Pomoc w wyborze sprzętu

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Gienek123
Początkujący użytkownik forum

Pomoc w wyborze sprzętu

Post autor: Gienek123 »

Witam,
mam nadzieję, że nie powielam istniejącego już tematu. Próbowałem znaleźć odpowiedzi na interesujące mnie pytania jednak nie udało mi się to - być może źle szukałem, więc jeśli temat przewijał się już na forum z góry przepraszam i proszę o skierowanie mnie na właściwy tor. A teraz do rzeczy:

Z racji tego, że przemieszczam się po świecie pracując na statku potrzebuję sprzętu, który będzie charakteryzował się stosunkowo dużym zasięgiem. Myślałem o antenie panelowej (wydaje mi się, że dookólne są zbyt słabe ale być może o czymś nie wiem) i dodatkowej karcie zewnętrznej pod USB. Nie wiem jednak na co dokładnie zwrócić uwagę żeby to wszystko ładnie się zgrało. Duży zasięg z tego względu, że sprzęt będzie wykorzystywany w portach gdzie przeważnie dostępu do internetu nie ma i trzeba szukać zasięgu gdzieś dalej.
Brałem pod uwagę kartę z serii 2000MW (np. wifisky) i antenkę około 17dbi żeby cena zestawu nie była zbyt wysoka.

Wiem, że kolejna część pytania nie do końca pasuje do tego działu ale żeby nie zakładać kilku wątków napiszę je tutaj.
Zastanawiam się czy nie lepiej zamiast zestawu do "łapania" wifi zaopatrzyć się w huawei3131 bez simlocka + jakaś antenka i po prostu kupować simki w każdym porcie. Nie wiem jednak czy jest to opłacalne (no i nie zawsze takie karty są dostępne).

Internetu potrzebuje do rozmów (skype lub coś podobnego i ewentualnie GG). Sprawdzenie poczty, jakiś wiadomości. Nie wymagam cudów w postaci ściągania plików itd.

A może macie jakieś inne sugestie ? chętnie wysłucham propozycji.

Człowiek siedział sobie "spokojnie" na północnym z internetem w kabince ale sytuacja zmusza do zmiany i pora wrócić do czasów gdzie trzeba walczyć o internet.
Zdaję sobie sprawę, że najlepiej zainwestować więcej kasy w najlepszej jakości sprzęt jednak nie planuję zbyt długo siedzieć w tej kompanii tylko w miarę mozliwości szybki powrót do cywilizowanych firm gdzie internet jest standardem, o który nie trzeba walczyć. Dlatego nie ukrywam, że na sprzęt nie chciałbym wydawać fortuny.

Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam !
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Pomoc w wyborze sprzętu

Post autor: ja.michal »

Gienek123, jeśli chodzi o E3131 to oczywiście to nie jest WiFi tylko modem komórkowy (GSM/3G).

Jeśli chodzi o WiFi (2,4 GHz) i bezpłatne/płatne HotSpoty, z którymi chcesz się łączyć to najprawdopodobniej będzie problem. Punkty dostępowe mają zasięg kilkudziesięciu metrów i są zazwyczaj montowane w lokalach. Jeśli są na zewnątrz to teoretycznie do 300 m, ale w praktyce pewnie koło 100 m w związku z obciążeniem sieci, zanieczyszczeniem eteru i celowym, mniejszym zasięgiem. Jeśli nawet złapiesz zasięg sieci to może być problem ze złapaniem przez dany HotSpot zasięgu do ciebie. Nie mają takich anten jak ty możesz mieć.

Jest kilka wątków na forum o internecie WiFi na statkach. Wystarczy wpisać hasło na statkach, w porcie.

Ogólnie sceptycznie podchodzę do WiFi w tym wypadku.

Jaki masz budżet i w jakich państwach masz zamiar bywać lub bywasz? Przy opcji nie WiFi czyli komórkowej ma to znaczenie przy wyborze sprzętu (odpowiednie częstotliwości).

