100m dalej i zasięgu 3g nie ma wcale - czy antena pomoze?

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
daniel93
Użytkownik forum

100m dalej i zasięgu 3g nie ma wcale - czy antena pomoze?

Post autor: daniel93 »

Witam, mieszkam 5,5km od nadajnika 3g PLAY i odbieram na samym modemie na oknie 1-2kreski sygnału. Zrobiłem sobie BiQuada i mam stabilne -99dBm CSQ 6-7 i to wystarcza by internet chodził na pełnych 2 Mbitach. Problem jest jednak z sąsiadem który mieszka po drugiej stronie drogi - bliżej góry. Ponieważ u niego na samym modemie zasiegu nie ma wcale, a na BiQuadzie da się złapać CSQ rzędu 1-2, a czasem znika całkiem.

Zastanawiam się czy lepsza antena dała by rade osiagnąć u sąsiada sygnał podobny do mojego gdyby dać mocną antene 24dBi taką: http://allegro.pl/mega-mocna-antena-24d ... 78430.html i ją dobrze ustawić?

Sytuacja wygląda tak jak w załączniku. Góra jest zalesiona, ale po wycince - same małe drzewka.

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2012-09-13, 14:30 ]
Proszę na forum nie zamieszczać załączników z mapami.
Ostatnio zmieniony 2012-09-13, 13:30 przez daniel93, łącznie zmieniany 1 raz.
egon64
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: 100m dalej i zasięgu 3g nie ma wcale - czy antena pomoze?

Post autor: egon64 »

Jeśli łapiecie choć niewielki zasięg to zawsze jest szansa, aby wzmocnić sygnał. Antena o której piszesz moim zdaniem jest zbyt mocna jak na taką odległość. Wydaje mi się, że w zupełności wystarczy coś takiego:
http://www.cybertech.com.pl/p84,antena- ... kabel.html
Musicie tylko wyrzucić ją jak najwyżej i nakierować na nadajnik.
Hej Ho Let's GO !
daniel93
Użytkownik forum

To w przypadku anten nie jest tak, ze czym wiecej tym lepiej?

Weź pod uwagę, że na BiQuadzie z reflektorem czyli jakieś 7dBi miał zasieg był znikomy. A to było na piętrze bo na parterze gdzie on chce to mieć to nie ma zasięgu wcale na BiQuadzie nawet

No i ten panel wcale nie jest dużo tanszy
Ostatnio zmieniony 2012-09-13, 16:01 przez daniel93, łącznie zmieniany 1 raz.
daniel93
Użytkownik forum

Na tej antenie z cybertecha udało mi sie złapać na zewnątrz max CSQ 4 :niepewny: Za to w łazience jakmiś cudem łapało CSQ 7, ale jak podszedłem do okna to znikalo - dziwne zjawisko...

Są mocniejsze anteny od tej panelowki 17dBi z cybertecha?
kordirko
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: kordirko »

Z tego co piszesz to kolega nie widzi nadajnika, bo jest za wysoką górą.
Czyli jeśli łapie jakiś sygnał, to nie wprost ale z odbicia, i to mocno "podkręconego".
W takim przypadku tego typu dziwne efekty mogą być, że w łazience sygnał jest silniejszy jak pod oknem,
może ściga gdzieś sygnał z dachu po rurze wodociągowej - u mnie np. antena TV najlepiej ściąga schowana za kaloryferem ;)
Antena da najlepszy efekt, kiedy widzi bezpośrednio nadajnik.
Pamiętaj, że antena jest silnie kierunkowa - kąt promieniowania jest 15 stopni, trzeba ją dobrze wycelować.
Spróbujcie wynieść antenę z laptopem jak najwyżej, najlepiej na dach, i sprawdzić jak tam będzie łapać.
Jeśli na dachu będzie OK, to można pomyśleć o pociągnięciu kabla z dachu, tyle że dla częstotliwości 2,1GHz
każdy metr kabla wprowadza duże tłumienie, i przy 10-15 metrach kabla końcowy efekt może nie zdać egzaminu.
Tutaj masz przykładową specyfikację, dla 2,1 GHz tłumienie dla 10m kabla to ok 5dB,
czyli 20 metrów kabla + tłumienie wtyków i złącz zje ci cały zysk anteny.
http://www.pluscom.pl/produkt,,4,Kabel_H155
Awatar użytkownika
pogodabartek
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: pogodabartek »

Antenę dajemy na dach, a kabla 5-10M max, ale im mniej tym lepiej, później dajemy router np. TP Link TL-MR 3420 i zasilanie ciągniemy po adapterze POE i kablem sieciowym do 100Metrów w dół domu i sprawa załatwiona i straty minimalne.

[ Dodano: 2012-09-21, 03:45 ]
Tylko wg. mnie najlepiej chyba zastosować zasilacz z większa ilością Amper.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

pogodabartek pisze:Tylko wg. mnie
Jak nie wiesz to nie pisz bzdur.

Przy PoE jeżeli dajemy długi kabel ethernet należy zastosować zasilacz o odpowiednio większym napięciu aby skompensować straty na kablu.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
pogodabartek
Stary wyga bezprzewodowy

Dlatego jesteś od tego wojteks jako moderator, aby poprawiać błędne odpowiedzi-takie jest Twoje tu zadanie.
Nikt o zdrowych zmysłach nie daje 100M kabla, a od sprawdzenia napięcia służy miernik i nim należy sprawdzać straty.
Jest to oczywiste i wielokrotnie wałkowane tu na forum, ze im dłuższy kabel to większe straty-tak bywa w antenach, ale na niskich napięciach to jest wiadomo, że tez będą straty i takie są prawa fizyki.
marcin230785
Początkujący użytkownik forum

Post autor: marcin230785 »

moja lokalizacja Żur 10km od nadajnika hspa+ który znajduje sie w jeżewie kujawsko pomorskie powiat świecki. problem jest tego typu że na antenie atk20 mam tylko 12% sygnału w tni jest możliwość zastosowania lepszej anteny? prosze o pomoc bo szlak mnie trafia w tym edgu
Awatar użytkownika
pogodabartek
Stary wyga bezprzewodowy

Wymuś tylko HSPA+ czyli WCDMA a lepszej anteny na Aero2 nie ma.
Antenę trzeba dokładnie ustawić.

Zapewne masz ustawione na automacie zasięg więc masz HSPA+ słaby i Cię zrzuca do EDGE
marcin230785
Początkujący użytkownik forum

Post autor: marcin230785 »

wszystko ładnie pięknie lac50004 cid554 internet śmiga między 7 a 10mb ale tylko 12 godzin teraz mam cid694 i jest wolniejszy od edge nawet przy wymuszonej nośnej masakra dlaczego przy wyszukaniu cid 554 mam 0% sygnału? skoro mniałem jakiś czas 16% awaria modemu raczej nie wchodzi w grę może coś nadajnik szwankuje hm... sam nie wiem mam jeszcze parabolę 24dbi ale cięszko ustawić zbiera jeszcze gorzej niż atk20

[ Dodano: 2012-09-24, 11:56 ]
zostaję przy atk20 antena na wysokości około 10m wyżej nie dam rady podejrzewam że cid694 jest za mocno obciążony dlatego tak muli net na nim. wie ktoś może dlaczego cid 554 był w granicach 12%-19% a teraz go nie mam jak wyszukam to tylko 0% proszę o radę czy atk też ustawiać pod kątem czy tylko lewo prawo na maszcie i trzymać poziom?
ODPOWIEDZ