Internet w Niemczech
Moderator: Moderatorzy
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: Internet w Niemczech
Aleksis, widać nie czytasz ze zrozumieniem. Modem wewnętrzny często jest opcją. Czytnik SIM to tylko kilka drucików w odpowiednie miejsce na płycie z pinami mPCIe i temu jest to zawsze montowane. Modem to dodatkowy koszt. Niekiedy ludzie mają swój jak np. ja mam MC8700. Nikt laptopa z tym modemem nie sprzedaje. Po co byłby mi modem od Della?
- wojteks
- *** Administrator ***
Sztuka wyszukiwania też widzę jest Ci obca.Aleksis pisze:Tu są tysiące laptopów które mają wbudowany modem 3g:
Wcale tak nie jest, wyszukiwarka allegro wyszukała laptopy z modemem ale takim zwykłym telefonicznym analogowym PSTN, może niektóre z nich mają WWAN ale nie chce mi się sprawdzać, pewnie kilka sztuk zostanie jak się sprawdzi.
To tylko znaczy że dana seria laptopów może obsługiwać modemy WWAN ale to wcale nie znaczy że taki modem jest w danym egzemplarzu, czasami nawet niby jest slot na sim ale nie ma w nim styków czy jak napisał ja.michal brakuje anten czy nawet gniazda na płycie głównej.Aleksis pisze:po co jest w laptopie gniazdo SIM jeśli nie oznacza modemu wewnętrznego?
Normalną kartę (współczesną) da się wyciąć do mikro SIM, są wycinarki ewentualnie nożyczki też dadzą radę tylko trzeba mieć jakiś wzór/szablon.lolek12 pisze:ale ona obsłyguje tylko karty mikro sim
Nie pomagam na PW!
-
- Początkujący użytkownik forum
łoo koledzy ratujecie mi życie : P Właśnie przerobiłem sobie na próbe starą kartę sim na micro i zadziałała w telefonie lumia ( Zdziwiłem się że nie ma simlocka bo miesiac temu w t-mobile brałem ) : P troche gorzej z wyjęciem jej ale sie udało : ) włożyłem sobie swoją karte, dałem udostępnij siec bo mialem pakiet blueconnect max 100 i dzialal normalnie internet : P Tylko ze troche wolno wina ze przez telefon ? z modemem szybciej by było ?
Najważniejsze pytanie, załóżmy że przerobiłem tą kartę z aldi talka na micro sim wkładam do mojej lumi 610 i czy nie musze nic konfigurować w ustawieniach? Jak wchodze np w sieć komórkową tam jest takie coś jak dodaj apn a pod tym opcje do wpisania :
APN:
Nazwa użytkownika:
Hasło:
serwer proxy/adres url
port serwera proxy
Dodam, ze nie mam tam nic wpisane mimo ze korzystam w polsce z pakietu z tmobile ale czy jak kupie obca karte tzn. innego operatora to bede musial cos konfigurowac czy po prostu ->wkladam karte aldi talk do telefonu -> kupuje pakiet 5GB internetu-> udostepniam siec i hula ?
[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2012-09-19, 05:46 ]
<font color=orange>Poprawa pisowni.</font>
Najważniejsze pytanie, załóżmy że przerobiłem tą kartę z aldi talka na micro sim wkładam do mojej lumi 610 i czy nie musze nic konfigurować w ustawieniach? Jak wchodze np w sieć komórkową tam jest takie coś jak dodaj apn a pod tym opcje do wpisania :
APN:
Nazwa użytkownika:
Hasło:
serwer proxy/adres url
port serwera proxy
Dodam, ze nie mam tam nic wpisane mimo ze korzystam w polsce z pakietu z tmobile ale czy jak kupie obca karte tzn. innego operatora to bede musial cos konfigurowac czy po prostu ->wkladam karte aldi talk do telefonu -> kupuje pakiet 5GB internetu-> udostepniam siec i hula ?
[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2012-09-19, 05:46 ]
Ostatnio zmieniony 2012-09-19, 04:46 przez lolek12, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Nie musisz nic przerabiać. Wprawdzie Aldi nie sprzedaje kart micro SIM, ale po zakupie w sklepie bezpłatnie wymienia na micro SIM. Dane do ustawienia interka Aldi:lolek12 pisze:załóżmy że przerobiłem tą kartę z aldi talka na micro sim
APN: internet.eplus.de
nazwa użytkownika: eplus
hasło: eplus
BTW popraw swoje błędy ortograficzne, bo oczy bolą jak się czyta

