pomoc w wyborze sprzętu

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
klinsmann
Początkujący użytkownik forum

pomoc w wyborze sprzętu

Post autor: klinsmann »

cześć,
Mam wrażenie, że mój obecny Pentagram(ma 6 lat) często się zawiesza i wymaga resetowania żeby kontynuować korzystanie z Internetu(zarówno na LAN jak i Wi-Fi). czas życia routera zdaje się dobiegać końca

szukam sprzętu, który będzie dobrze współpracował z Neostradą do 20 Mb/s
do sprzętu będą podpięte 2 urządzenia po LAN oraz 3 po wifi(maksymalnie)

router będzie stał w domu, którego szkliet jest drewniany, ściany to płyty kartonowo - gipsowe, ściany zewnętrzne murowane(raczej na zewnątrz nie korzystam z wifi, jeżeli to na tarasie koło domu)

budżet na sprzęt to około 100-200zł

opcjonalnie chciałbym móc podłączyć pod router dysk na USB, zdaje sobie sprawe, że transfery nie będą ultra szybkie, ale czasami da to spokój z bieganiem i przenoszeniem danych, w takim wariancie mogę zwiększyć budżet na 150-250zł, jeżeli w tym budżecie da radę 2x USB było by świetnie(pozostaje opcja na drukarkę)

nad jakimi produktami warto się pochylić ?
Awatar użytkownika
FritzFan
Użytkownik forum

Re: pomoc w wyborze sprzętu

Post autor: FritzFan »

Fritz!Box 7240 -> 300zł
Router, bramka voip, modem, print serwer + NAS serwer w jednym.
wlan n 300mbs
Jest jedno wejście USB, ale po podłączeniu aktywnego huba, masz możliwość do 4 urządzeń USB. (jednocześnie)
- drukarki
- dyski twarde do 2TB
- modemy umts

http://dm.homelinux.com/index.php/Fritz ... re/FB_7240
klinsmann
Początkujący użytkownik forum

Post autor: klinsmann »

dziekuje za poradę czy można ten modem kupić w polskich sklepie ? na allegro jest tylko jedna pozycja od prywatnej osoby, to rodzi we mnie nie pokój w braku możliwości realizacji gwarancji

czy ktoś może zaproponować alternatywę ? chciałbym pozostać w maksymalnych budżetach, które podałem wyżej
Awatar użytkownika
FritzFan
Użytkownik forum

Post autor: FritzFan »

Fritze są nie do zdarcia. Nie kupisz 7240 bo te modele wydawane były w Niemczech tylko do umów. Jakbyś chciał 7270 ze sklepu to wydatek 800 złotych.

[spam]

[ Komentarz dodany przez: Jo_gurt: 2012-09-17, 08:22 ]
Do prywatnych ogłoszeń mamy odpowiedni dział. Reklamy firmowej nie tolerujemy.
Ostatnio zmieniony 2012-09-17, 07:21 przez FritzFan, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