Skype z wideo czy sam głos?
Gienek123

Wiem, że huawei3131 to nie wifi dlatego napisałem to jako drugie pytanie.
Będzie używany w europie (Hiszpania, Włochy, Belgia, Niemcy) Azja praktycznie cała z pominięciem Korei Północnej ;) I USA (jeśli poszczególne stany mają znaczenie postaram się sprecyzować).
Z tego co się orientuję w USA ten modem może sobie nie poradzić ?

Co do wifi doprecyzuję, że nie chodziło mi o hotspoty, które tak jak napisałeś będą nieosiągalne ale chodziło mi raczej o niezabezpieczone sieci znajdujące się w rozsądnej odległości (np. W Korei zasięg sieci był tak mocny, że swobodnie korzystałem z inernetu przez wbudowana kartę sieciową w moim laptopie - to państwo jest jednak ewenementem dlatego w innych miejscach potrzebuję czegoś mocniejszego niż karta wewnętrzna ;) ).
W większości portów są także portowe sieci zabezpieczone hasłami, które przy odrobinie inicjatywy można zdobyć ale tak jak powyżej potrzeba sprzętu, który w ogóle się z nimi połączy.

Dziękuję także za podpowiedzenie co wpisać w szukajce, na takie pomysły nie wpadlem.

Zapomniałem dodać - Skype oczywiście sam głos.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

E3131 da radę wszędzie, ale w GSM. W 3G już wybiórczo.
Poszczególne stany nie są potrzebne.

Co do łączenia się z niezabezpieczonymi sieciami to ogólnie jest kradzież i tego nie popieramy i nie pomagamy wtedy. W twoim wypadku tym bardziej to głupota bo nie wiadomo jakie są regulacje w danym państwie i można sobie problemów narobić.
Z technicznej strony też nie wiadomo czy w ogóle złapiesz jakiekolwiek sieci i w praktyce wywalisz kasę bez sensu na sprzęt.

Jeśli chcesz coś to może złapie sieci wifi to musisz to wystawić za okno. Statki są stalowe więc dobrze tłumią sygnał. Do tego pytanie czy antena dookólna czy kierunkowa. Tą drugą będziesz musiał ustawiać. Nie wiem czy w porcie statek się buja, ale to może trochę przeszkadzać.

Co do modemów GSM/3G. Ogólnie praktycznie każdy modem ma GSM na cały świat czyli 850/900/1800/1900 MHz. Jeśli chodzi o 3G to w Europie jest 900/2100 MHz, w Azji 2100 MHz i czasem 900 MHz. W Australii 850/900/2100 MHz. W Ameryce Północnej 850/1900/AWS(1700). Ameryka Południowa to chyba wszystko bo występuje 850/1700/1900/2100MHz.

Grunt to wybrać modem/telefon, który ma odpowiednie pasma.

Co do ofert to jest trochę problem. Najtaniej kupować karty SIM lokalnych operatorów. Oczywiście nie wszędzie się da prosto to zrobić, a nie ma co podawać danych i podpisywać jakichś dziwnych znaczków.

Są oferty międzynarodowe, ale nie działają wszędzie. Np. abroadband. Koszt 0,59€/1MB. Działa niestety tylko w 60 krajach.

[ Dodano: 2012-10-06, 00:04 ]
Z tego co podają na abroadband godzina Skype/VoIP to około 8,85€ czyli jakieś 36zł (60gr/min).
Oczywiście WiFi jest na ogół szybsze i co ważniejsze ma mniejsze opóźnienia w porównaniu do 3G, a na pewno GSM. W dobrym 3G nie będzie różnicy.
Gienek123

