I teraz co... Mam podłączyć mój kabel sieciowy ethernet do portu WAN a komputer do gniazda "1"? Kiedy tak zrobiłem to na komputerze stacjonarnym nie było internetu. Kierowałem się instrukcją i przystąpiłem do konfiguracji przez wpisanie w przeglądarce 192.168.1.1. Po konfiguracji telefon nie wykrywał żadnej sieci wifi a na komputerze stacjonarnym nadal nie było internetu. Pomocy. Nie potrafię tego ogarnąć.
Internet radiowy + TL-WR543G
Moderator: Moderatorzy
-
fifian
- Początkujący użytkownik forum
Internet radiowy + TL-WR543G
Sprawa wygląda tak. Posiadam internet radiowy dostarczany przez firmę w niewielkim miasteczku niedaleko mnie. Zakupiłem router TP-LINK TL-WR543G i chciałem udostępnić sieć w całym domu tak żebym mógł korzystać z niej przez telefon, laptopa itd. Niestety nie wiem o sieciach kompletnie nic. Nawet nie potrafię podłączyć routera. Do mojego komputera stacjonarnego idzie sygnał z anteny która jest na zewnątrz bezpośrednio przez kabel ethernet który jest wsadzony w wbudowaną kartę sieciową w płycie głównej. I tutaj moja wiedza się kończy. Tył routera wygląda tak:
I teraz co... Mam podłączyć mój kabel sieciowy ethernet do portu WAN a komputer do gniazda "1"? Kiedy tak zrobiłem to na komputerze stacjonarnym nie było internetu. Kierowałem się instrukcją i przystąpiłem do konfiguracji przez wpisanie w przeglądarce 192.168.1.1. Po konfiguracji telefon nie wykrywał żadnej sieci wifi a na komputerze stacjonarnym nadal nie było internetu. Pomocy. Nie potrafię tego ogarnąć.
-
ktaczal
- Użytkownik forum
Re: Internet radiowy + TL-WR543G
jaki masz IP z podłączonym internetem jak masz w puli 192.168.1.xxx podejrzewam ze tak, to w routerze musisz zmienić pule adresu na 192.168.2.xxx
- FritzFan
- Użytkownik forum
Sorry, nic z tego nie będzie.
Nie zrobisz dostępu po WLAN dlan innych urządzeń..
Jedyna możliwa opcja, to operator pozwala Ci na połączenie w trybie WDS (w co bardzo wątpię). Ale i tu jest pytanie:
1. czy Twój modem to potrafi
2. jeżeli potrafi, to czy będzie kompatybilny z urządzeniem operatora.
Jedyna możliwa opcja, to operator pozwala Ci na połączenie w trybie WDS (w co bardzo wątpię). Ale i tu jest pytanie:
1. czy Twój modem to potrafi
2. jeżeli potrafi, to czy będzie kompatybilny z urządzeniem operatora.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Zapomnij o WDS w czymś takim. Jedyne rozwiązanie to dodatkowe urządzenie w postaci zwykłego AP.
- wojteks
- *** Administrator ***
Przeczytaj pierwszy post ze zrozumieniem i głupot nie wypisuj.FritzFan pisze:Sorry, nic z tego nie będzie.
Skoro ma od anteny kabel ethernet to spokojnie może użyć WR543G jako router z WiFi.
Daj tekstowo wynik <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=111136#111136" target="_blank">- IPCONFIG -</a> z parametrem /all jak masz internet normalnie.fifian pisze:Nie potrafię tego ogarnąć.
Nie pomagam na PW!
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Ja tez nie doczytałemwojteks pisze:Skoro ma od anteny kabel ethernet to spokojnie może użyć WR543G jako router z WiFi.
W takim razie nic nie trzeba kupować.
- FritzFan
- Użytkownik forum
Ponieważ jesteś tu moderatorem, zapewne zrobiłbyś podział sieci po WLAN, jak można się zasugerować czytając post. Powiedz mi, jak to zrobić, mistrzu, chętnie się douczę.wojteks pisze:Przeczytaj pierwszy post ze zrozumieniem i głupot nie wypisuj.
Ale dzięki Twojej wypowiedzi na poziomie zrozumiałem, o co chodzi.
Jak na moderatora to trochę powściągliwości byłoby wskazanae.
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2012-09-18, 22:23 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2012-09-18, 21:23 przez FritzFan, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Uruchamiasz router, wpinasz kabel w WAN. Już.FritzFan pisze:zapewne zrobiłbyś podział sieci po WLAN, jak można się zasugerować czytając post. Powiedz mi, jak to zrobić, mistrzu, chętnie się douczę.
- wojteks
- *** Administrator ***
Wracamy do problemu czytania ze zrozumieniem całego postu. Tam nie ma się czym zasugerować, jest wprost napisane że od anteny idzie kabel ethernet.FritzFan pisze: jak można się zasugerować czytając post
W tępieniu odpowiedzi nie na temat lub błędnych nie odpuszczę.FritzFan pisze:Jak na moderatora to trochę powściągliwości byłoby wskazanae.
Nie pomagam na PW!