najlepszy router lub ap do miejskiej sieci

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
sebastianz89
Początkujący użytkownik forum

najlepszy router lub ap do miejskiej sieci

Post autor: sebastianz89 »

Witam
Szukam najlepszego routera lub ap do budowy sieci wifi na terenach wiejskich. Chodzi konkretnie o urządzenie do którego można wkręcić zewnętrzną antenę i które ma realny przesył przynajmniej w okolicach 100Mb/s na paśmie 2.4Ghz. Zastanawiam się nad DrayTek Vigor 2830n plus ale on ma tylko między 60 a 80Mb/s. Dodam jeszcze że sieć ma być dość duża i na każde z kilkunastu takich urządzeń przypadałoby ok 50 użytkowników.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: najlepszy router lub ap do miejskiej sieci

Post autor: Jo_gurt »

sebastianz89, jak chcesz budować sieć jako dostawca usług to raczej zacznij od poznania jakichkolwiek podstaw.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

sebastianz89 pisze:Szukam najlepszego routera lub ap do budowy sieci wifi na terenach wiejskich
Szukam najlepszego traktora do prowadzenia gospodarki rolnej. Mam kilkanascie pol, kazde ma 50 hektarow. Znalazlem Ursusa C45 - jak kupie piec, bedzie dobrze?
Ps. Jaka jest roznica w uprawie kartofli i kapusty? Oba sa na "k" moge uzyc tych samych nasion?

A na serio: to o czym piszesz to przedsiewziecie na minimum 20...50k€ inwestycji - sprzet bazowy, sprzet klienta, sensowne anteny, przemierzenie okolicy, zagwarantowanie odpowiedniego pasma na szkielecie, rozlozenie stacji w terenie, zabezpieczenie ich, postawienie serwerow, soft do zarzadzania klientami. Napisz budzetplan, doszkol sie i potem zastanow czy to sie oplaca.

Ps. Na poczatek przegladnij oferte http://www.ubnt.com wez mapke okolicy, wrysuj klientow, stacje bazowe, wykresy anten....
Ostatnio zmieniony 2012-10-03, 08:13 przez key, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie pomagam na PW.
sebastianz89

Jo_gurt pisze:sebastianz89, jak chcesz budować sieć jako dostawca usług to raczej zacznij od poznania jakichkolwiek podstaw.
Ale po co te złośliwości, znam nawet więcej niż podstawy budowy takiej sieci, obecnie kończę plany topologii i kosztorys razem ze wstępnymi pomiarami zasięgu. Sieć będzie działać na paśmie 5ghz, odbiór sygnału u klientów za pośrednictwem Sapido Dualband - RB-1830 i silnych anten punktowych, do tego 3 serwery w 3 różnych punktach dostępowych do sieci światłowodowej, 16 masztów na każdym z nich 3 anteny sektorowe(ewentualnie dookólne, zależy od ostatecznych pomiarów zasięgu). W rejonie zasięgu znajdzie się ok 7tys osób, a zapotrzebowanie jest duże bo obecnie nie ma innego operatora poza sieciami komórkowymi. Pieniądze na projekt chcę uzyskać ze środków unijnych. A moje pytanie nie wzięło się z niewiedzy tylko z tego że nie jestem na bieżąco ze sprzętem. Obecnie waham się między DrayTek Vigor 2830n plus(60-80Mb/s realnego przesyłu) a Asus RT-AC66U(ok 100Mb/s realnego przesyłu) i liczyłem że ktoś może podpowiedzieć mi jeszcze jakieś ciekawe urządzenie albo pomóc w dokonaniu wyboru między tymi dwoma zamiast odsyłać mnie spowrotem do szkoły.

ps. uprawa kapusty wymaga znacznie większego nakładu na nawożenie pola, a sadzi się ziemniaki nie kartofle
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

sebastianz89 pisze:Ale po co te złośliwości
Nie miało być to złośliwością.

100Mbps na 2,4GHz nie przepchasz. Skąd masz informacje:
sebastianz89 pisze:Obecnie waham się między DrayTek Vigor 2830n plus(60-80Mb/s realnego przesyłu) a Asus RT-AC66U(ok 100Mb/s realnego przesyłu)
Bo jeśli to syntetyczne testy to nie sugeruj się nimi. I zapomnij o takiej wydajności.