Wyjaśnię pewne kwestie dotyczące łączenia się z sieciami wifi. Nie miałem na myśli wchodzenie na niezabezpieczone sieci stworzone przez mieszkanców okolic portowych a niezabezpieczone sieci portowe. Z tą "inwencją własną" w sieciach zabezpieczonych miałem na myśli to, że w portach dostępne są sieci zarówno niezabezpieczone jak i zabezpieczone ale ta inwencja to po prostu pytanie skierowane do agenta lub pilota, którzy w 90% takie hasła znają. Zabezpieczenia są po to, żeby korzystali z tych sieci pracownicy portu i osoby w nim pracujące (w tym załogi statków) a nie okoliczni mieszkańcy. W kwestii prawnej więc wszystko jest w porządku ponieważ takie hasło zdobywa się zgodnie z prawem.
Kwestia dalekiego zasięgu jest dla mnie ważna ponieważ porty swoją powierzchnią przypominają małe miasteczka i w zależności od miejsca, w którym statek cumuje odległość od nadajnika to nierzadko kilka kilometrów.
Co do bujania się statku - nic z tych rzeczy, wiadomo że nie bedzie on nigdy tak stabilny jak blok mieszkalny ale przy operacjach ładunkowych statek nie ma prawa się "bujać". Oczywiście może się przechylić na jedna ze stron ale to także są niewielkie wartości rzędu 0,5-1 stopień ale są to tylko chwilowe przechyły które trzeba skorygować.

Mam nadzieję, że teraz skoro prawnie wszystko wygląda już lepiej w Waszych oczach i troszkę jaśniej nakreśliłem o co mi chodzi pomożecie w wyborze odpowiedniego sprzętu ;)

Acha czytając poprzednie wątki (niestety większość, które znalazłem mają nieaktualne linki itd a i technika troszkę poszła do przodu przez te kilka lat) natrafiałem na problem mocowania anteny przewijający się przez nie.
Z przyczyn oczywistych nie będę jej montował "na maszcie" ale nie mam problemu z wystawieniem jej na zewnątrz (za bulaj). Moja kabina znajduje się dosyć wysoko i jest to odpowiednik około 5-7 piętra w bloku mieszkalnym. Mogę także zrobić niewielki "wysięgnik" powiedzmy do 1,5 metra żeby antena miała większe pole manewru.

I jeszcze jedno pytanie odnośnie huawei3131, czytając to co napisałeś zrozumiałem że niekoniecznie muszę kupować akurat ten model i mogę kupić coś tanszego byle tylko pracowało na pożądanych częstotliwościach ? Pytam ponieważ jeśli nie odczuje różnicy w pracy to co przepłacać ;)

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Gienek123 pisze:a i technika troszkę poszła do przodu przez te kilka lat
W WiFi zmieniły się sprzęty ale nic innowacyjnego nie wymyślono. Karta WiFi na USB z gniazdem antenowym i zewnętrzny panel albo zintegrowany AP Client z anteną i zasilanie PoE a dalej po ethernecie.
Gienek123 pisze:odnośnie huawei3131, czytając to co napisałeś zrozumiałem że niekoniecznie muszę kupować akurat ten model i mogę kupić coś tanszego byle tylko pracowało na pożądanych częstotliwościach ?
129zł za e3131 to tanio, taniej jest e173u-2 ale ma tylko HSPA.
Nie pomagam na PW!
Gienek123

wojteks pisze:[..]W WiFi zmieniły się sprzęty ale nic innowacyjnego nie wymyślono. Karta WiFi na USB z gniazdem antenowym i zewnętrzny panel albo zintegrowany AP Client z anteną i zasilanie PoE a dalej po ethernecie.
To że karta wifi na USB i panel zewnętrzny to ja wiem, prosiłbym o pomoc w wyborze konkretnego sprzętu - nazwa albo link do jakiegoś modelu.

