Huawei E3131 uszkodzone gniazdo.
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Huawei E3131 uszkodzone gniazdo.
Witam, pod wpływem użytkowania(odłączania i podłączania do dwóch różnych komputerów)uszkodziłem gniazdo anteny zewnętrznej, w tak przykry sposób że kabel od anteny się w niej nie "trzyma", gość w salonie Play'a stwierdził że najlepszym sposobem będzie naprawa na "własną" rękę ponieważ gdybym oddał go na gwarancję, stwierdzili by iż to uszkodzenie spowodowane jest przeze mnie i reasumując nie podlegało by pod gwarancję, niestety w sklepie zajmującym się naprawą owych modemów, przedstawili taka cenę naprawy że pokrywa się z cena za nowy modem, więc tutaj kieruje pytanie do was, w szczególności do osób mieszkających w stolicy, może znacie dobre w miarę tanie serwisy zajmujące się naprawą tych modemów?Zależy mi na czasie ponieważ do 5 października przebywam w Polsce i później wylatuję.
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Huawei E3131 uszkodzone gniazdo.
Tego gniazda nie naprawisz, można złączyć tak aby działała antena wewnętrzna albo przylutować pigtail i wtedy tylko z anteną zewnętrzną modem będzie działał.
Nie pomagam na PW!
-
Nie ma szans, żeby to naprawić w warunkach domowych. Kiedyś próbowałem. Pręt grzejący lutownicy jest za gruby i zachlapałem cyną gnizdo połaczenia. Takie połączenia wykonywane są przez automaty. Przypuszczalnie nawet by tego nie naprawiali w "serwisie gwarancynym" tylko wymieniliby całą płytkę z gniadzem i doliczyli dodtakową robociznę.
Wyście... używka na Allegro.
Wyście... używka na Allegro.
Fr33M4n
- wojteks
- *** Administrator ***
To tylko i wyłącznie kwestia posiadanej lutownicy czy innego sprzętu podobnie działającego i doświadczenia w naprawach lutowaniu malutkich elementów.Fr33M4n pisze:Nie ma szans, żeby to naprawić w warunkach domowych.
Nie pomagam na PW!
-
ja wymieniłem już 4 modemy huawei ... za każdym razem padało gniazdo i przestawał działać ... nie da rady naprawić bo trzeba mieć chińskie rączki
aa
- wojteks
- *** Administrator ***
A czym się różnią nasze od chińskich? Czyżby chińskie były mniejsze? Takie naprawy wymagają odpowiednich narzędzi i trochę doświadczenia.dom86 pisze:nie da rady naprawić bo trzeba mieć chińskie rączki
Nie pomagam na PW!
- pogodabartek
- Stary wyga bezprzewodowy
Dlatego lepsze są modemy Sierra Wireless 306/307/310 o tam nie jest tak łatwo wyłamać to gniazdo, ale zdolni już byli i opisali to na forum, ze im się udało.
Jedyny problem,że już tych modemów nie produkują i nie sprzedają.
W moim egzemplarzu już setki razy była podłączana antena i nic.
Jedyny problem,że już tych modemów nie produkują i nie sprzedają.
W moim egzemplarzu już setki razy była podłączana antena i nic.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Jak dla mnie trzeba uważać. Miałem GT Combo EDGE z delikatnym gniazdem i nic. GT Max podobnie i też nić. Huawei E630 i ok. Z E160 podobnie. Z AirCard 881 tym bardziej wszystko ok.
Uwaga i wszystko będzie ok.
Uwaga i wszystko będzie ok.