[iplus] iplus 49 w abonamencie telefonicznym - 2 SIMy?

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
wankus
Początkujący użytkownik forum

[iplus] iplus 49 w abonamencie telefonicznym - 2 SIMy?

Post autor: wankus »

witajcie,

dlugo czytalem, w koncu postanowilem napisac.
mam na imie rafal, jestem z wawy, uzywam aircarda 850 z simdata. dziala miodzio, 1.6mbit spokojnie osiaga, i to nie w centrum wawy a na jej obrzezach.

mam abonament telefoniczny w plusie (firmowy), mam uruchomiona usluge iplus 49 w abonamencie. i mam pytanie - czy w plusie jest mozliwosc otrzymania 2giej karty SIM ktora na stale siedzialaby w modemie? bo przyznam ze przekladanie karty z modemu do tel i odwrotnie jest uciazliwe, szczegolnie ze karta juz ma z 3 lata i nie bardzo chce sie wysuwac z modemu.

tak wiec - czy w plusie mozna miec 2 karty SIM na ten sam numer? oczywiscie zdaje sobie sprawe ze oba urzadzenia nie moga jednoczesnie fuknkcjonowac.
jesli nie da sie zrobic tego w plusie, to czy sa jakies inne opcje zeby miec klona karty SIM?
dziekuje za info.

pozdrawiam
rafal

Przenoszę do Internet komórkowy-Pozostałe zagadnienia Jaco
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Re: [iplus] iplus 49 w abonamencie telefonicznym - 2 SIMy?

Post autor: Jaco »

Taka możliwość jest w Erze nazywa się to ERA Tandem.Natomiast w Plusie najprostszym sposobem sprawdzenia będzie jak wykonasz telefon do przyjaciela czyli do BOA.Poszukaj na forum był podobny temat tu już zadany.Wówczas chodziło o kartę sim iPlus nie jak w twoim przypadku abonamentową.

EDIT1

Znalazłem: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=37535#37535
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=7677#7677
wankus

dziekuje za info.

z tego co znalazlem w necie to niestety plus chyba nie ma takiej opcji, a i klonowanie nie wchodzi w rachube bo karta jest po 2002...
kiepsko
Mavie

Post autor: Mavie »

http://www.iplus.pl/materialy/regulamin ... _karta.pdf
tutaj masz regulamin promocji ktora bedzie odpowiedzia na Twoje pytanie
Awatar użytkownika
Jaco

Mavie pisze:http://www.iplus.pl/materialy/regulamin ... _karta.pdf
tutaj masz regulamin promocji ktora bedzie odpowiedzia na Twoje pytanie
Ale co to ma do tematu.Koledze @wankus chodzi oto aby mieć dwie aktywne karty sim abonamentowe.
wankus

OK - i wszystko jasne - bylem w salonie, dzwonilem do BOKu - w plusie nie ma takiej mozliwosci zeby miec 2 aktywne karty SIM na ten sam numer.

lipa. pozostaje przekladanie karty z tel do modemu i odwrotnie...
DELL 700m + AirCard 850 + iplus = 1.7Mbit (w wawie)
luke

Post autor: luke »

Hej,

Jeśli chodzi o klonowanie internetu, to spędziłem nad tym miesiąc i jest tylko jeden sposób na to w Polsce (nie w Plusie) - ja mam sklonowaną kartę i najfajniejsze jest to, że jednocześnie w 3G+ miałem transmisję, a równolegle zalogowany telefon, z którego mogłem normalnie dzwonić i odbierać połączenia podczas działania internetu...
A super zabawa jest z "wycinaniem" się wzajemnym urządzeń (2 telefony lub palmtop/modem PCMCIA) przy naprzemiennym nawiązywaniu połączeń :D I oczywiście przy sporadcznym korzystaniu przez kilka osób, można zaoszczędzić na abonamencie :lol:
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: mar_kow »

...Na czas używania karty w modemie można podłączyć zestaw słuchawkowy Nokii micro jack 2.5 i odbierać telefony, dzwonić używając modemu... Oczywiście po zainstalowaniu dodatku w postaci voice tool (KLIK)... Przekładanie karty to jednak faktycznie jest nieuniknione - chyba że do połączenia użyjemy telefonu...