Do czego ci te 100Mbps? To jest link punkt-punkt czy (oby nie) chcesz podłączać pod to klientów?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

sebastianz89 pisze:Ale po co te złośliwości
To nie jest zlosliwosc, tylko pokazanie ze porywasz sie z motyka na slonce. IMHO.
sebastianz89 pisze:Obecnie waham się między
Zaden z tych sprzetow nie nadaje sie na stacje bazowa. IMnsHO
sebastianz89 pisze:liczyłem że ktoś może podpowiedzieć mi jeszcze jakieś ciekawe urządzenie
Ogladales podany link?
Nastepny: http://www.mikrotik.com
sebastianz89 pisze:uprawa kapusty wymaga znacznie większego nakładu na nawożenie pola, a sadzi się ziemniaki nie kartofle
Jak widac na tym o sie znasz ;) :brawa:
Nie pomagam na PW.
sebastianz89

sorki że nie odpowiem tak ładnie z cytatami jak wy ale to mój pierwszy post na forum i muszę jeszcze ogarnąć jak co się robi. Ale po kolei:
co do 100mb to idzie tylko na 5ghz, te 2.4 w pierwszym poście to taka literówka(na 2.4 idzie ok 60mb), dane zestawiłem z testów (w różnych warunkach) na polskich i zagranicznych portalach, na wszelki wypadek trochę odjąłem i wyszło w granicach 100mb aczkolwiek liczę się z tym że może być trochę mniej
Ma to być połączenie punkt wielopunkt (1 maszt- 1 urządzenie nadawcze podłączone kablowo) do urządzeń odbiorczych w trybie AP Client.
100mb (jak największa dostępna prędkość) potrzebne mi po to aby ograniczyć liczbę masztów i koszty z tym związane co przełoży się na cenę łącza i moją konkurencyjność na rynku.
Co do linku widziałem go ale nie mogę znaleźć żadnych testów przepustowości sprzętu tej firmy, może poleciłbyś mi jakiś konkretny model który nadawałby się do takiej sieci.
Apropo porywania się z motyką na słońce to wcale tak nie uważam ponieważ znam ludzi z dużo mniejszą znajomością tematu którzy z tego żyją, budują sieci w technologii g który się wiesza a inni i tak płacą im po 39zł za 1mb.
Do tego w każdej chwili mogę liczyć na pomoc wykładowców z politechniki warszawskiej (niestety również nie orientują się w kwestii doboru optymalnego urządzenia nadawczego).
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

sebastianz89 pisze: na każde z kilkunastu takich urządzeń przypadałoby ok 50 użytkowników
Zapomnij, jeden sektor na 10-15 osób w G 2.4GHz to absolutne maksimum żeby to jakoś działało, odległość klienta od bazy to maksymalnie 500-800m. Zresztą teraz klientów podłącza się generalnie na 5GHz poprzez CPE co generuje jednak wyższe koszty na użytkownika które musi ponieść albo zasponsorujesz mu sprzęt ale wtedy będzie drożej w abonamencie. Jak ktos ma wydać na CPE z 300zł to się głęboko zastanowi. Sieci o ilości klientów 500-800 buduje się latami a dopiero przy takiej ilości użytkowników jest na tym jakiś sensowny zarobek.
sebastianz89 pisze:16 masztów na każdym z nich 3 anteny sektorowe
Nie wiem jak liczyłeś ten biznesplan ale idziesz w kosmiczne koszty przy braku zysku, musisz zbudować szkielet a to będą kolejne urządzenia na masztach, musisz przewidzieć zasilanie bezprzerwowe (ups to za mało).
Jeżeli masz do wydania 100 000zł to buduj sieć, zatrudniaj pracowników do jej wykonania, akwizytorów którzy złapią klientów i nie licz że to Ci się zwróci. Po pierwszych przerwach w działaniu sieci, nie ważne z jakiej przyczyny (burza zniszczyła sprzęt, padło łącze, komputer czy punkt dostępowy) będziesz tracił klientów i nowych będzie coraz trudniej pozyskać. Sprzęt musisz mieć jakiś w zapasie.
sebastianz89 pisze:W rejonie zasięgu znajdzie się ok 7tys osób
No to na moje oko sprzedasz optymistycznie licząc 100 abonamentów za 40zł co da 4000zł przychodu, odejmując od tego podatki, Twój ZUS, koszty łącza to już widzę że dołożysz do interesu. A gdzie koszty rozbudowy, utrzymania, napraw?
sebastianz89 pisze:co do 100mb to idzie tylko na 5ghz,
Nie ma takiego sprzętu, realny wynik punkt-punkt to może z 60Mbps na dobrym, dedykowanym do takich zastosowań sprzęcie przy idealnym zestawieniu linka i czystym eterze.
sebastianz89 pisze:znam ludzi z dużo mniejszą znajomością tematu którzy z tego żyją
Tylko jeszcze napisz kiedy zbudowali swoją sieć.
sebastianz89 pisze: budują sieci w technologii g który się wiesza a inni i tak płacą im po 39zł za 1mb
Jeżeli jest zasięg 3G sieci komórkowych to nie masz szansy na zarobek. Weź pod uwagę że sam tego nie obrobisz więc musisz zatrudnić ludzi (z 2 po jakieś 3000/głowę miesięcznie z ZUSem licząc, administratora (3 serwery=3 sieci a to źle bo będa problemy z zarządzaniem i za 3000/mies raczej pracował nie będzie). Pasuje żeby coś dla Ciebie zostało i za prąd, łącze żebyś płacił na bieżąco.
Nie pomagam na PW!
key
*Mistrz bezprzewodowy*

