Lenovo T61 i Option GT Max
Moderator: Moderatorzy
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Lenovo T61 i Option GT Max
Witam,
Posiadam laptopa Lenovo T61:
http://www.notebookcheck.pl/Recenzja-Le ... 299.0.html
i modem Option GT Max:
http://www.morele.net/modem-option-glob ... ax-131253/
Modem testowałem na laptopie Lenovo T41 - pasuje i działa bez problemów. Do mojego T61 modem nie chce wejść. Brakuje mu dosłownie 2-3 mm. Czy jest to wina PCMCIA, które mam w laptopie ? Złącza w T41 i T61 wyglądają identycznie. W czym może być problem ?
Posiadam laptopa Lenovo T61:
http://www.notebookcheck.pl/Recenzja-Le ... 299.0.html
i modem Option GT Max:
http://www.morele.net/modem-option-glob ... ax-131253/
Modem testowałem na laptopie Lenovo T41 - pasuje i działa bez problemów. Do mojego T61 modem nie chce wejść. Brakuje mu dosłownie 2-3 mm. Czy jest to wina PCMCIA, które mam w laptopie ? Złącza w T41 i T61 wyglądają identycznie. W czym może być problem ?
Hej Ho Let's GO !
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Re: Lenovo T61 i Option GT Max
Dobrą stroną do góry wkładasz do dobrego gniazda?
Jeśli tak to to obejrzyj gniazdo czy nie ma tam powyginanych pinów, ewentualnie czegoś czego nie powinno tam być.
Jeśli tak to to obejrzyj gniazdo czy nie ma tam powyginanych pinów, ewentualnie czegoś czego nie powinno tam być.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
Tak, wkładam do dobrego gniazda. Do drugiego jak próbuję włożyć to wchodzi dosłownie do połowy. Piny z tego co udało mi się tam zobaczyć wyglądają na w porządku. Gniazdo jest puste. Nic w nim raczej nie ma. Ewidentnie jest tak, że dochodzi do pewnego momentu i jest blokada.
@Krystianb Rozumiem, że modem powinien pasować do tego laptopa ?
@Krystianb Rozumiem, że modem powinien pasować do tego laptopa ?
Hej Ho Let's GO !
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Tak, oczywiście, choć może się zdarzyć, że z jednego modelu będzie wystawał więcej niż z innego.
Jeśli faktycznie nie wchodzi do końca to pozostaje zdjąć obudowę i obejrzeć co powoduje taki stan.
Jeśli faktycznie nie wchodzi do końca to pozostaje zdjąć obudowę i obejrzeć co powoduje taki stan.
-
Tego się właśnie najbardziej obawiałem - rozkręcania. Wydaje mi się jednak, że nie będę miał wyjścia. Wczoraj już coś próbowałem, ale ciężko szło. Chciałem na początku zdjąć tylko kawałek obudowy z przodu, która jest przy czytniku palca. Wszystko jest tak mocno wpasowane, że nie daje rady ruszyć. Potem jeszcze miałem problemy, żeby to z powrotem złożyć
Chyba zacznę od rozkręcenia tylnej klapy. Trudno. Dzięki za pomoc.