--
Poprawiłem link
Moderator-> Fanta
luke

Zestaw do klonowania (na usb) z czystą kartą (tam można zapisać nawet do 16 kart sim i wtedy numery zmienia się z menu telefonu) kosztuje max 200 PLN (ja dałem 60 na allegro, ale to rzadkość).
Trzeba mieć kartę SIM 128v1 czyli wyprodukowaną przed 2002r. Można taką kupić na allegro (stare prepaidy) za 20 pln (trudno znaleźć i trzeba wiedzieć konkretnie który model karty się da sklonować). Potem już musisz tylko tego prepaida wprowadzić do sieci i uruchomić usługe internetową. Ten numer przejdzie tylko w Orange: np.25 abonament i 60 intenret. Pozostali operatorzy nigdy ci nie uruchomią internetu na starej karcie którą chcesz wprowadzić - zawszebędą chcieli wcisnąć nową kartę :D Górą ci co mają od lat tą samą kartę (sprzed 2002r). Operatorzy te karty wycofują i wciskają ludziom USIMy etc...
W orange za 85 PLN miesięcznie z umową na czas nieokreślony jedziesz ile chcesz z kilkoma kopiami kart i telefonami (na przemian) aktywnymi.
co ciekawe telefony mogą być jednocześnie zalogowane tylko rozmawiać można na przemian. Podobnie jest z transmisją danych, ale dane i rozmowy się nie wykluczają - tak było jak się tym bawiłem z modemem i telefonem...
Klonowanie trwa do ok.3 godzin, potem można już sobie wyhakowany klucz KI wpisywać do tylu czystych kart ile mamy i uzywać na zmianę :lol: Rewelacyjne roziązanie i oszczędzające kłopot i kasę też :P I co Wy na to ?????
wankus

luke pisze: Trzeba mieć kartę SIM 128v1 czyli wyprodukowaną przed 2002r. Rewelacyjne roziązanie i oszczędzające kłopot i kasę też :P I co Wy na to ?????
no fajna sprawa, tylko mysle ze wiekszosc ludkow ma te nowe karty, wydane po 2002 - i jak rozumiem z nimi nic sie nie da zrobic..

chyba zaopatrze sie w zestaw o ktorym pisze mar_kow i juz. tylko ze nie zawsze poruszam sie z laptopem, a tylko z samym tel. wiec przekladanie karty jest nieuniknione.. a SIM juz zdezelowany jest troche i wyciagniecie go z AirCarda 850 bez pensety jest niemozliwe...
DELL 700m + AirCard 850 + iplus = 1.7Mbit (w wawie)
luke

:cry: W istocie, z nowymi nic się nie da zrobić, drążyłem ten temat kilka miesięcy !, a teraz jeszcze wprowadzili jakieś 128v3 czy jakoś tak (to chyba te USIMy) i to jest już zupełnie nie do połamania, chociaż sposobu na v2 też nigdzie nie znalazłem... Ale tak jak pisałem (z trudem) idzie taką kartę dostać na allegro, i przejść z takim prepaidem na abonament w Orange. Co ciekawe to nie musi być stary POP, bo (tylko trwa to dłużej) można też starego tak-taka ,albo sim-plusa do orange przenieść z numerem, tylko trwa to ponoć dłużej i ten prepaid z innej firmy musi być zarejestrowany na Ciebie... :wink: Dlatego Orange rządzi :P Cały powyższy patent sam wymyśliłem i przetestowałem, nie słyszałem,żeby ktoś też tak zrobił :lol: Jakbyś szukał takiego zestawu to zobacz tutaj (trudno to znaleźć ale oni mają):
http://www.gsm-technology.com/index.php ... gr,52.html

Ja mam tego "12 in 1" :P tylko dałem 60 PLN na allegro, ale i tak warto te 200PLN za to dać, szybko się zwraca :D
krecikson
Stały użytkownik forum

Post autor: krecikson »

nie prościej zgłosić u operatora zaginięcie karty sim i otrzymać jej duplikat, to oczywiscie kosztuje conajmniej z 50 zł ale to nie jest już 200 jak za dodatkowe urządzenia, jest tylko pytanie czy stara karta będzie aktywna? bo jeśli operator zablokuje w jakiś sposób starą kartę to nici z tego pomysłu, próbował ktoś tego sposobu?
Awatar użytkownika
Jaco

krecikson pisze: jest tylko pytanie czy stara karta będzie aktywna? bo jeśli operator zablokuje w jakiś sposób starą kartę to nici z tego pomysłu, próbował ktoś tego sposobu?
Nie będzie aktywna bo operator wyłączy na niej wszelkie usługi po zgłoszeniu o zaginięciu.W ten sposób zabezpiecza się poszkodowanego że gdyby ktoś znalazł tę kartę aby nie mógł z niej dzwonić.
ODPOWIEDZ