<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2012-10-06, 10:12 przez Gienek123, łącznie zmieniany 1 raz.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

Gienek123 pisze:To że karta wifi na USB i panel zewnętrzny to ja wiem, prosiłbym o pomoc w wyborze konkretnego sprzętu - nazwa albo link do jakiegoś modelu.
Ja bym poszedl w inna strone - sprzet ktory jest przeznaczony na stacje bazowe o srednim/duzym zasiegu, czyli n.p. Nanostation. Masz pudelko z wszystkim co potrzebujesz - odbiornik, router, antena. Zasilanie po PoE, cigniesz jeden kabel i nie jestes limitowany dlugoscia kabla - w granicach rozsadku. Do tego jakis przemyslny stojak.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Gienek123 pisze:To że karta wifi na USB i panel zewnętrzny to ja wiem
No to mocny panel http://bestpartner.pl/index.php?artid=20414&kategorie=4 a do niego dowolna karta WiFi (Tp-Link, Ovislink, Asus) na USB z gniazdem antenowym obsługiwana przez system operacyjny.
Nie pomagam na PW!
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Albo przykrecenie bulleta pod ta antene ;)
Nie pomagam na PW.
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

Sprzęt który można polecić do wifi na 2.4GHz to: http://wisp.pl/index.php?p726,elboxrf-t ... 19-20-rsll , http://wisp.pl/index.php?p3044,ubiquiti ... 2-titanium :ok:
jareq
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Gienek123 pisze:Kwestia dalekiego zasięgu jest dla mnie ważna ponieważ porty swoją powierzchnią przypominają małe miasteczka i w zależności od miejsca, w którym statek cumuje odległość od nadajnika to nierzadko kilka kilometrów.
I to mi się nie podoba. Marnie widzę to WiFi. Raz będzie a raz nie.
Gienek123 pisze:I jeszcze jedno pytanie odnośnie huawei3131, czytając to co napisałeś zrozumiałem że niekoniecznie muszę kupować akurat ten model i mogę kupić coś tanszego byle tylko pracowało na pożądanych częstotliwościach ? Pytam ponieważ jeśli nie odczuje różnicy w pracy to co przepłacać ;)
Modem jest tani i ma HSPA+ czyli większą prędkość i niższe pingi co przy rozmowach jest wskazane.
Może być inny model. Chodzi o częstotliwości. Kupiony w Polsce E3131 będzie sobie dobrze działać w Europie. Głównie w Ameryce Północnej będzie problem. Trzeba się zastanowić czy nie darować sobie wsparcia dla 3G 900 MHz na rzecz 3G 850/1900 i europejskiego 2100 MHz.
Nie wiem czy nie lepiej zamiast modemu zakupić tutaj telefon. Nie ma w prawdzie wejścia na antenę, ale np. Nokia C3-01 ma wsparcie 3G dla 850/900/1900/2100 MHz czyli praktycznie wszędzie będzie działać. Można też pominąć komputer i zainstalować wtedy Skype na tym telefonie. Do tego używać jakiejś karty międzynarodowej lub lokalny prepaid. Można też zamiast Skype użyć innej telefonii VoIP.

Ostatecznie można się zastanowić nad WiFi + telefon jako rezerwa.
Gienek123

Antenę kupię prawdopodobnie tą, którą polecił wojteks. Mam jeszcze pytanie odnośnie karty, czy opłaca się kupować coś z serii "2000MW" itd, które mozna znaleźć na allegro ? chodzi mi o wynalazki typu wifisky i podobne. Czy to tylko badziewie w obudowie z takim napisem ?
I czy jest faktycznie odczuwalna różnica między kartami za 200zł a takimi za 50zł biorąc pod uwagę antenę, o której pisał wojteks ?

Byłbym wdzięczny gdybyście mogli podrzucić jakieś modele, które będą dobrze współpracowały z tą anteną a cena nie powali mnie na kolana.

Pozdrawiam.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Gienek123 pisze:czy opłaca się kupować coś z serii "2000MW"
Nie. Ten sprzet nie ma homologacji, tym samym nie ma robionych zadnych testow. Dziala po chinsku: jako-tako.

