Ostatnio zrobiłem sobie na laptopie LENOVO 3000 N100 formata. Zainstalowałem Windows XP Home Edition oryginalnego. No i w tym problem ,że nie mam internetu. Sterowniki niby zainstalowałem, ale dalej nic. Pokazuje ,że połączono ale i tak nie działa:(. Karte sieciową mam o nazwie: Karta sieciowa 1394. Mam inny komputer do którego podpiety jest router TP-LINK i tam wszystko śmiga. Mam też drugi komputer który też działa i podpięty jest bezprzewodowo do modemu USB TP-LINK. A u mnie już nie działa internet i przed formatem działał jeszcze bez żadnych modemów bezprzewodowych itp. A teraz ? Nie wiem co jest grane . Prosiłbym o pomoc z wyjaśnieniami dokładnymi.
A i nie znam nazwy mojej płyty głównej, sćiągnałem Everest Home Edition i pisze ,że nazwa jest Nieznana
Olej tego Everesta, nie jest Ci do niczego potrzebny.
Masz większe zmartwienia
Instalowałeś w ogóle jakiekolwiek sterowniki po instalacji systemu? Bo chyba nie, a Windows XP niestety nie ma takiej bazy sterowników jak Vista czy Siódemka i trzeba je samemu doinstalować.
Najlepiej udaj się na stronę Lenovo i pobierz sterowniki pod Twój system do tego laptopa: http://support.lenovo.com/en_US/detail. ... migr-63572
Musisz uważać, bo sterowników do kart sieciowych będzie pewnie więcej niż potrzebujesz, musisz zainstalować sterowniki odpowiedniego producenta - jeśli nie wiesz jakie urządzenie masz w laptopie to przeczytaj punkt 3: http://forum-laptopy.info.pl/viewtopic.php?t=22
I najważniejsze. Sterowniki od chipsetu instalujesz jako pierwsze. Wcześniej możesz jedynie Service Pack 3 zainstalować (chyba, że już masz)
[ Dodano: 2012-09-27, 18:13 ]
A do plyty glownej skad?
[ Dodano: 2012-09-27, 18:20 ]
A jest , dobra już nie trzeba.
[ Dodano: 2012-09-27, 18:46 ]
Po zainstalowaniu wszystkich sterowników pokazała się druga karta sieciowa o nazwie: Realtek RTL8139/810x Family Fast Ethernet NIC
Nie ma sterowników do płyty, są sterowniki do chipsetu, jeśli nie ma ich na stronie lenovo, to musisz sprawdzić jaki masz chipset (np za pomoca programu cpu-z, zakładka mainboard) i pobrać sterowniki ze strony producenta chipsetu (zapewne intel)
PEQ pisze:Po zainstalowaniu wszystkich sterowników
No wszystkich nie zainstalowałeś bo zobacz ile masz pozycji na żółto, wszystko co żółte - trzeba doinstalować.
Zainstalowałem prawie wszystko tylko zostało mi jeszcze Modem Device on High Definition Audio Bus, nie wiesz skad to moge pobrac na duzo szukalem , pobieralem ale zaden nie pomogl a tu są Indetyfikatory sprzętu: HDAUDIO\FUNC_02&VEN_11C1&DEV_1040&SUBSYS_11C10001&REV_1002
HDAUDIO\FUNC_02&VEN_11C1&DEV_1040&SUBSYS_11C10001
Wszystko pozainstalowalem , pokazała sie kartka sieciowa jaka miala byc ale mam jeszcze jeden problem , pokazuje mi ze moj internet ma zasieg znakomity , a gdy sie chce polaczyc to wyskakuje błąd: System Windows nie może połączyć się z wybraną siecią. Sieć może być poza zasięgiem. Odśwież listę dostępnych sieci i spróbuj połączyć się ponownie.
I chociaż mam internet na hasło , to nie wyskakuje komunikat o wpisaniu hasła.