-
Proszę wybaczyć za błędy : ) I dzięki za info : P a z rady raczej nie skorzystam ponieważ ten język jest mi zupełnie obcy i nie dogadał bym się z nimi w sklepie : P Ja przerabiam metodą na pilnik do paznokci : D może bardzo dokladnie wyregulować każdy bok karty aby weszła i hula 
Na innej stronie wyczytałem że hasło ma być gprs to juz nie wiem w koncu : P
[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2012-09-19, 05:50 ]

Na innej stronie wyczytałem że hasło ma być gprs to juz nie wiem w koncu : P
[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2012-09-19, 05:50 ]
Ostatnio zmieniony 2012-09-19, 04:49 przez lolek12, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Sprzedaje. Ale nie w sklepach, trzeba za 3€ domowic na 1155lolek12 pisze:a może któryś z forumowiczów wie czy aldik sprzedaje karty micro sim : P
Oba dzialaja.na innej stronie wyczytałem że hasło ma być gprs to juz nei wiem wkoncu : P
Ps. Eplus ma 3.6 nie 7.2.
Nie pomagam na PW.
-
- Użytkownik forum
Tu masz microSIM Mobilka 750MB za 9,90€/miesiąc + starter na allegro za 45 zł:
http://allegro.pl/tylko-tutaj-oryginaln ... 87207.html
Tu masz microSIM Blau 3GB za 14,90€/miesiąc lub 5GB za 19,80€/miesiąc + starter na allegro za 39,60 zł:
http://allegro.pl/blau-de-tani-i-szybki ... 85481.html
Jeśli jednak zdecydujesz się na Aldi Talk to APN powinien być ustawiony internet.eplus.de a numer do łączenia *99#
Nowsze telefony ustawiają wszystko automatycznie (a Nokia Lumia 610 niewątpliwie do nich należy). Ja najpierw miałam tą kartę Aldi Talk włożoną do Eking M5, jest to najmniejszy komputer na świecie (przynajmniej rok temu był) i ustawiania na nim było od groma, APN-ów i wszystkiego innego,potem zmieniłam go na Nokię E7 i byłam mile zaskoczona bo włożyłam kartę Aldi Talk do niego i wszystko się samo ustawiło, internet natychmiast działał, w przeciągu zaledwie sekund śmigało wszystko.
Wojteks, ok., kapituluję, przyznam że nigdy nie sądziłam że może być w laptopie wbudowane wejście SIM bez wbudowanego modemu, po prostu w głowie mi się to nie mieści.Ja osobiście zakupiłam 2 miesiące temu Toshibę R830-130 z wejściem SIM i byłam do dzisiaj przekonana że mogę tam włożyć kartę SIM i internet będzie śmigać a wypróbować tego jak na razie nie miałam okazji bo kartę SIM mam w E7 i udostępniam internet do laptopa więc internet i tak mi śmiga i właśnie z niego w tej chwili piszę.Mam tylko taką nadzieję że jak przyjdzie taki moment że będę chciała tam włożyć kartę SIM to będzie działać bo teraz trochę zwątpienie we mnie zasiałeś.
http://www.alditalk.de/web/internet-pre ... atrate_xl/
Zdaje się że na dole jest takie zdanie: ”Die Zusatzdienstleistung erstreckt sich auf paketvermittelte Datenverbindungen innerhalb des E-Plus-Mobilfunknetzes über die Zugangspunkte (APN) internet.eplus.de und wap.eplus.de. Bis zu einem Datenvolumen von 5 GB je Optionslaufzeit steht eine Bandbreite von bis zu 7,2 Mbit/s zur Verfügung, danach bis GPRS-Geschwindigkeit (max. 56 kbit/s).”
Tak że wydaje mi się że chyba jednak ma 7,2.
http://allegro.pl/tylko-tutaj-oryginaln ... 87207.html
Tu masz microSIM Blau 3GB za 14,90€/miesiąc lub 5GB za 19,80€/miesiąc + starter na allegro za 39,60 zł:
http://allegro.pl/blau-de-tani-i-szybki ... 85481.html
Jeśli jednak zdecydujesz się na Aldi Talk to APN powinien być ustawiony internet.eplus.de a numer do łączenia *99#
Nowsze telefony ustawiają wszystko automatycznie (a Nokia Lumia 610 niewątpliwie do nich należy). Ja najpierw miałam tą kartę Aldi Talk włożoną do Eking M5, jest to najmniejszy komputer na świecie (przynajmniej rok temu był) i ustawiania na nim było od groma, APN-ów i wszystkiego innego,potem zmieniłam go na Nokię E7 i byłam mile zaskoczona bo włożyłam kartę Aldi Talk do niego i wszystko się samo ustawiło, internet natychmiast działał, w przeciągu zaledwie sekund śmigało wszystko.
Wojteks, ok., kapituluję, przyznam że nigdy nie sądziłam że może być w laptopie wbudowane wejście SIM bez wbudowanego modemu, po prostu w głowie mi się to nie mieści.Ja osobiście zakupiłam 2 miesiące temu Toshibę R830-130 z wejściem SIM i byłam do dzisiaj przekonana że mogę tam włożyć kartę SIM i internet będzie śmigać a wypróbować tego jak na razie nie miałam okazji bo kartę SIM mam w E7 i udostępniam internet do laptopa więc internet i tak mi śmiga i właśnie z niego w tej chwili piszę.Mam tylko taką nadzieję że jak przyjdzie taki moment że będę chciała tam włożyć kartę SIM to będzie działać bo teraz trochę zwątpienie we mnie zasiałeś.

