samsung omnia i900+gmail - błąd

Kwestie techniczne, konfiguracja telefonów do współpracy z internetem, rozwiązywanie problemów z tym związanych... itp.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
bartek300
Początkujący użytkownik forum

samsung omnia i900+gmail - błąd

Post autor: bartek300 »

Przyznam, że gdy dałem się namówić opiniom w internecie na Samsunga Omnie - jako, że wcześniej używałem prawdziwych telefonów (Nokii), miałem pietra że będę załował (tak jak kiedyś Sony Ericcsona - badziewie się rozleciało po kilku miesiącach), ale opinie w necie mnie uspokajały : "samsung produkuje dobre telefony" i <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> cool. No cóż. Jak ktoś się nie uczy na błędach z przeszłości to traci. Nic na nim nie działa, wiesza się, bateria wytrzymuje kilka godzin, gps nie działa - oto obraz (nowego z salonu) telefonu a właściwie podróby telefonu pt. "Samsung Omnia", no ale nie będę Was zanudzał - mój błąd, kupiłem badziewie zamiast Nokii to mam teraz problem.
Pominę brak możliwości zainstalowania skype`a i w zasadzie to że ten telefon to totalne dno.
Muszę z niego korzystać bo nie mam kasy na inny.

[Tu zaczyna się opis problemu]
Kolejny problem z podróbą telefonu pt. samsung omnia zaczął się niedawno, polega on na tym że dotychczas skonfigurowany gmail działał sprawnie od jakiegoś czasu odbiera wiadomości ale nie chce ich wysyłać, dając komunikat taki:
sprawdź czy jesteś w zasięgu sieci i czy informacje o koncie są poprawne
Czasem pojawia się "błąd synchronizacji".
I nic nie zrobisz, ustawienia konta są poprawne (z resztą ich nie zmieniałem od czasu gdy działało).
Proszę o pomoc, bo telefon użytkuję w pracy, zanim dołożę trochę i sprzedam ten nieszczęsny badziew jakiemuś nieszczęśnikowi i kupię normalny telefon (Nokię) trochę minie i chciałbym móc z tej tandety chociaż korzystać w podstawowym zakresie (nie wymagam gps, skype, działającego apletu pogodowego bo to nie ta liga), tylko chciałbym skutecznie wysłać maila, ma ktoś pomysł jak tą tandetę zmusić do tego?

Dzięki za pomoc i przepraszam za tak długi post ale nie mogłem się powstrzymać.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: samsung omnia i900+gmail - błąd

Post autor: key »

bartek300 pisze:ale nie będę Was zanudzał
To poprostu tego nie rob....
bartek300 pisze:a i w zasadzie to że ten telefon to totalne dno.
Podejrzewam klasyczny blad - lokalizacja gdzies miedzy telefonem a krzeslem na ktorym siedzisz.
bartek300 pisze:I nic nie zrobisz, ustawienia konta są poprawne
Gdyby byly poprawne, to by dzialalo. Bez szklanej kuli ciezko na odleglosc znalezc problem. Sugeruje klasyczne rozwiazanie: przywrocic ustawienia fabryczne, wziasc instrukcje do reki i krok po kroku skonfigurowac od poczatku.
Nie pomagam na PW.
bartek300

Czyli co usunąć to konto i dodać nowe? Ustawienia fabryczne (nowe) nie zmienią mi czasem wszystkich ustawionych opcji w telefonie?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

bartek300 pisze:Czyli co usunąć to konto i dodać nowe?
Mozna sprobowac.
bartek300 pisze:Ustawienia fabryczne nie zmienią mi czasem wszystkich ustawionych opcji w telefonie?
Dokladnie na tym polega trick z ustawieniami fabrycznymi - usuwasz wszystkie przekombinowania z systemu.
Nie pomagam na PW.
bartek300

ah cudownie, usunęło mi wszystkie kontakty :(
No ale chociaż Gmail znowu zaczął działać. (zobaczymy na jak długo).
Ostatnio zmieniony 2011-03-25, 21:17 przez bartek300, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

bartek300 pisze: usunęło mi wszystkie kontakty
Podstawa to archiwizacja kontaktów na komputerze, to potrafi każdy program do telefonu/smartfonu. Przywrócenie ustawień fabrycznych to przywrócenie telefonu do stanu jak wyszedł z fabryki.
Nie pomagam na PW!
bartek300

Dobra ważne, że działa. Główna pamięć była na poziomie 95% zapełniona, tyle że nie wiedziałem jak ją zwolnić bez rozwalania systemu (to były tylko pliki systemowe!), jak widać pomogło zresetowanie ustawień.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

bartek300 pisze:ah cudownie, usunęło mi wszystkie kontakty
A co oczekiwales?

