Livebox, Linksys, czy coś innego - przedłużenie WIFI

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Wojcieszko
Użytkownik forum

Livebox, Linksys, czy coś innego - przedłużenie WIFI

Post autor: Wojcieszko »

Witam. Panowie czytałem już dosyć sporo o moim problemie, ale mam mętlik w głowie, czy potrzebuje AP, czy repeatera...

Otóż posiadam neostradę i za pomocą liveboxa rozsyłam internet w domu. Niestety na 2 poziomie domu zasięg jest bardzo słaby i chciałbym go przedłużyć. Mam jeszcze router Linksys WAG54G2 (ale używanie go zamiast liveboxa nie wiele daje).

Nie mam niestety możliwość pociągnięcia na 2 piętro żadnego kabla, po pierwsze ponieważ do routera na dole musi być podłączony dekoder tp do telewizji... A po drugie po prostu, chodź bym bardzo chciał to nie ma gdzie puścić takich kabli.

Także pozostaje mi jedynie pozostawić na dole któryś router i u góry zastosować drugi, który będzie odbierał zasięg wifi od tego z dołu, a następnie rozsyłał go po pomieszczeniach na 2 piętrze.

Pytanie brzmi jak to zrobić? Czy mogę do tego wykorzystać liveboxa i posiadany router Linksysa, czy muszę dokupić jakieś inne urządzenie?

Będę bardzo wdzięczny za pomoc.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Livebox, Linksys, czy coś innego - przedłużenie WIFI

Post autor: wojteks »

Wojcieszko pisze:chodź bym bardzo chciał to nie ma gdzie puścić takich kabli.
Zainteresuj się DLAN o trybach repeater w WiFi zapomnij.
Wojcieszko pisze:pozostaje mi jedynie pozostawić na dole któryś router i u góry zastosować drugi, który będzie odbierał zasięg wifi od tego z dołu,
Masz niezbyt duży wybór Ovislink G.Duo albo AP i AP Client (2 urządzenia). W ostateczności posiadany router + AP Client (na Tp-Link WA500G czy podobny).

Ja jednak kładłbym kabel (np. kominem wentylacyjnym czy pod listwami przypodłogowymi).
Nie pomagam na PW!
Wojcieszko
Użytkownik forum

Niestety, to że nie pójdą kable nie zależy ode mnie, b ja wiem, że byłoby to najlepsze rozwiązanie... To jest dom mojej lubej i to nie przejdzie :D

Tak szczerze dla mnie najlepszym rozwiązaniem byłaby chyba ostatnia opcja czyli Tp-Link WA500G z repeaterem... Wszystko polega na tym, że zasięg trzeba przedłużyć o jakieś 5 metrów, więc to rozwiązanie chyba będzie najlepsze...

Pytanie jeszcze brzmi czy może to być ten Tp-link wraz z liveboxem?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Wojcieszko pisze:najlepszym rozwiązaniem byłaby chyba ostatnia opcja czyli Tp-Link WA500G z repeaterem
Z jakim repeaterem? O tym trybie pracy zapomnij, musi być podwójne urządzenie albo 2 urządzenia.
Wojcieszko pisze: czy może to być ten Tp-link wraz z liveboxem?
W jakim sensie, jak ma to być połączone?
Nie pomagam na PW!
Wojcieszko
Użytkownik forum

Hmm napisałem o tym repeaterze, bo czytałem ze tak się da... Ale oczywiście nie muszę mieć racji... Tzn. myślałem ze da się zrobić tak ze livebox będzie rozsyłał sygnał wifi, a router z repeaterem by ten sygnał przechwytywal i przespał dalej...

Jeżeli tak się nie da to jak miałbym to zrobić? Nie do końca się na tym znam dlatego pytam... Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Wojcieszko pisze:Tzn. myślałem ze da się zrobić tak ze livebox będzie rozsyłał sygnał wifi, a router z repeaterem by ten sygnał przechwytywal
Teoretycznie powinno być tak: LiveBox jako modem i router adsl do niego po WiFi powinien łączyć się AP Client a drugie urządzenie AP rozsyłające WiFi, nie potrzebujesz drugiego routera.
Nie pomagam na PW!
Wojcieszko
Użytkownik forum

Czyli oprócz liveboxa muszę kupić jeszcze jedno urządzenie AP client? Dobrze rozumiem? Jeżeli tak to możesz mi jakieś nie drogie zaproponować?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Wojcieszko pisze:Dobrze rozumiem?
Dobrze, jeszcze do AP Clienta musisz dołączyć kolejny AP, sprzęt już proponowałem.
Nie pomagam na PW!
Wojcieszko
Użytkownik forum

Czyli trochę tego wszystkiego by musiało być... Dużo ruch urządzeń... Jedynym rozwiązaniem ze wystarczylby livebox i jedno urządzenie jest ten duos co oferowałeś jako pierwszy?

I jeszcze pytanie, czy zastosowanie powyższego urządzenia powoduje zmniejszenie szybkości połączenia?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Wojcieszko pisze:czy zastosowanie powyższego urządzenia powoduje zmniejszenie szybkości połączenia?
Urządzenie G.Duo działa z prędkością do 54Mbps (802.11g) więc nic nie powinno spowalniać.
Nie pomagam na PW!
Wojcieszko
Użytkownik forum

Dobra w takim razie dzisiaj zamawiam to urządzenie. Jak już dotrze i nie będę mógł sobie poradzić to odświeżę temat licząc na ponowną pomoc. A tym czasem wielkie dzięki.
ODPOWIEDZ