Jeszcze tylko dodajmy że trzeba mieć adres zameldowania w Niemczech.Czyli lipa, zostaje Ci allegro albo pilnik.key pisze:Sprzedaje. Ale nie w sklepach, trzeba za 3€ domowic na 1155lolek12 pisze:a może któryś z forumowiczów wie czy aldik sprzedaje karty micro sim : P
Czy mógłbyś na to rzucić okiem:key pisze:Eplus ma 3.6 nie 7.2.
http://www.alditalk.de/web/internet-pre ... atrate_xl/
Zdaje się że na dole jest takie zdanie: ”Die Zusatzdienstleistung erstreckt sich auf paketvermittelte Datenverbindungen innerhalb des E-Plus-Mobilfunknetzes über die Zugangspunkte (APN) internet.eplus.de und wap.eplus.de. Bis zu einem Datenvolumen von 5 GB je Optionslaufzeit steht eine Bandbreite von bis zu 7,2 Mbit/s zur Verfügung, danach bis GPRS-Geschwindigkeit (max. 56 kbit/s).”
Tak że wydaje mi się że chyba jednak ma 7,2.
Ostatnio zmieniony 2012-09-18, 21:47 przez Aleksis, łącznie zmieniany 3 razy.
-
nie rozumiem tej części "a numer do łączenia *99# " będe musial gdzieś wpisywać ten numer ? Rozumiem że do aldika wchodzą doładowania z e-plus ? i jesli jak ktoś mógłby mi napisać jak sprawidzić stan konta i jak doladować konto ; )
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Nie jest. Aldi uzywa dwoch APN - musisz wybrac sam ktory chcesz. Roznia sie trybem rozliczania.Aleksis pisze:Jeśli jednak zdecydujesz się na Aldi Talk to APN powinien być ustawiony
Nie pomagam na PW.
-
no to jaki APN mam wkoncu ustawić żeby ten pakiet 5G działał prawidłowo ?
A co z tym zameldowaniem w Niemczech ? Moge posciemniać i wpisac jakis tam adres inny niemiecki ?
A co z tym zameldowaniem w Niemczech ? Moge posciemniać i wpisac jakis tam adres inny niemiecki ?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Wpisz adres pod ktorym bedziesz mieszkal.
APN dla pakietow to internet.eplus.de
APN dla pakietow to internet.eplus.de
Nie pomagam na PW.
-
A to ciekawekey pisze:Sprzedaje. Ale nie w sklepach, trzeba za 3€ domowic na 1155