sebastianz89 pisze:i wyszło w granicach 100mb
Internetu nie mierzy sie w metrach biezacych. W zasadzie po tym zdaniu wynika ze powienienes wrocic do ksiazek.
Co do linku widziałem go ale nie mogę znaleźć żadnych testów przepustowości sprzętu tej firmy, może poleciłbyś mi jakiś konkretny model który nadawałby się do takiej sieci.
Nie sugeruj sie testami przepustowosci - z tego w tej chwili nic nie wynika. Zaczynasz od zlej strony. Konkretny model wynika z twoich potrzeb i sposobu budowania sieci - to o co prosisz to jak proszenie w aptece o tabletke na "taki tam w kolanie".
sebastianz89 pisze:ponieważ znam ludzi z dużo mniejszą znajomością tematu którzy z tego żyją
Nalapali przed laty naiwnych i powiazali ich kontraktami. Jak beda mieli troche oleju w glowie, sprzedaja to zanim ludzie zaczna odskakiwac. Zeby z tego zyc trzeba duzo zainwestowac i miec duza, stabilna i zadowolona pule uzytkownikow. Przelicz jeszcze raz twoj biznesplan, albo go opublikuj, masz w nim dosc spore ryzyko, ktorego nie zauwazasz.
sebastianz89 pisze:Do tego w każdej chwili mogę liczyć na pomoc wykładowców z politechniki warszawskiej
Taaaaaa.... Jeszcze napisz ze bezinteresowna w granicy 60h/tydzien. Bo tyle na poczatek bedziesz potrzebowac.
Ostatnio zmieniony 2012-10-04, 13:25 przez key, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie pomagam na PW.
sebastianz89

nie rozumiem dla czego podchodzicie to tego tak negatywnie. Przecież nie mowie że biorę kredyt na 200k i chcę mieć z dnia na dzień rentowny biznes. W tym momencie jestem w trakcie pisania biznesplanu żeby pozyskać środki z funduszu POIG 8.4 i chcę go przygotować najbardziej profesjonalnie jak się da. przede wszystkim nie robię sam tylko z grupą kilku studentów którą organizuje właśnie wykładowca z politechniki i który zaproponował swoją bezinteresowną pomoc (nie etatową). Co do tej realnej prędkości i ilości obsługiwanych użytkowników to zanim złożę wniosek to wszystko zostanie przetestowane w praktyce bo doskonale rozumiem że te wartości którymi operuje są czysto teoretyczne i mogą być co najmniej nierealne. Wracając do meritum pytałem czy znacie jakiś sprawdzony i szybki konkretny model AP a nie prosiłem o analizę założeń, ja nie ryzykuję własnych pieniędzy, jak projekt będzie zły to go odrzucą a ja go poprawie i spróbuje jeszcze raz nic mnie to nie kosztuje poza poświęconym czasem. No nic widzę że się nie dogadamy, odezwę się za rok i powiem co mi wyszło z tych planów ale i tak dzięki za dobre chęci.

ps. nie wiem skąd te 800m zasięgu bo u mnie na dachu jest antena kierunkowa 18dbi i odbiera 78% sygnału z odległości ponad 2,5km w linii prostej (2.4ghz standard g) i internet chodzi bez problemów a mieszkam w centrum 30tys miasta.
A ta docinka o mb zamiast Mb/s to już było ewidentnie złośliwe
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

sebastianz89 pisze: nie wiem skąd te 800m zasięgu bo u mnie na dachu jest antena kierunkowa 18dbi i odbiera 78% sygnału z odległości ponad 2,5km w linii prostej
W 801.11b czy 802.11g to po pierwsze a po drugie jaką masz prędkość łącza i jaki przyznany transfer.