Z drugiej strony masz potwierdzenie ze to jednak nie telefon jest felerny.
Nie pomagam na PW.
bartek300

telefon jest felerny. Choćby dlatego że często się wiesza bez powodu a nawet wyłącza :)
Nie da się ustawić by działał GPS (przeszukałem wszelkie fora zagraniczne i polskie i podane tam rozwiązania są nieskuteczne!), nie działa skype (skype nie wydaje już wersji na windows mobile), można byłoby pokusić się o stwierdzenie że windows mobile jest winien, ale nie tylko, telefon jest zwyczajnie niedopracowany, jako wieloletni użytkownik Nokii wiem jak potrafi działać telefon, jak potrafi być przemyślany, prosty w obsłudze i logicznie poukładany. Samsung Omnia jest przykładem źle zrobionego telefonu. Często się zawiesza, samoistnie się wyłącza, żeby zakończyć rozmowę muszę kilka razy nacisnąć klawisz odłożonej słuchawki, menu jest fatalnie pomyślane (totalnie nonsensownie), jeszcze do niedawna sms`y pisałem tylko na moim drugim telefonie motorolce, bo pisanie na tym smsów do przyjemnych nie należy.
Nagrzewa się dramatycznie szybko podczas przeglądania netu (a podobno smartfon do tego także służy), zainstalowanie jakiejkolwiek aplikacji często kończy się błędem.
No cóż. Dla mnie to oznacza tylko jedno - tandetę. A tego nie znoszę, a już <font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> nie za te pieniądze.
Miałem do wyboru Nokię e71 i omnie, no i jeszcze jakąś nokię z dotykowym wyświetlaczem (już nie pamiętam - podobne miała parametry). Dziś żałuję swojej decyzji.
Windows Mobile też do udanych nie należy, a sądziłem że jak wybiorę tak popularny produkt to nie będzie z nim kłopotu.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Tandeta jest Windows Mobile. Tak samo kijowo chodzi na innych telefonach.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

bartek300 pisze:Windows Mobile też do udanych nie należy, a sądziłem że jak wybiorę tak popularny produkt to nie będzie z nim kłopotu.
bartek300 pisze:Kolejny problem z podróbą telefonu pt.
To się zdecyduj masz oryginał, czy jakąś tandetę.
bartek300 pisze:skype nie wydaje już wersji na windows mobile
Ale wersja na WM cały czas jest w sieci, dla tych którzy wcześniej używali działa. Sam nie korzystam, to głębszej wiedzy nie mam.
bartek300 pisze:jako wieloletni użytkownik Nokii wiem jak potrafi działać telefon, jak potrafi być przemyślany, prosty w obsłudze i logicznie poukładany
A ja nigdy nokii nie pojmę, wszystko tak głęboko zakopane, a WM w ustawieniach przypomina tego komputerowego.
bartek300 pisze: Często się zawiesza, samoistnie się wyłącza,
A może masz jakiś niedorobiony rom, ugotowany przez kogoś kto nie miał pojęcia co robi.
bartek300 pisze:jeszcze do niedawna sms`y pisałem tylko na moim drugim telefonie motorolce, bo pisanie na tym smsów do przyjemnych nie należy.
To już wina braku sprzętowej klawiatury raczej. Choć i jako takiej klawiaturze da się rysikiem smsa wydziobać (przynajmnie na moim sprzęcie)

Sam używam WM 6.1 ale na urządzeniu HTC raphael. Wbrew wszelkim opiniom używam oryginalnego romu orange (lekko tweak'owanego w celu poprawy wydajności, ale tylko programami bez ingerencji w sam rom) i nie mam żadnych z wyżej wymienionych tu problemów, nie pamiętam żeby sam się z własnej woli zawiesił. Jakiś rok bez hardresetu, no i bez większych problemów, no czasem jak system jest ponad tydzień uruchomiony to aparat foto nie chce zaskoczyć, albo gps fixa złapać. Synchro kontaktów, kalendarza z goglem jest fajne, tak samo jak email push. Zmianę sprzętu rozważam tylko z powodu zagrożenia awarią sprzętu, któremu się gwarancja skończyła.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
JimiL

Post autor: JimiL »

Udało mi się zsynchronizować Omnię i900 po dziesiątkach prób i szperaniu po wielu forach.
Okazało się, że popełniałem jeden błąd przy konfiguracji, czyli w nazwie użytkownika nie dodawałem końcówki @gmail.com (być może przyda się innym).

Niestety gdyby to było jedynym problemem męczyłbym się dużo krócej. Długo mordowałem się próbując zsynchronizować kontakty i kalendarz przez połączenie z Play Internet lub przez Windows Mobile Device Center. Dopiero gdy spróbowałem za pośrednictwem domowego WiFi nareszcie zadziałało.

Pytanie mam do Was o to jak odpalić synchronizację bez połączenia z PC czy też WiFi, czyli właśnie przez Play Internet, z którego bez problemu korzystają inne aplikacje w telefonie.

Active Sync na Omni nie aktywuje połączenia z Play Internet, a gdy włączę je innym programem i próbuje synchronizować efekt jest taki sam jak przy braku połączenia.

Czy ktoś z Was miał taki problem, albo wie co może być przyczyną?
JimiL

Post autor: JimiL »

Udało mi się rozwiązać problem.
Ustawienia które trzeba było zmodyfikować są głęboko ukryte.
Zresztą najbardziej denerwuje mnie w Windows Mobile właśnie to, że odnalezienie przeróżnych opcji jest tak utrudnione.

Należało zrobić tak:
1. Uruchomić na telefonie aplikację ActiveSync.
2. Z "Menu" wybrać "Opcje".
3. Następnie zaznaczamy interesujące nas połączenie i klikamy w Ustawienia.
4. Konfigurując po kolei wszystkie parametry połączenia dojdziemy do ostatniej strony, gdzie po lewej będzie przycisk "Zakończ" zamiast "Wstecz", a po prawej zamiast przycisku "Dalej" będzie "Menu".
5. Klikamy "Menu, a następnie "Zaawansowane"
6. w opcji "Połączenie" z menu rozwijalnego zamiast "Dedykowane" wybieramy "Internet".

Teraz działa Jak należy. Synchronizuje się przez Internet Play'a, ale także przez WiFi.
ODPOWIEDZ