Źródło: http://www.alditalk.de/talk/hilfe_servi ... text=microFür alle, die bereits ein Apple iPhone 4 und/oder iPad bzw. iPad2 nutzen, bietet ALDI TALK kostenlos die passende Micro-SIM-Karte an.
Ostatnio zmieniony 2012-09-18, 21:55 przez greenfrog, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik forum
Nie napisałam że APN powinien być ustawiony tylko że APN powinien być ustawiony internet.eplus.de a numer do łączenia *99#key pisze:Nie jest. Aldi uzywa dwoch APN - musisz wybrac sam ktory chcesz. Roznia sie trybem rozliczania.
Posłuchaj lolek12, nie sądzę żeby w Twojej Nokii było trzeba w ogóle coś ustawiać ale na wszelki wypadek wygrzebałam z torebki list od pana Borkowskiego który dostałam razem z kartą SIM Aldi Talk półtora roku temu i jest tam napisane tak:
APN powinien być ustawiony internet.eplus.de
Numer do łączenia *99#
Ja tych danych w swojej Nokiii E7 nie używałam, samo się wszystko ustawiło (a Nokia Lumia 610 jest jednak nowszym modelem od E7 więc tym bardziej powinno się wszystko samo ustawić).
Oprócz tego w liście jest napisane:
"Żeby sprawdzić stan konta wystarczy wybrać *100# i nacisnąć zieloną słuchawkę,
Doładowanie konta - kupujemy kod doładowujący na stacji paliw (ja kupuję w Rossmannie), nie trzeba nigdzie dzwonić, wystarczy *104*kod doładowania# i nacisnąć zieloną słuchawkę, po chwili na wyświetlaczu pojawi się kwota na jaką zostało doładowane konto".
Ja postępuję zgodnie z tymi instrukcjami od półtora roku i wszystko śmiga jak należy.
Tak, E-Plusem możesz ładować, ja właśnie kupuję doładowania E-Plus zawsze.
Eureka!!!
http://www.alditalk.de/web/hilfe_servic ... 3&cid=3372
Tłumaczę:
"Dla użytkowników telefonów na karty SIM Aldi oferuje bezpłatnie kartę Micro-SIM.Odesłanie normalnej karty SIM ze starteru nie jest konieczne.
Dotychczasowa karta SIM po aktywowaniu karty Micro-SIM zostanie automatycznie dezaktywowana.
Karta Micro-SIM może być zamawiana telefonicznie pod następującymi numerami telefonów
1157 (dla klientów ALDI TALK, koszt połaczenia na terenie Niemiec 0,49 €/połączenie)
0177 - 177 1157 z niemieckich sieci stacjonarnych."
Czyli lipa po całej linii.Tak jak mówiłam: zostaje Ci allegro (ale wtedy inna sieć bo Aldi Talk nie ma) albo pilnik. Z tym że z pilnikiem to mam na myśli że musiałbyś kupić starter w Aldiku a to też nie wiadomo jak Ci pójdzie z tą rejestracją i podaniem adresu. Ja znam niemiecki w stopniu średnim ale bym się raczej na to nie pisała.A nóż widelec będą chcieli Ci coś przysłać na Twój adres a u Niemców to nigdy nic nie wiadomo, u nich odbiorów osobistych nie ma, do wszystkiego musi być adres, nawet do rachunku u lekarza.
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2012-09-19, 18:12 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2012-09-19, 17:12 przez Aleksis, łącznie zmieniany 2 razy.
-
nooo dzięki wielkie
Super
) przynajmniej teraz nie będę zielony z tym wszystkim : )
Jeszcze jedno małe pytanie w razie czego gdzie ten" Numer do łączenia *99# " wpisac bo nie widze tego u siebie w telefonie gdzie szukać ?

