Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.
Jako, że w chwili obecnej można już korzystać z mobilnego Internetu (w moim przypadku Orange Free i karta Fusion+ pod Vistą, postanowiłem migrować do tego systemu. Wszystko działa bez problemów - aplikacja GlobeTrotter Connect i program @pogara wyśmienicie spełniają swoje zadanie. Problem pojawił się natomiast przy korzystaniu z aplikacji NetMeter. Chodzi mianowicie o to, że program nie zawsze chce zliczać dane - nie "widzi" ich przepływu. Ponieważ zdarza mi się korzystać z laptopa i innych sieci (bezprzewodowych i przewodowych), chciałem tak skonfigurować NetMetera, by reagował tylko na połączenia dial-up. Zainstalowałem oczywiście najnowszą wersję 1.0.0 (choć podobny problem jest i z wersją poprzednią). Kiedy z listy dostępnych interfejsów wybiorę Dial-Up Interfaces Only, aplikacja nie "widzi" ruchu generowanego przez modem. Jeśli natomiast wybiorę GlobeTrotter Connect lub MojMM] (w zależności od aplikacji, którą ustanowię połączenie), wszystko zaczyna działać poprawnie. Niestety, kiedy uruchomię ponownie komputer bez modemu włożonego w slot PCMCIA, NetMeter "zapomina" jakie połączenie ma monitorować i w konsekwencji nie monitoruje niczego. Może coś źle wybrałem z listy interfejsów do monitorowania ale z tego, co się na niej znajduje, nic więcej "na oko" mi nie pasuje. Lista przedstawia się następująco (mam nadzieję, że dobrze wstawiłem obrazek na forum - robię to pierwszy raz ):
Będę wdzięczny za wszelkie sugestie mogące pomóc w rozwiązaniu problemu. Oczywiście jednym z rozwiązań jest nie korzystanie z NetMetera ale ja wolałbym zeń korzystać żeby mieć kontrolę nad ilością ściąganych/wysyłanych danych.
Miałem podobny problem na XP na wersji 1.0.0 nie zawsze liczył ilość danych, ale jak zainstalowałem z powrotem poprzednią wersję wszystko wróciło do normy.
przewaks pisze:Oczywiście jednym z rozwiązań jest nie korzystanie z NetMetera ale ja wolałbym zeń korzystać żeby mieć kontrolę nad ilością ściąganych/wysyłanych danych.
Zgadza się @Fanta, z wersją 1.0.0 też miałem na XP problemy i wróciłem do poprzedniej. Zamierzam sprawdzić jeszcze DU Meter jednak nie jest on darmowy...
Gdyby jednak ktoś znalazłby rozwiązanie, będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi.
O rany koguta .A skąd u ciebie taki wyciąg bankowy .Ja mam zainstalowaną wersję 0.9.9.9 i bez spolszczenia choć u ciebie również go niie ma.Sprawuje się wyśmienicie.Mam tylko dwie opcje do wybrania.Bynajmniej mnie NetMeter nie sprawia problemów. Może zbyt dużo takich właśnie innych połączeń i mimo że program jest darmowy może mieć jakieś ograniczenia o których my nie wiemy.
Ostatnio zmieniony 2008-10-03, 12:54 przez Jaco, łącznie zmieniany 2 razy.
@Jaco, a jakiej wersji Visty używasz? Ja mam yainstalowan wersj Business y MSDN. Przyznam, że sam się zdziwiłem kiedy zobaczyłem taką mnogość interfejsów. Na XP miałem wyszczególnione tylko te karty, które faktycznie były obecne w systemie czyli zwykły LAN, kartę WIFI oraz opcję Dial-Up Connections Only. Zainstalowałem na próbę DU Meter i tu lista kart jest podobnie długa jak w NetMeterze, z tym jednym zastrzeżeniem, że DU Meter działa nawet poi restarcie systemu przy wybranej opcji Dial-Up Connections Only.
przewaks pisze:@Jaco, a jakiej wersji Visty używasz?
Sorki ale to tylko nakładka na XP.Nie mam aż tak super lapka aby Vista z nim sobie poradziła.Jak na razie na nią się nie porywam.W sumie nie mam takiej potrzeby.A nakładka tylko po to aby wygląd zmienić.Lubię czarny kolor.
Aha Ale wygląda to bardzo efektownie i łudząco do Visty podobnie. Ja się do Visty przekonałem bardzo szybko kiedy okazało się, że praktycznie wszystkie programy używane przeze mnie na codzień działają w tym systemie niezawodnie. Po za tym muszę dodać, że Vista jest stabilniejsza niż XP.
BTW: Co do mocnego laptopa - mój wcale nie ma takich znowu super parametrów - poczciwe Centrino 1,5 GHz, 1,2 GB RAM-u, 80 GB HDD, ATI Mobility Radeon 9700 z 64 MB własnej pamięci na pokładzie. Nie działa to bardzo efektownie szybko (system "wycenił" komputer na 2) ale do pracy mi wystarcza.
Ja mam coś takiego: http://www.maxdata.pl/?site=productInfo&id=imperio_4000 Na samej górze pisze że dedykowany jest Windows Vista™ Business ale ja lapka kupiłem prawie dwa lata temu .Zwiększyłem ostatnio RAM o 512.Reszta bez zmian.Mnie wystarcza.
Laptop niczego sobie ale faktycznie na Vistę to trochę za mało RAM-u, no i HDD trochę mało pojemny jak na ten system. Ja oczywiście nikogo do Visty nie namawiam, mówię tylko, że mnie się z niej dobrze korzysta.
A ja zamiast NetMetera polecam NetLimiter Monitor. Jest Freeware i pod Vistą spisuje się rewelacyjnie. Moim zdaniem ma rewelacyjne statystyki. Jeżeli nie potrzebujesz funkcji NetLimitera Pro, to polecam.
HP Compaq nx7300 + VHB + Option GlobeTrotter HSDPA