Tenda W150M+ jako AP Client

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
firma
Początkujący użytkownik forum

Tenda W150M+ jako AP Client

Post autor: firma »

Witam,
Kupiłem router Tenda W150M+ w celu bezprzewodowego połączenia dekodera telewizji n do internetu. Kiedy próbuje połączyć się w trybie AP + Client (który powinien być odpowiedni w moim przypadku) niby wszystko jest ok, ale nie mogę się połączyć do Tendy ani kablem ethernetowym wpiętym do wyjścia LAN, ani bezprzewodowo telefonem.
Postanowiłem zatem spróbować trybu WISP. O dziwo zadziałało połączenie przez Tende do internetu zarówno kablem jak i bezprzewodowo. Zadowolony podpiąłem router do dekodera, ale nadal nie potrafił się zsynchronizować z innymi dekoderami (podpiętymi kablami do głównego routera).
Problemem jest to, że wszystkie dekodery powinny mieć adresy z tej samej podsieci. U mnie natomiast dekodery połączone kablami, jak i cała główna sieć, mają adresy 192.168.1.x. Dekoder połączony przez Tende ma adres 192.168.2.x.
Próbowałem zmienić adres routera Tenda z 192.168.2.1 na np. 192.168.1.101 i pulę adresów przydzielanych przez serwer DHCP Tendy na 192.168.1.(150-200). Pulę adresów w głownym routerze zmieniłem na 192.168.1.(1-99) żeby nie było żadnych konfliktów. Wtedy jednak nie wiem z jakiego powodu nie potrafię połączyć się z internetem - ani kablem, ani bezporzewodowo. Ma ktoś jakiś pomysł co może być nie tak? A może jednak powinienem skorzystać z opcji AP+Client i jakoś inaczej ją skonfigurować? Chociaż za bardzo nie ma tam co zmieniać.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Tenda W150M+ jako AP Client

Post autor: wojteks »

firma pisze:Ma ktoś jakiś pomysł co może być nie tak?
Tryb WISP to tryb AP Client i router w jednym więc dekoder masz w innej podsieci a router nie może pracować z takimi samymi podsieciami na WAN i LAN.

Musisz użyć czystego trybu Client.
Nie pomagam na PW!
firma
Początkujący użytkownik forum

Post autor: firma »

Próbowałem trybu AP+Client ale nie mam wtedy dostępu do internetu. W tym trybie nie ma opcji zmiany adresu IP. Jakiś pomysł?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

firma pisze: Jakiś pomysł?
Nie znam sprzętu ale pewnie wymaga prawidłowej konfiguracji.
firma pisze:W tym trybie nie ma opcji zmiany adresu IP
Musi być możliwość ustawienia IP do zarządzania AP.
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