Drogie koleżanki i koledzy,
miło mi wstąpić w wasze progi, choć w nieprzyjemnych dla mnie okolicznościach. Zwracam się z prośbą o poradę w kwestii technicznej, bo wszelkie moje próby niżej opisane zakończyły się fiaskiem.
Komputer o którym mowa to HP Pavilion dm1-4020ew.
Pierwotnie zainstalowano na nim Windows 7, ale z góry przeznaczony był do do usunięcia, bo miałem zainstalować na nim Linuksa. Po typowych problemach nowicjusza niezaznajomionego z tym systemem udało mi się skonfigurować laptopa na tyle, by móc z niego korzystać. W domu używam sieci bezprzewodowej i nie miałem problemów z połączeniem się z nią używając Pingwinka. Z czasem okazało się, że nie mogę poświęcić się dostatecznie, by poznać bliżej Linuksa, toteż postanowiłem zmienić system na Vistę. Tu pojawił się problem, bo okazuje się, że nowa platforma "nie widzi" karty sieci bezprzewodowej, ale po kolei.
1. Początkowo uznałem, że to brak sterowników i problem rozwiąże instalacja sterowników ze strony producenta do karty sieci przewodowej, którą to już system rozpoznaje, choć z żółtym wykrzyknikiem. Karta to Realtek RTL 8168/8111 Family PCI-E Gigabit Ethernet. Poza tym, że żółty wykrzyknik przy niej zniknął, nic więcej się oczywiście nie wydarzyło.
2. Uznałem, że muszę znaleźć sterowniki do karty WLAN, ale nie znam przecież modelu, bo jedyne co jeszcze pokazuje menedżer urządzeń to trzy podzespoły, wszystkie oznaczone wykrzyknikami, nazywające się następująco "Bluetooth USB host controller", "Kontroler sieci", "Nieznane urządzenie", a wszystkie trzy umieszczone są w sekcji "Inne urządzenia". Znalezienie dokładnej specyfikacji tego modelu laptopa okazało się pracą syzyfową i nie odszukałem tego ani na stronie HP, ani nigdzie indziej w Internecie. Znalazłem jednak informację, jakoby jeden z poprzednich modeli tego komputera, jedynie ze starszym procesorem, korzystał z Ralink RT5390 802.11 b/g/n WiFi Adapter (bgn) (link do strony: http://www.notebookcheck.pl/Recenzja-HP ... 353.0.html). Ściągnąłem sterownik ze strony producenta, instalowałem z różnymi kombinacjami (a) tak po prostu, b) z dodatkowym softwarem firmowym dla sieci WLAN, c) przedtem odinstalowując/wyłączając "Kontroler sieci"), ale nie było żadnego efektu poza tym, że software firmowy stwierdził, że "Karta nie istnieje". W menedżerze urządzeń bez zmian.
3. Wreszcie podłączyłem telefon do komputera chcąc by Windows sam odszukał potrzebne mu sterowniki (wcześniej odinstalowałem także sterownik dla karty Realtek). Nie dość, że nie poradził sobie ze wsparciem dla mojej rzekomo nieistniejącej karty WLAN, to jeszcze dowiedziałem się, że z moją kartą Internetu przewodowego jest wszystko "ok", tzn. "sterownik jest aktualny" i system niczego już instalować nie musi. W menedżerze urządzeń bez zmian.
4. W akcie desperacji postanowiłem spróbować uruchomić po prostu Windows Update, ale otrzymałem jedynie informacje o błędzie, który przez systemową pomoc został zidentyfikowany jako problem z routerem, który muszę tak przestawić, by mógł współgrać z apletem aktualizacji, co prawdopodobnie oznacza tyle, że telefon nie chce przepuścić takiego transferu.
Z programu Everest nie dowiedziałem się niczego, czego bym nie wiedział (mam taką a taką kartę LAN, a poza tym mam "Kontroler sieci [NoDb]".
5. Na koniec wymuszałem jeszcze szukanie właściwych sterowników na płycie z Windowsem, aż wreszcie ściągnąłem Driver Pack, w którym system nic dla siebie nie znalazł, gdy kazałem mu szukać sterownika tamże.
Podsumowując, system twierdzi, że ze sprzętem wszystko jest w porządku, a ja stoję w miejscu, bo nie wiem nawet jaki model karty obsługuje połączenia bezprzewodowe w tym laptopie. Dlatego też zwracam się do was o pomoc, bo moja wiedza w tym zakresie i tematyce pokrewnej sięga tam, dokąd moje dobre chęci, czyli niedaleko.
Pozdrawiam
Windows nie widzi karty WLAN
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Windows nie widzi karty WLAN
Znaczy się masz pirata bo inaczej tego nie widzę skoro oryginalnie był Windows 7 i do takiego powinieneś powrócić (z partycji recovery albo płytek nagranych przed skasowaniem tej partycji).efes pisze:zmienić system na Vistę
Nie pomagam na PW!
-
- Początkujący użytkownik forum
Re: Windows nie widzi karty WLAN
Problem udało mi się rozwiązać z pomocą programu Unknown Devices Identifier. Gdyby ktoś korzystający z tego samego laptopa utknął w tym samym miejscu, to potrzebne są sterowniki do urządzeń marki Atheros do ściągnięcia ze strony HP.