Huawei E3131 z Playa, problemy z kartą z Orange

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
piowek
Początkujący użytkownik forum

Huawei E3131 z Playa, problemy z kartą z Orange

Post autor: piowek »

Witam, zakupiłem dziś modem Huawei E3131 prosto z salonu Playa, celem korzystania z Orange Free właśnie dzięki niemu. Jednak po instalacji modemu przy próbie połączenia wyświetla się następujący błąd : ''Zarejestruj się w sieci przed próbą połączenia''. Próbowałem już miliona rzeczy, ale niestety nic nie pomaga. Niestety, jestem całkowicie zielony w tych sprawach dlatego bardzo proszę o jakąkolwiek pomoc.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Huawei E3131 z Playa, problemy z kartą z Orange

Post autor: wojteks »

Masz abonament czy prepaid?
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
kris_kjk
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: kris_kjk »

W programie PLAY ONLINE:
- Narzędzia > Operacje PIN > Wyłącz weryfikację PIN ...
- Narzędzia > Opcje > Ogólne > NDIS (zaznaczamy)
- Narzędzia > Opcje > Zarządzanie profilem > Nowy (nadajemy nazwę np. Orange FREE, wybieramy APN, numer, nazwa i hasło)
- Narzędzia > Opcje > Sieć > Typ sieci (jeśli mamy 3G możemy wybrać "Tylko WCDMA"
- Narzędzia > Opcje > Sieć > Tryb rejestracji > (możemy zaznaczyć) "Automatyczne wyszukiwanie i rejestrowanie"

Ten Huawei E3131 z PLAY działa bezproblemowo z każdym operatorem.
piowek

Abonament.
W programie PLAY ONLINE:
- Narzędzia > Operacje PIN > Wyłącz weryfikację PIN ...
- Narzędzia > Opcje > Ogólne > NDIS (zaznaczamy)
- Narzędzia > Opcje > Zarządzanie profilem > Nowy (nadajemy nazwę np. Orange FREE, wybieramy APN, numer, nazwa i hasło)
- Narzędzia > Opcje > Sieć > Typ sieci (jeśli mamy 3G możemy wybrać "Tylko WCDMA"
- Narzędzia > Opcje > Sieć > Tryb rejestracji > (możemy zaznaczyć) "Automatyczne wyszukiwanie i rejestrowanie"

Ten Huawei E3131 z PLAY działa bezproblemowo z każdym operatorem.
Wszystko zrobione, tak jak napisałeś, jednak bez zmian. Problem dalej występuje. Nie wiem, czy to ma jakieś znaczenie, ale w lewym dolnym rogu przy znaczku odzwierciedlającym zasięg nie ma żadnej kreski. Nie wiem, czy powinno go być widać teraz, czy dopiero po połączeniu.
Awatar użytkownika
kris_kjk

Jeśli karta zaloguje się do sieci to jeszcze przed nawiązaniem połączenia powinien być widoczny zasięg.

Karta przełożona na chwilę do telefonu jaki pokazuję zasięg 3G ? W sumie to w Kielcach i okolicy bez problemu powinno być praktycznie prawie wszędzie 3G. Proponuję też przełożyć do E3131 kartę innego operatora i sprawdzić czy pokazuje zasięg.
piowek

Przekładałem kartę z Playa, którą dostałem w promocji przy zakupie modemu, również nie pokazuje żadnego zasięgu. Po przełożeniu do telefonu karta o dziwo również nie pokazuje żadnego zasięgu. Może być tak że jest jeszcze nie aktywna? Karta jest duplikatem
Awatar użytkownika
kris_kjk

Dziwne wygląda to tak, że E3131 (kupiony w Play) nie widzi karty (nie ma zasięgu) Play i karty Orange (duplikat), tej karty Orange nie widzi też (nie ma zasięgu) telefon.

Ja wyrabiając duplikat karty pre paid T-Mobile (karta była wcześniej zarejestrowana) miałem ją aktywna praktycznie od razu w salonie.
ODPOWIEDZ