W Chorwacji jest trzech operatorów komórkowych: T-Mobile, VIP i Tele2. Najlepszą ofertę ma T-Mobile, o innych nie będe pisał bo ceny dostępu do internetu w VIPie i Tele2 są niewiele mniejsze niż w roamingu z polską kartą

Starter (Simpa)- tylko jeden do wyboru - można nabyć w salonach T-Mobile ale jest też w kioskach - kosztuje ok 120 kun chorwackich (kn) czyli ok 60-65zł ALE (i tutaj popełniłem straszną gafę bo nie doczytałem na stronie operatora) dostajesz tylko 20 kn

Cena pakietu 5MB - 15kn (ok 8zł) - można aktywować kilka (max 195) ALE (i tu kolejny zonk) aby zaktywować każdy jeden pakiet trzeba w sumie wysłać aż 3 smsy co jest strasznie upierdliwe i oczywiście płatne razem 1,41kn za te 3 smsy.
Najlepiej zaktywować pakietów za wszystkie środki dostępne na koncie bo każde 100KB poza pakietem to wydatek ponad 5kn czyli ok 2,5zł.
Można dokupić zdrapki o nominałach 50kn (90 dni na wych.) i 100kn oraz 200kn (180 dni na wych.). Najlepiej kupować mniejsze nominały bo nie ma żadnych bonusów za większe doładowania a niewykożystanych środków nie schowasz przecież do kieszeni

Czyli:
Kupujac starter i zdrapkę za 50kn masz 4 pakiety po 5MB - 20MB za ok 90zł (170kn)
90zł / 20MB = ~4,50zł za MB
Przy tak wysokich stawkach warto pamiętać o zablokowaniu wszelkich automatycznych aktualizacji (będą bardzo drogo kosztowały) a najlepiej zablokowanie wszystkich portów firewallem oprócz 80 (http) i jeśli ktoś używa gg - 1550. Dobrym pomysłem jest też wyłączenie obrazków w przeglądarce
Stan megabajtowego konta można sprawdzić za pomocą szybkiego kodu *200*4#
Szczegóły na www.t-mobile.hr - Trzeba wejść (można wybrać język angielski) w zakładkę Simpa (oferta na kartę) i szukać usługi web'n'walk 5MB (podałbym linka ale kosztowałoby mnie to fortunę zanimbym znalazł

Jeśli chodzi o zasięg, praktycznie cały kraj ma edge, umts tylko w stolicy i okolicach. Ja na swojej nokii 6310i mam bardzo stabilne połączenie gprs i wszystkie kreski zasięgu.
Podsumowując, jest to oferta adresowana tylko dla desperatów albo takich łosiów jak ja którzy nie doczytali zasad oferty i czym prędzej poglali do kiosku

Wszystkim wyjeżdżającym radzę zakup dobrego zestawu do nurkowania i nie tracenia kasy na mobilny internet