Jestem zmuszony wykupić Internet komórkowy. Od niedawna w Play oferowany jest Internet dla studenta. Po rozejrzeniu się w temacie (pierwszy raz mam kontakt z tego typu Internetem) wybrałem ofertę 49,90zł za 15GB(+3GB z racji, że zamawiam przez net), do tego nielimitowane noce. Umowa na 12m-cy. Co sądzicie o tej ofercie?
Poczytałem też o tych wszystkich GSM, UMTS, CSDMA, HSDPA... Jednakże mam kilka pytań:
Niedaleko mnie (ok. 700m w linii prostej) stoi BTS Playa UTMS 2100Hz. Czy kupując modem z HSPA+ będę wykorzystywał jego możliwości? Mam dylemat także z wyborem modemu. Wstępnie wybrałem dwa modele: E3131 oraz E353. Z tego co czytałem to praktycznie to samo - E353 jest podobno lepiej wykonany. Który lepiej wybrać? Może jakieś inne propozycję?
Chciałbym też zapytać o zasięg. Testuję zasięg oraz transfery na modemie E160 i karcie 1GB od Playa (dokładniej od Vectry). W programie Mobile Partner zasięg: WCDMA 93%, HSDPA 94%. Transfery jakie osiągnąłem: ściąganie ~1Mb/s, wysyłanie ~0,35Mb/s.
A w programie Top NetInfo zasięgi są dużo niższe: -91dBm 35%. Skąd te różnice?
Na sam koniec chce dokupić router TP-LINK wr3420, aby uniknąć trzymania modemu podłączonego do laptopa. Przyda mi się to także do dzielenie neta poprzez wifi

Pozdrawiam.
EDIT:
Teraz TNI wskazał trochę wyższy wynik -85dBm 45% CSQ 14.
Włączyłem także wyświetlanie BTS: CID 44610, 0 - bd, LAC: 45
Najbliższy BTS: http://mapa.btsearch.pl/gps/ll/53.03196 ... 24146/z/18