VPN w orange na kartę

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
archi_voo
Początkujący użytkownik forum

VPN w orange na kartę

Post autor: archi_voo »

Do połączenia z internetem używam routera TP-link z modemem E173 i kart orange kupionych na allegro (już doładowanych). Chciałbym uzyskać dostęp z zewnątrz. wyczytałem, że należy włączyć usługę VPN. Czy w opcji na kartę jest to możliwe? Jeśli tak to jak to zrobić? W tej chwili ustawiając APN, login i hasło na vpn nie rejestruje się wcale.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: VPN w orange na kartę

Post autor: krystianb »

archi_voo pisze:wyczytałem, że należy włączyć usługę VPN. Czy w opcji na kartę jest to możliwe? Jeśli tak to jak to zrobić?
Na prepaidzie nie da się, na postpaidzie trzeba walczyć z infolinią czasem wielokrotnie o udostępnienie usługi.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
Orange Ekspert
Pracownik operatora

Post autor: Orange Ekspert »

Potwierdzam, usługa Orange VPN jest dostępna tylko w ofertach abonamentowych.
@krystianb, przyczyną takiej sytuacji jest fakt, że usługa VPN dedykowany jest głównie klientom kluczowym, dużym korporacjom w ofertach biznesowych. Dlatego aktywacja tej usługi dla Klientów indywidualnych jest uruchamiana w uzasadnionych przypadkach. Osobiście nie spotkałem się z przypadkiem odmowy przyjęcia zlecenia na uruchomienie tej usługi.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Orange Ekspert, niestety tutaj na forum są przypadki odmowy.
archi_voo
Początkujący użytkownik forum

Post autor: archi_voo »

Rozumiem, a czy inne sieci w prepaidach oferują dostęp z zewnątrz? Czy tylko oferty abonamentowe. Miałbym jeszcze zasięg T-mobile ale z racji opłacalności korzystałem dotąd z orange.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Orange Ekspert pisze: przyczyną takiej sytuacji jest fakt, że usługa VPN dedykowany jest głównie klientom kluczowym, dużym korporacjom w ofertach biznesowych. Dlatego aktywacja tej usługi dla Klientów indywidualnych jest uruchamiana w uzasadnionych przypadkach.
Rozumiał bym takie tłumaczenia jeśli operator nie dysponował by odpowiednią pulą IP i zwykłych klientów trzymał za NAT'em, ale i wtedy przydała by się możliwość wyboru mniej normalnego internetu czy więcej pseudo interkompresji artefaktów na obrazkach i niedziałających stron, które trzeba po kilka razy odświeżać, żeby coś zobaczyć.
A proszenie się o włączenie tej usługi to już jakieś kpiny, cóż możecie sobie tą kompresję stosować, ale nie nazywajcie swoich usług internetem.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
ryba825
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: ryba825 »

To, co u innych operatorów jest opcją, w Orange jest przymusem... Miejcie sobie tą kompresję, ale gdy użytkownik poprosi, to wyłączajcie ją bez zająknięcia za darmo (czy to indywidualny, czy biznes), bo śmieszne to było jeszcze niedawno, teraz jest to już żałosne.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

archi_voo, niestety tylko i wyłączenia abonament daje możliwość wykupienia w pełni zewnętrznych dynamicznych lub statycznych IP.
Awatar użytkownika
Orange Ekspert
Pracownik operatora

krystianb pisze: A proszenie się o włączenie tej usługi to już jakieś kpiny, cóż możecie sobie tą kompresję stosować, ale nie nazywajcie swoich usług internetem.
Z racji, że OSN jest standardowo aktywowaną usługą mobilnego internetu w sieci Orange na życzenie każdego użytkownika istnieje możliwość aktywacji usługi VPN (oferta abonamentowa). Nie powinno wiązać się to z koniecznością uproszenia się włączenia tej usługi a zwykłym zleceniem kierowanym do BOKu. Jeżeli spotkasz lub spotkacie się z przypadkiem odmowy zapraszam do kontaktu ze mną poprzez PW. Na pewno pomogę w tej sprawie.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Orange Ekspert pisze: możliwość aktywacji usługi VPN (oferta abonamentowa)
Ale trzeba pamiętać że na apn:vpn nie działają szczęśliwe godziny chyba że ostatnio coś się zmieniło.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Orange Ekspert
Pracownik operatora

wojteks pisze: Ale trzeba pamiętać że na apn:vpn nie działają szczęśliwe godziny chyba że ostatnio coś się zmieniło.
Usługa Szczęśliwe Godziny jest prawidłowo taryfikowana tylko przy połączeniu poprzez APN: internet
ODPOWIEDZ