Internet w Wielkiej Brytanii
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Internet w Wielkiej Brytanii
Witam wszystkich mam pytanie odnośnie użytkowania internetu w Angli, ponieważ niedługo będę przeprowadzał się do UK i zamieszkam prawdopodobnie w 2 strefie w Londynie a nie stać mnie będzie na to aby brać umowę na 12 miechów u jakiegoś operatora ponieważ już tutaj w Polsce miałem Blueconnecta w T mobile z którego i tak nie będę mógł korzystać jak wyjadę. Tak więc prosiłbym o poradę ponieważ jestem w kropce a net będzie mi niezbędny , mam modem Huawei E353 który został mi z Bueconnecta więc mógłbym go wziąć i kupić np Kartę sim do orange i korzystać z neta tylko czy to <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> zadziała ? Czy te modemy nie mają blokady na inne sieci ? Na stronie ORANGE UK znalazłem też usługę ORANGE WORLD o której ktoś wspominał już na forum tyle że odnosi się to do komórki , można podłączyć ją co prawda do lapka jako modem ale nie mam w tym doświadczenia mam sony ericsson k850i i nie wiem czy to <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> zadziała. Poza tym w regulamianie ORANGE WORLD natrafiłem na coś takiego :
The Offer provides one day's unlimited browsing for £1.02 subject to clause 3. A day is between 0.00 and 23.59 on the same day.
The Offer is subject to a fair usage level of 25MB per day
Czy to znaczy że za 1funt mam 25mb transferu na dzień ? Jeżeli tak to lipa bo ktoś wspominał o nielimitowanym necie w ORANGE WORLD więc jak to z tym jest ?
Proszę o sugestie odnośnie tego internetowego problemu.
Pozdrawiam
The Offer provides one day's unlimited browsing for £1.02 subject to clause 3. A day is between 0.00 and 23.59 on the same day.
The Offer is subject to a fair usage level of 25MB per day
Czy to znaczy że za 1funt mam 25mb transferu na dzień ? Jeżeli tak to lipa bo ktoś wspominał o nielimitowanym necie w ORANGE WORLD więc jak to z tym jest ?
Proszę o sugestie odnośnie tego internetowego problemu.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 2012-10-16, 19:24 przez sporpigal00, łącznie zmieniany 1 raz.
- joujoujou
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Re: Internet w Wielkiej Brytanii
Z E353 da się (AFAIK) zdjąć simlocka (o ile jest).
A wtedy nic cię nie ogranicza.
http://store.three.co.uk/view/product/q ... evice/2454
To tak na przykład.
Zasadniczo na wyspach (obu) internet prepaidowy nie jest rewelacyjny pod względem oferty.
[ Dodano: 2012-09-17, 13:02 ]
http://www.broadband-expert.co.uk/mobil ... broadband/
[ Dodano: 2012-09-17, 13:04 ]
Skoro wyjeżdżasz na stałe, to brałbym normalny internet, najlepiej po kablu i na kontrakt.
Wyjdzie najtaniej.
A wtedy nic cię nie ogranicza.
http://store.three.co.uk/view/product/q ... evice/2454
To tak na przykład.
Zasadniczo na wyspach (obu) internet prepaidowy nie jest rewelacyjny pod względem oferty.

[ Dodano: 2012-09-17, 13:02 ]
http://www.broadband-expert.co.uk/mobil ... broadband/
[ Dodano: 2012-09-17, 13:04 ]
Skoro wyjeżdżasz na stałe, to brałbym normalny internet, najlepiej po kablu i na kontrakt.
Wyjdzie najtaniej.
-
Dzięki za podpowiedź , znalazłem na stronce Tmobile w UK oferty na SIMY bodajże 5GB na miech za 15f , niestety założenie stałego łącza odpada ponieważ nie wiem na ile przyjadę może 2 może 4 miechy a kontrakt boardbandowy jest na 12 lub 18 więc to mnie nie użądza. Pozostała jeszcze kwestia tego modemu czy jak wsadzę kartę sim z T mobile zakupioną w UK to połączę się z netem przez ten menadżer który otrzymałem wraz z zakupem Blueconnecta tutaj w PL.
- joujoujou
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Też miałem kontrakt jak mieszkałem w mieście. Przed jego zakończeniem wyprowadziłem się. Oczywiście zgłosiłem do ISP, że chcę mój kontrakt przenieść do nowego miejsca zamieszkania (co jest w umowie zaznaczone jako możliwe i akceptowalne), ale jako że w moim nowym miejscu zamieszkania internetu jako takiego (poza pseudo 3G) nie ma, to "z przykrością" rozwiązali ze mną kontrakt, z ich winy, więc bez kosztów z mojej strony. ![:]](./images/smilies/splash.gif)
Znajomi, którzy też mieli kontrakt a wyjeżdżali "na zawsze" (powrót do Polski) po prostu wyjechali.
![:]](./images/smilies/splash.gif)
Znajomi, którzy też mieli kontrakt a wyjeżdżali "na zawsze" (powrót do Polski) po prostu wyjechali.

