Witam. Muszę rozszerzyć sieć wewnętrzną o jeden budynek. Budynki znajdują się od siebie w odległości ok. 200m. Położone mam studzienki, niestety nie były one przewidziane pod sieć LAN i brak w nich zasilania, co nie pozwala na użycie miedzi (studzienkami odległość do budynku wynosi ok. 300m). Studzienki mają załamania pod kątem 45-135* przez co nie mogę położyć światłowodu. Moim zdaniem rozwiązaniem było by użycie 2 sztuk AP i 2 anten kierunkowych. Anteny skierowane na siebie, widoczność między nimi jest 100%, żadnych drzew itp. - otwarty teren.
Ponieważ wymagania polityki bezpieczeństwa są bardzo wysokie stawiam na mniej więcej takie rozwiązanie:
SCHEMAT POGLĄDOWY:
... SWITCH --- KABEL UTP LAN --- AP --- ANTENA 1 --- ANTENA 2 --- AP --- SWITCH ...
KONFIGURACJA:
szyfrowanie WPA2 PSK (TKIP/AES), z kluczem 64 znaki (256bitów)
filtracja MAC (AP łączy się do AP i tylko one wzajemnie mogą się do siebie połączyć).
połączenie w standardzie N - 5ghz
I teraz seria pytań, które mnie martwią:
1. Jakiej firmy access pointy (proponowana firma, model) i anteny (ile dbi i jakie najlepiej). Cena jest dla mnie ważna, więc proszę nie polecać mi CISCO bo nie będę miał na nie pieniążków.
2. Czy można jakoś jeszcze zwiększyć bezpieczeństwo tego połączenia?
3. Ile zajmuje (mniej więcej) złamanie hasła w ww. konfiguracji (za pomocą aircrack'a itp. narzędzi) używając sprzętu dostępnego dla przeciętnych zjadaczy chleba (czyli maksymalnie 2* CUDA i jakieś 4 rdzenie na CPU).
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Pozdrawiam.
Połączenie wifi między dwoma AP.
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Połączenie wifi między dwoma AP.
E tam, wystarczy dobrać odpowiednie światełko. To by było najlepsze rozwiązanie.Upgreydd pisze: Studzienki mają załamania pod kątem 45-135* przez co nie mogę położyć światłowodu.
Jak już musisz radio, to:
1. 2x NanoStation5
2. Nie.
3. Przy niesłownikowym haśle - dużo.
Jak się przejmujesz złamaniem hasła w WPA2 to radio nie jest dla ciebie.
- wojteks
- *** Administrator ***
Bzdura, tylko światłowód w takim przypadku ma sens.Upgreydd pisze:przez co nie mogę położyć światłowodu
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
Światłowód zaginany na odcinu ok. 10cm o kąt 90 stopni? Jakim cudem? 

- wojteks
- *** Administrator ***
Kwestia dobrania odpowiedniego włókna, te z którymi mam do czynienia dają się spokojnie wokół palca zawinąć i nie pękają a nawet pracują poprawnie.Upgreydd pisze:Jakim cudem?
Nie pomagam na PW!