Jeszcze jedno małe pytanie w razie czego gdzie ten" Numer do łączenia *99# " wpisac bo nie widze tego u siebie w telefonie gdzie szukać ?
-
To masz wyjątkowe szczęście, bo sam Aldi pisze, że:Aleksis pisze:ja właśnie kupuję doładowania E-Plus zawsze.
Naprawdę taki kłopot kupić doładowanie w sklepie Aldi?Kann ich mein Konto auch mit Guthaben-Karten von anderen Anbietern aufladen?
Nein, eine Aufladung mit Karten oder Bons anderer Anbieter (e-plus, free & easy, ayyildiz etc.) ist nicht möglich.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Z mojej wymiany karty sim.greenfrog pisze:A to ciekaweSkąd masz takie info
Nie pomagam na PW.
-
- Użytkownik forum
Nie szukaj, to pewnie do komputera są te dane, u mnie też nie ma. Podałam Ci tak jak mi sprzedający podał.lolek12 pisze:Jeszcze jedno małe pytanie w razie czego gdzie ten" Numer do łączenia *99# " wpisac bo nie widze tego u siebie w telefonie gdzie szukać ?
Może nie masz na prepaid tylko na abonament i dlatego płaciłeś 3€. Bo przecież na stronie Aldika wyraźnie jest napisane:bezpłatnie. A zresztą co to za różnica płatnie czy bezpłatnie jak trzeba mieć adres na terenie Niemiec a większość Polaków albo nie ma, albo nie chce podawać, albo pracodawcy nie zgadzają się żeby przychodziła jakaś poczta, albo śpią w samochodach i kempingach i nie mają adresu,albo śpią w ciężarówkach, albo po hotelach które co parę dni zmieniają tak jak ja, co parę dni w innym i adresu podać nie ma możliwości. Tu adres na terenie Niemiec jest największą przeszkodą a nie te 3€.key pisze:Z mojej wymiany karty sim.
W miejscowości w której najczęściej przebywam nie ma Aldi. No i to tyle na ten temat. Ludzie pracują na wioskach u rolników i też nie wszędzie jest Aldi a nie będzie brał nikt taxówki żeby pojechać do Aldika po doładowanie. Ja też z początku nie wiedziałam jak mam to doładowywać ale spojrzałam na tą kartę, jest na niej napisane "E-Plus Medion Mobile" i sobie pomyślałam: raz kozie śmierć. Trudno, najwyżej zaryzykuję te 15€ ( skoro już zaryzykowałam ileś za starter). I udało się. Wzięłam na chłopski rozum że skoro jest napisane E-Plus to najprawdopodobniej ta karta będzie działać na doładowania E-Plus. I nie pomyliłam się.greenfrog pisze:To masz wyjątkowe szczęście, bo sam Aldi pisze, że: Kann ich mein Konto auch mit Guthaben-Karten von anderen Anbietern aufladen?
Nein, eine Aufladung mit Karten oder Bons anderer Anbieter (e-plus, free & easy, ayyildiz etc.) ist nicht möglich.
Naprawdę taki kłopot kupić doładowanie w sklepie Aldi?

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2012-09-19, 18:13 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2012-09-19, 17:13 przez Aleksis, łącznie zmieniany 3 razy.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Acha. Ty wiesz lepiej co ja mam. Gratulacje. I drugie gratulacje w znalezieniu abo w AldiTalkAleksis pisze: Może nie masz na prepaid tylko na abonament i dlatego płaciłeś 3€.

Na ten adres nic nie przychodzi. Szukasz wymowek dla jakichs dziwnych miejskich legend. Zreszta bez problemu mozesz podac tez adres w PL.Aleksis pisze:Tu adres na terenie Niemiec jest największą przeszkodą
Masz mozliwosc doladowywania z konta. Albo poroszenie kogos.... IMHO szukasz wymowek...Aleksis pisze: W miejscowości w której najczęściej przebywam nie ma Aldi.
Tyle ze Aldi blokuje karty doladowywane obcymi woucherami. Wczesniej lub pozniej.Aleksis pisze:I nie pomyliłam się.
Nie pomagam na PW.
-
- Użytkownik forum
Aha. A Ty wiesz lepiej że mi zablokują. Na razie nie zablokowali i nie zablokują.
, po to żeby ich natychmiast Finanzamt namierzył (a tu w Niemczech się nie cackają). Gratulacje. Na jakim Ty świecie żyjesz? Jestem tu w Niemczech tyle lat i nigdy nie miałam i nie będę mieć konta w banku, za dużo ludzi poznałam dla których się to źle skończyło. Wszyscy Polacy których tutaj znam nie mają kont w banku bo się nauczyli na własnych lub cudzych błędach że konto w banku, przelewy, wysyłanie pieniędzy pocztą lub przez Western Union grozi Finanzamtem.
Nie wymówek tylko się szuka najlepszego, najprostszego i najtańszego wyjścia, to chyba różnica.key pisze:Szukasz wymowek dla jakichs dziwnych miejskich legend.
Tak, szczególnie że wszyscy Polacy co tu w Niemczech pracują mają konta w banku żeby robić przelewykey pisze:Masz mozliwosc doladowywania z konta. Albo poroszenie kogos.... IMHO

Ostatnio zmieniony 2012-09-19, 00:48 przez Aleksis, łącznie zmieniany 4 razy.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Uzywam tego netu od ponad dwoch lat i zdazylo mi sie ze musialem dzwonic, jak jeszcze nie bylo oficjalnej opcji uzupelniania przez przelew z konta. Skoro potrafisz czytac w jezyku Schillera, poszukaj sobie na niemieckich forach co sie dzieje przy ladowaniu obcymi woucherami 

