Jaką antenę do MV500

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
ZielonaMila
Początkujący użytkownik forum

Jaką antenę do MV500

Post autor: ZielonaMila »

Witam

Na początku dodam, że jestem całkowicie zielony w tym temacie. Przeszukałem forum ale nic nie znalazłem.
Od jakiegoś roku używam routera MV510 (dwie antenki) (internet CDMA Orange) i po wielu nerwach związanych z rozłączaniem się postanowiłem dokupić antenę. Pan w punkcie obsługi powiedział mi tylko, że do Mv510 powinno być specjalne połączenie (jakiś konektor czy coś takiego). Nie mam pojęcia jaka antena będzie dobra. Na co patrzeć i w co inwestować. Dodam jeszcze, że miejscowość nazywa się Międzybórz (powiat Człuchowski, woj Pomorskie). Teren dookoła jest zalesiony (wg mapy zasięg powinien być dobry). Jeżeli moglibyście mi podać jakąś dobrą stronę z antenami, wybrać jakąś dobrą lub poszczególne oferty byłbym bardzo wdzięczny.

Z góry dziękuję i pozdrawiam :)
em1L
Stały użytkownik forum

Re: Jaką antenę do MV500

Post autor: em1L »

Witam,
antena taka powinna pasować, ewentualnie z krótszym przewodem http://www.dipol.com.pl/antena_atk-10_c ... 912_15.htm

Taka antena poprawia znacząco moc sygnału, połączenie jest stabilniejsze.

Mam taką, ale w MV410R, poziom sygnału zmienił się z -94 dBm na -71 dBm, czyli bardzo.

Do ustawienia anteny polecam program Antenna Pointer na androida, bardzo się przydaje, wystarczy wklepać pozycję gps danego BTS'a i ładnie nakierować antene.

Pozdrawiam
ZielonaMila

A te wejście FME będzie pasować do mojego routera? A i jeszcze jedno - czyli rozumiem ze długość kabla ma znaczenie, tak?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

ZielonaMila pisze:A te wejście FME będzie pasować do mojego routera?
Jeżeli dokupisz konektor MV500 na FME.
ZielonaMila pisze:czyli rozumiem ze długość kabla ma znaczenie, tak?
Kabel antenowy powoduje straty w sygnale ale na CDMA450 nie jest to jakoś bardzo dotkliwe.
Nie pomagam na PW!
ZielonaMila

Bardzo dziękuje. Już jutro zamawiam antenę ;)
em1L
Stały użytkownik forum

Post autor: em1L »

Antena którą podałem ma kabel zakończony złączem FME, więc nie potrzeba konektorów.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

wojteks pisze:Kabel antenowy powoduje straty w sygnale ale na CDMA450 nie jest to jakoś bardzo dotkliwe.
Zależy jeszcze od kabla antenowego, przy h155 różnica pomiędzy 5 a 10m będzie ciężka do zauważenia.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

em1L pisze:Antena którą podałem ma kabel zakończony złączem FME, więc nie potrzeba konektorów.
Do MV500 jak najbardziej potrzeba konektor, o taki http://www.dipol.com.pl/konektor_wtyk_f ... E83209.htm
Nie pomagam na PW!
Kacperoo
Stały użytkownik forum

Post autor: Kacperoo »

Mam pytanko, czy jest możliwość podłączenia "jakiegoś" źródła zasilania w celu wzmocnienia sygnału do tego typu antenki: http://www.dipol.com.pl/antena_atk-10_c ... 912_15.htm ?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Kacperoo pisze:czy jest możliwość podłączenia "jakiegoś" źródła zasilania w celu wzmocnienia sygnału
Nie.
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