Dodatkowa antena do TL-WN722N

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
voximdo
Początkujący użytkownik forum

Dodatkowa antena do TL-WN722N

Post autor: voximdo »

Witam,

Więc mam standardowy router od Netii umieszczony 3 piętra niżej. Do laptopa dokupiłem TL-WN722N i przez pewien czas w odpowiednim miejscu w pokoju internet działał, prędkość była odpowiednia i wszystko było okej, nie licząc tego że co kilkanaście/kilkadziesiąt minut się rozłączał na parę minut. Jednak teraz na tym piętrze już go nie łapie praktycznie w ogóle, a piętro niżej wszystko jest okej. Dlatego myślałem, żeby dokupić do modemu dodatkową, lepszą antenkę. Doradzi ktoś ? (Chciałbym żeby maksymalna cena wynosiła gdzieś góra te 30-40 zł)

Pozdrawiam i dziękuje za pomoc.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Dodatkowa antena do TL-WN722N

Post autor: wojteks »

voximdo pisze: żeby dokupić do modemu dodatkową, lepszą antenkę.
To że będzie mocniejsza tylko pogorszy zasięg, połóż kabel ethernet albo użyj DLAN.
Nie pomagam na PW!
voximdo

Dlaczego pogorszy ? I użycie kabla odpada, gdyż no jednak jest przy tym trochę roboty bo odległość mała nie jest. Poza tym tak jednak laptop jak to laptop jest mobilniejszy jak nie wymaga dodatkowego kabla.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

voximdo pisze: bo odległość mała nie jest
Kabel może mieć 100m, na końcu kabla dajesz AP i masz po WiFi laptopa.
voximdo pisze:Dlaczego pogorszy
Ponieważ zmieni się kształt pola promieniowania anteny, czym mocniejsza antena tym większy zasięg w poziomie a mniejszy w pionie.
Nie pomagam na PW!
voximdo

Czyli żadnego tańszego rozwiązania niż zakup AP nie ma ? (np. dzisiaj już mi łapie w pewnych miejscach w pokoju zasięg wystarczający do użytkowania internetu, co prawda zrywa połączenie co jakiś czas, ale no działać jakoś tam działa)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

voximdo pisze:Czyli żadnego tańszego rozwiązania niż zakup AP nie ma ?
Przenieść router w lepsze miejsce co nie zawsze jest możliwe więc tylko dodatkowy AP ma sens.
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