Hej Ho Let's GO !
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Do tego modelu na pewno znajdziesz szczegółową instrukcję jak zdjąć każdy element, nie jestem pewien czy nie ma jej nawet na stronie lenovo.
- wojteks
- *** Administrator ***
Wkładanie karty powinno powodować w ostatniej fazie wysunięcie popychacza od jej wysunięcia, może on się zaciął?
Nie pomagam na PW!
-
Popychacz się sam nie wysuwa, ale jak próbuję go nacisnąć to wysuwa lekko kartę od momentu do którego weszła do portu.
Hej Ho Let's GO !
- wojteks
- *** Administrator ***
To może za lekko wciskasz kartę, ten mechanizm czasami daje duży opór przy wciskaniu, oczywiście zakładam że w innym laptopie karta wchodzi bez problemu.egon64 pisze:ale jak próbuję go nacisnąć to wysuwa lekko kartę od momentu do którego weszła do portu
Nie pomagam na PW!
-
W Lenovo T41 wchodzi jak po maśle. W T61 wpycham mocno i nic. Czuję zdecydowany opór, tak jakby była tam jakaś blacha, coś twardego czego nie da się tak łatwo pokonać. Boję się czy czegoś nie złamię, ale robię to dość dużym naciskiem i nic. Próbowałem też skręcać kartę po różnymi kątami, wkładać ją lekko w prawą lub lewą stronę. Bez efektu. Coś blokuje pod koniec i nie ma siły. Wygląda to tak jakby modem zatrzymywał się już na pinach. Piny z tego co widzę nie są pogięte ani połamane.
Hej Ho Let's GO !
- wojteks
- *** Administrator ***
Albo na mechanizmie do wysuwania karty. Musisz jednak rozbierać żeby sprawdzić.egon64 pisze: Wygląda to tak jakby modem zatrzymywał się już na pinach.
Nie pomagam na PW!
-
Tak też zrobię. Jeśli się uda to dziś a jak nie to jutro i dam znać.
Hej Ho Let's GO !
-
- Mistrz bezprzewodowy
Problem może być z napięciami. Starsze karty PCMCIA są na napięcie 5 V, a nowsze na 3,3 V.
Wygadają identycznie, ale nie da się karty wsadzić do slotu na niewłaściwe napięcie.
Przypuszczam, że tutaj mamy do czynienia właśnie z takim przypadkiem.
Sprawdź parametry swojego laptopa.
Wygadają identycznie, ale nie da się karty wsadzić do slotu na niewłaściwe napięcie.
Przypuszczam, że tutaj mamy do czynienia właśnie z takim przypadkiem.
Sprawdź parametry swojego laptopa.
Krzysztof
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
T61 na bank ma gniazdo 32 bitowe, które jest wstecznie kompatybilne z kartami 16 bitowymi które to były zasilane napięciem 5V.Chris-Kr pisze:Starsze karty PCMCIA są na napięcie 5 V, a nowsze na 3,3 V.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Ciekawe, do R61 (prawie to samo, tylko w plastiku a nie w magnezie) mi pasował bez żadnego problemu.egon64 pisze: Do mojego T61 modem nie chce wejść. Brakuje mu dosłownie 2-3 mm.
A GT Max to 32-bitowa karta cardbus, 16-bitowe były Globetrottery 1,8 i starsze.
Trzeba z inną kartą sprawdzić...może gniazdo jest uszkodzone.
[ Dodano: 2012-09-16, 10:27 ]
Oczywiście, nawet Globetrotter GPRS działa jak należy.krystianb pisze:T61 na bank ma gniazdo 32 bitowe, które jest wstecznie kompatybilne z kartami 16 bitowymi które to były zasilane napięciem 5V.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Oj może te same 3g bez hsdpa to były 16 bitowe, mam w rękach gt 3g+ i jest to karta 32 bitowa, ma gruby ząb po prawejPatryk pisze:A GT Max to 32-bitowa karta cardbus, 16-bitowe były Globetrottery 1,8 i starsze.
Tutaj jakieś przykładowe porównanie http://dl.id.au/?f=9
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Widać myliłem się, i chyba też Combo EDGE była 32-bitowa.krystianb pisze:Oj może te same 3g bez hsdpa to były 16 bitowe, mam w rękach gt 3g+ i jest to karta 32 bitowa, ma gruby ząb po prawej
Przypominam sobie, że testowałem ją z Thinkpadem 760 pod Windows 2000, który to system nie obsługiwał kontrolera Cardbus w tym laptopie i karta nie chciała działać.
Ale to i tak nieistotne, z T61 na 99,999% muszą działać wszystkie karty, także 16-bitowe.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Albo w BIOSie jest wyłączana obsługa PCMCIA.Patryk pisze: Trzeba z inną kartą sprawdzić...może gniazdo jest uszkodzone.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Ale to się nijak ma do problemów z włożeniem karty do slotuja.michal pisze:Albo w BIOSie jest wyłączana obsługa PCMCIA.

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
OK. Nie czytałem całości. 

-
Wydaje mi się, że problem może leżeć po lekko powyginanych 2 lub trzech bolcach. Próbuję je wyprostować, ale za nic nie daje rady. Boję się, że mogą się złamać. Czy żeby się do nich dostać muszę rozkręcić laptopa od strony klawiatury czy z tyłu ?
Hej Ho Let's GO !
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
http://support.lenovo.com/en_US/detail. ... MIGR-67760
-
Rozkręciłem tył laptopa - zobaczyłem płytę główną. Odczepiłem miejsce gdzie jest touch pad - zobaczyłem trochę blachy i nic więcej. Brak dojścia do złącza pcmcia. Chyba bez prostowania ręcznego bolców się nie uda.
Hej Ho Let's GO !
-
Witam,
Pełen sukces. Dziś kupiłem w OBI cienki wkrętak i zacząłem zabawę ze złączem PCMCIA. Trochę mi to czasu zajęło zwłaszcza, że tydzień temu udało mi się pogiąć jeszcze kilka bolców
Udało się ! Wyprostowałem bolce (przyczyna problemu z włożeniem modemu), włożyłem modem i działa ! Dzięki za wsparcie. Temat można zamknąć.
Pozdrawiam
Pełen sukces. Dziś kupiłem w OBI cienki wkrętak i zacząłem zabawę ze złączem PCMCIA. Trochę mi to czasu zajęło zwłaszcza, że tydzień temu udało mi się pogiąć jeszcze kilka bolców

Pozdrawiam
Hej Ho Let's GO !