Jak wyguglasz dialup number, APN, username i password to bez najmniejszego problemu.sporpigal00 pisze: czy jak wsadzę kartę sim z T mobile zakupioną w UK to połączę się z netem przez ten menadżer
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
To już lepiej wybierz sieć 3 UK i wykup opcję All-in-One 15 Add-on, gdzie za 15 GBP masz przez 30 dni 300 min., 3000 SMSów i nielimitowany transfer danych.sporpigal00 pisze:znalazłem na stronce Tmobile w UK oferty na SIMY bodajże 5GB na miech za 15f
-
- Użytkownik forum
A 3 dopuszcza ten net do korzystania w kompie?greenfrog pisze:To już lepiej wybierz sieć 3 UK i wykup opcję All-in-One 15 Add-on, gdzie za 15 GBP masz przez 30 dni 300 min., 3000 SMSów i nielimitowany transfer danych.
Jesli da sie to sprawdzic

W miare tanio to wyjdzie GiffGaff - wirtualny op na O2 chodzacy.
Od listopada za 10£ bedzie pakiet 1G danych z dopuszczalnym tetheringiem.
Do tego 250 min. do wszystkich w UK a smsy bez ograniczen.
Za 12£ bedzie net bez ograniczen ale tylko w telefonie.
Obecnie jeszcze dziala po staremu i net jest bez ograniczen (w praktyce userzy raportowali o 20GB limicie).
Jesli to malo to za 15£ powinno juz byc bez ograniczen (tak jak obecnie).
Transfer nie szokuje - zwlaszcza w ciagu dnia niemniej da sie korzystac.
W nocy lepiej.
Nie znam technicznych szczegolow jak sprawdzaja w jaki sposob z netu korzystasz

Moze analizuja ruch pod katem korzystania.
Do tego starter dostaniesz z 5£ w prezencie. Pakujesz za 10 (bo to min. na starcie) i masz 15 na misieczny pakiet zwany "goddybag".
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2012-10-01, 17:23 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2012-10-01, 16:23 przez aqq, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
W praktyce korzystałem w modemie bezproblemowo, choć w regulaminie jest formalny zakaz.aqq pisze:A 3 dopuszcza ten net do korzystania w kompie?
-
Witam. Nie chce zakładać nowego tematu a ten pasuje do mojego problemu.
W poniedziałek wyjeżdzam do Anglii.
Dzisiaj zaopatrzyłem się w modem HUAWEI E3131 z dodatkową anteną. Jest to w sieci Play. Od razu przy zakupie dowiedziałem się, że jestem to bez simlocka modem. Czyli wychodzi na to jaką kartę wsadzę powinno śmigać. I teraz problem jak to będzie w Anglii? Kupię kartę sim do internetu jakiegoś operatora, włozę do modemu, następnie podłącze do komputera... i co dalej ? Muszę jakiś specjalny manager połączenia sobie szukać, czy ten co jest przy instalacji modemu zadziała ? Czy są jakieś trudności w połączeniu tego ?
Intenet play chodzi u mnie i to z dobą prędkością czyli udało mi się to podłączyć ( z podstawami nie ma problemu) Proszę o jakieś rady, jak najłatwiej uruchomić jakiś internet na tym
Pozdrawiam
[ Dodano: 2012-10-13, 14:44 ]
dodam jeszcze, że chodzi mi o internet bez umów itp. Aby tylko kartę kupić, doładować konto i można było korzystać
i mam rozumieć, że np doładuje konto za XX$, mam za to XGB, a po wykorzystaniu tego po prostu internet mi sie rozłącza i tyle, tak? Oczywiście dopóki nie doładuje od nowa konta.
W poniedziałek wyjeżdzam do Anglii.
Dzisiaj zaopatrzyłem się w modem HUAWEI E3131 z dodatkową anteną. Jest to w sieci Play. Od razu przy zakupie dowiedziałem się, że jestem to bez simlocka modem. Czyli wychodzi na to jaką kartę wsadzę powinno śmigać. I teraz problem jak to będzie w Anglii? Kupię kartę sim do internetu jakiegoś operatora, włozę do modemu, następnie podłącze do komputera... i co dalej ? Muszę jakiś specjalny manager połączenia sobie szukać, czy ten co jest przy instalacji modemu zadziała ? Czy są jakieś trudności w połączeniu tego ?
Intenet play chodzi u mnie i to z dobą prędkością czyli udało mi się to podłączyć ( z podstawami nie ma problemu) Proszę o jakieś rady, jak najłatwiej uruchomić jakiś internet na tym

[ Dodano: 2012-10-13, 14:44 ]
dodam jeszcze, że chodzi mi o internet bez umów itp. Aby tylko kartę kupić, doładować konto i można było korzystać

i mam rozumieć, że np doładuje konto za XX$, mam za to XGB, a po wykorzystaniu tego po prostu internet mi sie rozłącza i tyle, tak? Oczywiście dopóki nie doładuje od nowa konta.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Jedyne co musisz zrobić to kupić kartę lokalnego operatora z taryfą internetową (lub pakietami internetowymi) i zrobić nowy profil z ustawieniami tego operatora (APN, login i hasło) w managerze, który posiadasz.
-
ok, ale jest jakaś strona skąd mogę znaleźć ustawienia ? BO będąc tam i bez internetu może być z tym problem... takie przykładowe np. o2, 3, vadofone itp
[ Dodano: 2012-10-14, 12:54 ]
albo czy można pobrać jakiś manager który by bez problemu obsługiwał wszystkie sieci ?
[ Dodano: 2012-10-14, 12:54 ]
albo czy można pobrać jakiś manager który by bez problemu obsługiwał wszystkie sieci ?

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Tak gdzie kupujesz powiedzą ci jakie ustawienia, albo będą w ulotce.
Możesz też tutaj poszukać.
http://www.quickim.com/support/gprs-settings.html
Możesz też tutaj poszukać.
http://www.quickim.com/support/gprs-settings.html
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Zmiana tytułu wątku na ogólny o Wielkiej Brytanii.