O prędkościach rzędu 1Mbps dla usera końcowego też zapomnij, to już nie te czasy na główne łącze w domu.

Sprzęt na szkielet i na bazy http://www.cyberbajt.pl/grupa/13/mikrotik.html
sebastianz89 pisze:jestem w trakcie pisania biznesplanu żeby pozyskać środki z funduszu POIG 8.4 i chcę go przygotować najbardziej profesjonalnie jak się da
Zwykle prywatnym osobom się nie udaje ale.....
sebastianz89 pisze:nie robię sam tylko z grupą kilku studentów którą organizuje właśnie wykładowca z politechniki
Rób jak chcesz, ja wiem że za darmo nic nie ma.
Nie pomagam na PW!
key
*Mistrz bezprzewodowy*

sebastianz89 pisze:nie rozumiem dla czego podchodzicie to tego tak negatywnie.
Poniewaz mamy troche doswiadczenia, ktorego tobie brakuje.
sebastianz89 pisze:Wracając do meritum pytałem czy znacie jakiś sprawdzony i szybki konkretny model AP
Tak. Dostales dwa linki.
sebastianz89 pisze:A ta docinka o mb zamiast Mb/s to już było ewidentnie złośliwe
Zlosliwy to moze byc komentarz na temat co sadze o wywalaniu w bloto pieniedzy z podatkow ktore m.i. ja place. Komentarz o mb byl tylko w celu pokazania, ze jeszcze duzo musisz sie nauczyc.
Nie pomagam na PW.
sebastianz89

dobra poczytałem trochę i już zajarzyłem o co chodzi, nie miałem pojęcia że można sobie samemu złożyć tak wydajną jednostkę. Rzeczywiście muszę się jeszcze wiele nauczyć ale jestem tego świadomy i między innymi dla tego chciałem zasięgnąć u was informacji. Co do zmarnowanych pieniędzy to wolę spróbować wyjść z własną inicjatywą i ponieść porażkę niż siedzieć na zasiłku a Ty key możesz być dumny że dokładasz się ze swoich podatków do edukacji przyszłych kolegów po fachu.
Dobra dzięki Panowie pomogliście mi, było ciężko ale dowiedziałem się tego o co mi chodziło, mam nadzieję że mocno się nie wkurzyliście przez moją niewiedzę ale pamiętajcie że wy też zaczynaliście z tego poziomu co ja
key
*Mistrz bezprzewodowy*

sebastianz89 pisze: a Ty key możesz być dumny że dokładasz się ze swoich podatków do edukacji przyszłych kolegów po fachu
Po pierwsze nie po fachu.

Po drugie, gdybys miesiac w miesiac widzial 4.000PLN odbijane z twoich zarobkow na "cele unijne" to bys mial nieco inne zdanie.
Nie pomagam na PW.
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

Sebastianz89 to nie jest dobre miejsce do zakładania takich postów, ba nie specjalnie też widzę lepsze-może na www.trzepak.pl , poza jakimś obrazem rzeczywistości podanym przez wojteks dostałeś lawinę wymądrzeń i samo dowartościowania od key. Zajrzyj jeszcze na: http://www.netiona.pl/page/10/7/projekt ... owych.html dowiesz się konkretów. P.S Jest wręcz regułą w PL iż osoby posiadające ww wiedzę- skrobią i kombinują na czym tylko się da-tworzą własne samoróbki etc. Pojawiło się obecnie na prowincji trochę sieci tworzonych na podstawie profesjonalnych projektów przy których np. sprzęt mojego ISP wygląda blado a i tak net działa lepiej od ADSL -ale kokosów z tego to nie będzie, sztuką będzie utrzymać się na rynku-choć realia małych miejscowości są całkiem inne (ważni są też odbiorcy instytucjonalni-firmy szkoły,urzędy...). Powodzenia! ;)
jareq
key
*Mistrz bezprzewodowy*

A ty znow trolujesz?

Przedstaw w jaki sposob policzyles, ze z tego da sie utrzymac.
Nie pomagam na PW.
ODPOWIEDZ