Studencki Internet w Play

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
cLs
Początkujący użytkownik forum

Studencki Internet w Play

Post autor: cLs »

Witam.

Jestem zmuszony wykupić Internet komórkowy. Od niedawna w Play oferowany jest Internet dla studenta. Po rozejrzeniu się w temacie (pierwszy raz mam kontakt z tego typu Internetem) wybrałem ofertę 49,90zł za 15GB(+3GB z racji, że zamawiam przez net), do tego nielimitowane noce. Umowa na 12m-cy. Co sądzicie o tej ofercie?

Poczytałem też o tych wszystkich GSM, UMTS, CSDMA, HSDPA... Jednakże mam kilka pytań:
Niedaleko mnie (ok. 700m w linii prostej) stoi BTS Playa UTMS 2100Hz. Czy kupując modem z HSPA+ będę wykorzystywał jego możliwości? Mam dylemat także z wyborem modemu. Wstępnie wybrałem dwa modele: E3131 oraz E353. Z tego co czytałem to praktycznie to samo - E353 jest podobno lepiej wykonany. Który lepiej wybrać? Może jakieś inne propozycję?

Chciałbym też zapytać o zasięg. Testuję zasięg oraz transfery na modemie E160 i karcie 1GB od Playa (dokładniej od Vectry). W programie Mobile Partner zasięg: WCDMA 93%, HSDPA 94%. Transfery jakie osiągnąłem: ściąganie ~1Mb/s, wysyłanie ~0,35Mb/s.
A w programie Top NetInfo zasięgi są dużo niższe: -91dBm 35%. Skąd te różnice?

Na sam koniec chce dokupić router TP-LINK wr3420, aby uniknąć trzymania modemu podłączonego do laptopa. Przyda mi się to także do dzielenie neta poprzez wifi :).

Pozdrawiam.

EDIT:
Teraz TNI wskazał trochę wyższy wynik -85dBm 45% CSQ 14.
Włączyłem także wyświetlanie BTS: CID 44610, 0 - bd, LAC: 45
Najbliższy BTS: http://mapa.btsearch.pl/gps/ll/53.03196 ... 24146/z/18
Awatar użytkownika
pogodabartek
Stary wyga bezprzewodowy

Re: Studencki Internet w Play

Post autor: pogodabartek »

Prędkości najlepiej sprawdzać na karcie głosowej, to wtedy zobaczysz ile Ci wyciągnie i pozwoli sieć oraz zapchanie nadajnika.

-93dBm to słaby zasięg.
Modem weź E3131 jest ok, a router to chyba TL-MR3420 a nie WR i wtedy umieść go przy oknie od strony nadajnika i powinno być ok.

Na tej karcie głosowej zobaczysz jaką prędkość uzyskasz i wtedy decyduj jaki wariant abonamentu brać-nie inaczej, bo możesz się rozczarować i uwiązać na te 12miesięcy nie potrzebnie.
cLs
Początkujący użytkownik forum

Post autor: cLs »

Skąd różnica w zasięgu pomiędzy programami MP i TNI? Czyli E3131 jest lepszy od E353?

Karta głosowa to zwykły prepaid Playa, tak?

W teorii mogę wziąć modem na 7dni próby. Play daję taką możliwość. Tylko nie wiem jak jest z zamawianiem przez Internet.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

cLs pisze:Skąd różnica w zasięgu pomiędzy programami MP i TNI?
Procenty wynikają z użytego przez programistę sposobu liczenia, dBm to wartość zwracana przez modem przeliczona odpowiednim wzorem.
cLs pisze:Karta głosowa to zwykły prepaid Playa, tak?
Tak.
Nie pomagam na PW!
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

Ewentualnie wykup usługę Wyższa Prędkość, jak już masz starter internetowy
http://www.play.pl/pl/obsluga-klienta/u ... -predkosc/

Huawei E160 i tak jest 3,6Mbit/s więc maksymalna osiągalna na nim prędkość to ok 3Mbit/s
ODPOWIEDZ