Ostatnio zmieniony 2012-09-18, 23:42 przez key, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie pomagam na PW.
-
- Użytkownik forum
Key, Gute Nacht.
-
Dużo czytałem po forach ze ludzie ściemniają z adresem zamieszkania przy rejestracji i wpisują jakiś obojętnie jaki niemiecki adress i im działa ; ) co do doładowań to rozumiem że kupie sobie starter z Aldika muszę dokupić od razu tam doładowanie za5 E zeby uruchomić pakiet no i od razu moge sobie kupic doladowanie za 15E zeby doladowac na nastepny miesiac zeby nie latac : ) ?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Ludzie pija tez denaturat, jezdza na dachu pociagu i robia mase innych ciekawych rzeczy.
Nie pomagam na PW.
-
Witam! Czy ktoś mi pomoże bo muszę zarejestrować kartę z lidla i chcą ode mnie podania numeru konta a tego nie chcę czy jest jakaś inna możliwość.Dzięk.
Ewcia
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Jest. Rejestrujac nie wybiarasz zadnych opcji a potem uruchamiasz opcje przez telefon.
Nie pomagam na PW.
-
- Użytkownik forum
Tak tylko że weź pod uwagę że jak będziesz musiał gdzieś zadzwonić albo wysłać sms-a to przecież nie będziesz dzwonił z polskiej komórki na roamingu tylko z niemieckiej, tej Aldi Talk, i wtedy z tych 15€ zostanie Ci na przykład 13€ a to już nie starczy na załadowanie internetu, tak że zawsze lepiej sobie wziąć te 5€ więcej na ewentualne połączenia telefoniczne i sms-y. Zakładając oczywiście że będziesz miał tą kartę w komórce i komórka będzie pełniła rolę modemu, wtedy może jednocześnie pełnić rolę komórki. Ja jak ładuję konto to zawsze biorę 10€ więcej, dodatkowo, oprócz tych 15€ na internet, bo ja dużo piszę sms-ów do osoby która niestety nie chce sobie zainstalować WhatsApplolek12 pisze:...co do doładowań to rozumiem że kupie sobie starter z Aldika muszę dokupić od razu tam doładowanie za5 E zeby uruchomić pakiet no i od razu moge sobie kupic doladowanie za 15E zeby doladowac na nastepny miesiac zeby nie latac : ) ?

- FritzFan
- Użytkownik forum
Jak ktoś ma trochę oleju w głowie, to takiego czegoś nie instaluje.Aleksis pisze:bo ja dużo piszę sms-ów do osoby która niestety nie chce sobie zainstalować WhatsApp
Ostatnio zmieniony 2012-09-20, 19:20 przez FritzFan, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Rozwiniesz ta miejska legende?FritzFan pisze:Jak ktoś ma trochę oleju w głowie, to takiego czegoś nie instaluje.
Nie pomagam na PW.
-
- Użytkownik forum
Ja nie wiem, wiem tylko że przez ten czas co mam WhatsApp zaoszczędziłam dużo pieniędzy na rachunkach. Nie jestem prezydentem państwa żebym miała coś do ukrycia. A to co my sobie z moimi kumpelami piszemy to nie są sprawy wagi państwowej, jak ktoś chce i kogoś to interesuje to niech sobie czyta, może się doszkoli
w niektórych tematach 
Aha, i zacznijmy od tego że zwykłe sms-y też są do przechwycenia czyli też nie są pewne. Policja i służby specjalne dysponują urządzeniami które z niedalekiej odległości przechwycają treść sms-ów, a operatorzy komórkowi mają obowiązek przechowywać treść naszych sms-ów przez okres 2 lat. Więc jak Cię ktoś naprawdę będzie chciał uziemnić to uziemni i bez WhatsApp.

Aha, i zacznijmy od tego że zwykłe sms-y też są do przechwycenia czyli też nie są pewne. Policja i służby specjalne dysponują urządzeniami które z niedalekiej odległości przechwycają treść sms-ów, a operatorzy komórkowi mają obowiązek przechowywać treść naszych sms-ów przez okres 2 lat. Więc jak Cię ktoś naprawdę będzie chciał uziemnić to uziemni i bez WhatsApp.
Ostatnio zmieniony 2012-09-21, 20:03 przez Aleksis, łącznie zmieniany 6 razy.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Pomijajac, ze jesli uzywasz otwartych HotSpotow to dobrym pomyslem jest tunelowanie, to musisz byc niezlym paranoikiem, skoro sadzisz, ze ktos latami czai sie w kazdym otwartym WLANie tylko po to, zeby twojej zonie napisac, ze kotlet ma byc z czosnkiem i pol godziny pozniej.
Nie pomagam na PW.