Lepiej juz cos takiego:
http://www.ubnt.com/bullet

ps:
http://allegro.pl/ubiquiti-nanostation- ... 78240.html
Nie pomagam na PW.
Gienek123

rozumiem, że nanostation to zamiast zestawu antena+karta ?

Przepraszam jeśli zadaję banalne pytania, niestety jak wsiądę na statek nie mam już możliwości zwrócenia czegoś lub wymiany na inne dlatego wcześniej muszę się upewnić że to wszystko będzie grało.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Gienek123 pisze:rozumiem, że nanostation to zamiast zestawu antena+karta ?
Dokladnie. Duzy plus tego rozwiazania jest brak limitu dlugosci kabla (do 100m). USB jest specyfikowane na 5m, kable antenowe produkuja tylko straty.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

key pisze:Duzy plus tego rozwiazania jest brak limitu dlugosci kabla (do 100m)
Tylko na 100m trzeba by pokombinować z zasilaniem. Ale tyle chyba nie będzie?
Gienek123

oczywiście aż tyle nie będzie potrzebne, wystarczy 5 metrów.
Zastanawiam się tylko czy zestaw antena + karta nie będzie mocniejszy ? niewątpliwą zaleta nanostation są wymiary.
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Gienek123 pisze: Zastanawiam się tylko czy zestaw antena + karta nie będzie mocniejszy ? niewątpliwą zaleta nanostation są wymiary.
Jeżeli chcesz gotowca z max. mocą to masz: http://www.wisp.pl/index.php?p2209,ubiq ... -4ghz-mimo. Oczywiście składak na bazie np. Mikrotika lub Alixa wykonasz z większym power ale koszy będą co najmniej x2. (zresztą najważniejsza w tym zestawie jest antena o dużym zysku-podłączona do Bullet może siać i odbierać ze znacznych odległości). :)
jareq
Gienek123

Zakupiłem już antenę, którą polecił wojteks (bestpartner).
Czy taka karta jak w linku poniżej wystarczy czy rozglądać się za czymś lepszym ? i czy w ogóle będzie jakaś zauważalna różnica zeby warto było płacić zamiast 40zł - 200zł ?
http://www.gral.pl/TP-Link+USB+TL-WN722N_670.html
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Gienek123 pisze: Czy taka karta jak w linku poniżej wystarczy czy rozglądać się za czymś lepszym ? i czy w ogóle będzie jakaś zauważalna różnica zeby warto było płacić zamiast 40zł - 200zł ?
http://www.gral.pl/TP-Link+USB+TL-WN722N_670.html
Zakup kart na USB w celu uzyskania najlepszych warunków odbioru-wysyłania sygnału to nie jest dobry pomysł. :dobani:
jareq
Gienek123

to co w rozsądnej cenie proponujesz ? antena będzie podłączona do laptopa

Edit.

Pewnie powoli macie dosyć mojego męczenia.
Czy taka karta będzie dobra http://www.wifi-ekspert.pl/p893,alfa-aw ... iecie.html ?

mam pytanie odnośnie tego czy karta z chipsetem Ralink RT2770F się nadaje ?
dla większości z Was pewnie pytanie jest śmieszne, ja jednak nie bardzo ma o tym pojęcie. Podczas zakupu anteny i przy okazji przeglądania jakiegoś artykułu dowiedziałem się, że powinienem szukać karty "koniecznie" z chipsetem RTL8187. Czy to faktycznie takie ważne i czym to się właściwie różni ? (uzyłem opcji "szukaj" ale nie znalazłem żadnych informacji).

Pozdrawiam
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Gienek123 pisze:Zakupiłem już antenę, którą polecił wojteks (bestpartner).
Skoro kupiłeś już antenę, chcesz produkt po przystępnej cenie i dobrych parametrach technicznych to tylko Bullet. http://wisp.pl/index.php?d=szukaj&producent=30&pg=1
jareq
ODPOWIEDZ