Huawei E3131 problem w Windows 8

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
krasnal500
Początkujący użytkownik forum

Huawei E3131 problem w Windows 8

Post autor: krasnal500 »

Witam
Zainstalowałem sterowniki manualnie bez mobile partnera. Oczywiście wszystko poprawnie ale pojawił się problem - gdy próbuje wpisać apn otrzymuje błąd.
Tak to wygląda:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Robiłem update z windows 7 na 8 (oczywiście wszystkie ustawienia i programy pozostawiłem w czasie instalacji) to połączenie było już skonfigurowane i normalnie mogłem się połączyć.
Teraz (wgrałem czystego win 8) brakuje tego wpisu apn dla tego połączenia bo przy wpisaniu jakby tego nie uwzględnia - po kliknięciu Dalej nawet nie próbuje się łączyć tylko zaraz wywala błąd.

Może ktoś wie gdzie to manualnie dopisać lub jak to naprawić ?

// Używam Aero2
ryba825
Mistrz bezprzewodowy

Re: Huawei E3131 problem w Windows 8

Post autor: ryba825 »

Próbowałeś instalować <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a>?
krasnal500

tak (jak widać na screenach), ale bardziej odpowiada mi zwykłe połączenie
potrzebne mi to do innego programu który czyta tylko takie połączenia
atento
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: atento »

Tak się nie połączysz, to połączenie w w8 łaczy po NIDS z E3131.

Powinnienes ściągnąć top net info i zmienić w ustawieniach>polaczenia ptaszek z RAS na NIDS, wyłączyć top net info i powinno działać o ile masz odpowiednie sterowniki, Modem musi się zainstalować jako karta sieciowa.
krasnal500

przełączyłem NIDS (dla huawei) i dalej jest to samo
sterowniki zainstalowałem z tego tematu: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=33928
połączenie jest widoczne jako szerokopasmowe jako karta:
Obrazek

co można jeszcze zrobić ?
proszę o poradę
atento
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: atento »

Niestety nie mam pod ręka karty AERO2, najprosciej sprawdz na jakiejkolwiek innej czy dziala.

Patrząc na pierwszy screen z pierwszego posta brakuje nazwy sieci, u mnie po włożeniu karty zawsze wyświetla nazwę operatora jak sie zarejestruje karta, natomiast w ustawieniach połączenia "profilu" są wszelkie dane karty sim.

Ten Twój Windows 8 ma jakieś dziwne tłumaczenie ten drugi ptaszek to zezwolenie na połączenie w roamingu (allow data roaming on this network) a nie jakieś bełkotliwe "zezwalaj na mobilny dostęp do danych" Patrząc po postach niektóre modemy z karta aero wymagają zezwolenia wiec go zaznacz. Sterowników używam z paczki 4.25.00.00
ODPOWIEDZ