Czytaj całość tutaj.wyborcza.biz pisze:Internet jak w reklamie. Telekomy nie będą mogły naciągać klientów
Pod koniec przyszłego tygodnia UKE przedstawi operatorom tekst przełomowego porozumienia w sprawie jakości świadczonych usług - wynika z informacji portalu Wyborcza.biz. Podpisanie dokumentu planowane jest na październik.
(...)
- W nowelizacji prawa telekomunikacyjnego przewidziano dodatkowe uprawnienia dla prezesa UKE, który będzie musiał sprawdzać, jak przestrzegane są nowe zasady dotyczące jakości świadczenia usług - tłumaczy prezes Gaj. Przepisy mówią, że jeżeli operator podaje do publicznej wiadomości prędkość transmisji danych, którą oferuje, to ma obowiązek na żądanie prezesa UKE przekazać do Urzędu informacje na temat stosowanej metody pomiaru. Od tej chwili prezes UKE ma 14 dni na zgłoszenie sprzeciwu, jeżeli dojdzie do wniosku, że zaproponowana metoda pomiaru nie gwarantuje przejrzystych informacji lub rzetelnego pomiaru. Prezes UKE może też sam określić metodę pomiaru.
- Zyskamy też możliwość przeprowadzenia badania, czy prędkość podana w reklamie lub materiałach informacyjnych nie jest zawyżona w stosunku do prędkości świadczonej klientowi, czy reklama nie kłamie. Jeżeli kłamie, to prezes UKE będzie wzywał operatora do zwiększenia szybkości lub zmiany oferty. Jeśli operator tego nie zrobi, mogę nałożyć karę - zaznacza Magdalena Gaj.
(...)
[NEWS] Internet jak w reklamie. Telekomy przestaną naciągać?
Moderator: Moderatorzy
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
[NEWS] Internet jak w reklamie. Telekomy przestaną naciągać?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: [NEWS] Internet jak w reklamie. Telekomy przestaną naciągać?
Czy przypadkiem nie będzie się to odnosić głównie do kabla? Nie wyobrażam sobie tego w służbie ruchomej. No, chyba że będzie podział w umowie: GPRS do tylu, EDGE do tylu, UMTS do tylu, HSPA do tylu, etc.
Jak na razie to chyba tylko Play w służbie ruchomej mniej więcej spełnia założenia reklam/umów.
Jak na razie to chyba tylko Play w służbie ruchomej mniej więcej spełnia założenia reklam/umów.
-
- Stały użytkownik forum
Noo np. orange w mojej miejscowości nawet nie sprzedaje modemów hspa DC - średnio oferując 3-4 mb/s (czyli dokładnie to samo co play tylko bez darmowego FB)
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Ale pewnie ładnie w umowie/ulotkach masz do 42 Mb/s. 

-
- Mistrz bezprzewodowy
Ja nie widzę żadnych przeszkód w przypadku LTE-było by to z podwójną korzyścią dla klienta (raz że osiągał by gwarantowaną prędkość, dwa jakość łącza była by o wiele wyższa). Przykład Play pokazuje że jest to możliwe nawet w przypadku HSPA+, gdzie obciążenie sieci jest o wiele bardziej nieprzewidywalne (z resztą Plus stosuje takowy lejek na upload i sprawuje się to naprawdę świetnie-w moim przypadku stabilnie cała doba 1-1,3Mbps).ja.michal pisze: Nie wyobrażam sobie tego w służbie ruchomej.

jareq
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
jarek999, służba ruchoma. Tam jest LTE dalej nie ma. Jak nie widzisz sensu to trudno.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Ten rynek dostępu do sieci dynamicznie się zmienia- spójrzmy nawet na statystyki na forum jak on jest wykorzystywany (jednak przy ofertach abonamentowych systematycznie zwiększa się liczba osób korzystających z niego stacjonarnie-a rolę mobilną przejmują oferty głosowe z dużymi pakietami danych rzędu kilku GB miesięcznie).ja.michal pisze:Tam jest LTE dalej nie ma.

jareq
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Widzisz, ty piszesz o praktyce, a ja o regulacjach, którymi operatorzy będą się zasłaniać, a raczej z nich korzystać i w pełni słuszne.
Chodzi mi o zrozumienie mechanizmu, żeby nie oczekiwać od usługi/operatora/regulatora działań/oferty, które formalnie nie mają uzasadnienia i żadnych podstaw.
Zwyczajnie edukujmy przez to forum, a nie pogłębiajmy lamenty i narzekania.
Chodzi mi o zrozumienie mechanizmu, żeby nie oczekiwać od usługi/operatora/regulatora działań/oferty, które formalnie nie mają uzasadnienia i żadnych podstaw.
Zwyczajnie edukujmy przez to forum, a nie pogłębiajmy lamenty i narzekania.
-
- Stały użytkownik forum
A u mnie t-mobile śmiga hspa+ pingi 30-50 normalnie 12mb lecz wieczorami pełne 21mb/s .