Jaka oferta do tableta z LTE? (1 - 1,5 - 2GB/mc)

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
ouzoooo
Początkujący użytkownik forum

Jaka oferta do tableta z LTE? (1 - 1,5 - 2GB/mc)

Post autor: ouzoooo »

Witajcie,
Mam Samsunga Galaxy Tab 8.9 LTE. Czy ktoś może doradzić który operator ma najlepszą infrastrukturę w Warszawie? Znaczy się - ogólnie najmniej zapchaną i bez dziur w pokryciu 3G. Potrzebuję max 1-2 GB transferu miesięcznie plus obsługa SMSów.
I możliwość przeniesienia numeru z Orange. Dlatego niestety Aero2 odpada.
Nie musi być to oferta z LTE - dobre 3G w zupełności wystarczy.

Orange zdecydowanie odpada - beznadziejna kompresja spowalniająca i tak mułowaty transfer z zapchanych BTSów. Do tego, w mieszkaniu 4 km od PKiN mam ledwo jedną kreskę zasięgu. Fakt, że jest to operator o najgorszym zasięgu UMTS w Polsce też ma znaczenie.

Co polecicie? Który operator? Prepaid lub abonament bez modemu (sam SIM). Przeglądałem strony Plusa, ale niestety do ofert SIM ONLY nie publikują cenników, odsyłają do salonów...
pozdrawiam

Dodany opis tematu doprecyzowujący pytanie.
Ostatnio zmieniony 2012-10-05, 21:16 przez ouzoooo, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
jakubd
Stary wyga bezprzewodowy

Re: Jaka oferta do tableta z LTE? (1 - 1,5 - 2GB/mc)

Post autor: jakubd »

W zasadzie do OFnK jedyną konkurencję cenową stanowi POnK AI. Simdata/iPlus jest nieciekawy, podobnie jak T-Mobile. No chyba, że umowa na 4 lata i 1GB (z lejkiem) ci wystarczy, to za 10 PLN T-Mobile ma abonament.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

ouzoooo, ile miesięcznie chcesz przeznaczyć na to? Jakie prędkości cię interesują?
Gwarancji, że jakaś sieć będzie działać super na terenie całej stolicy raczej nie masz w żadnej sieci.
Orange sam testowałem i faktycznie słabo było, ale to trochę dawno temu objazd robiłem. Jeśli chodzi o kompresję to w opcji abonamentowej można ją wyłączyć (użyć innego APN po aktywacji tej opcji).

[ Dodano: 2012-10-05, 22:32 ]
jakubd, akurat nowa karta np. T-Mobile daje niezłe paczki.
Ofertę prepaid zawsze można sobie zobaczyć tutaj:
http://wiki.bez-kabli.pl/index.php?titl ... we_prepaid
ouzoooo

ja.michal,
Miesięcznie - max 20-30 zł - uważam że jest to i tak sporo jak na ok. 1,5 GB transferu miesięcznie. Dodatkowo dobrze byłoby jakby (w przypadku prepaida) pakiet danych miał ważność dłuższą niż 30 dni. A cudownie byłoby jakby karta SIM nie wygasała po 2 miesiącach od ostatniego doładowania, jak to jest w niektórych sieciach - bardzo zależy mi na numerze, tym samym od 12 lat :) Prędkości - 1-2Mb/s wystarczą, ważny jest ping, który decyduje o jakości łącza.

Zaczynam się coraz bardziej skłaniać ku którejś odnodze Solorza ;) lub jakimś MVNO na tej sieci - cała Warszawa jest gęsto obstawiona UMTS900 Aero2 plus macierzysta sieć Plusa. Kartę A2 mam i wiem, że potrafi trzymać zasięg nawet w piwnicy poniżej poziomu gruntu - sprawdzone :)

Wiem, że operatorzy na swoich stronach nie ujawniają wszystkich możliwości taryfowych, a latać po salonach niespecjalnie mam czas... Może ktoś na Forum jest w temacie i coś doradzi?
pozdrawiam
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

ouzoooo, ofertę bez modemu masz tutaj: http://internet.plus.pl/indywidualni/pr ... plus-karta
Niestety oferta stricte internetowa to SMS za 19gr.

Do tego nie wiem jak operator zapatruje się na opcję przenoszenia numeru głosowego do ofert internetowych. Może być różnie.

Myślałeś o abonamencie głosowym, ale z dużą paczką danych? Np. Play All Inclusive MAX Tylko SIM 29 - 1 GB z lejkiem i 29 zł na rozmowy i wiadomości (umowa na rok).
http://www.play.pl/pl/promocja/dla-doku ... -tylkosim/
No i zasięg Playa 3G/2G, Plusa 2G/3G i Orange 2G/3G.

Oczywiście gdybam teraz i rzucam co mi do głowy przychodzi bo jednak te SMSy tutaj trochę komplikują.
ouzoooo

ja.michal,
Dzięki wielkie za linka do oferty Plusa - do tego się jednak nie dokopałem :)
Nie wiem czy dobrze składam do kupy zawiłości oferty promocyjnej i regulaminu?:

- Aktywacja 19 zł (ok)
- Umowa na 18 miesięcy (ok)
- Abonament miesięczny 14,90 (baaardzo ok ;))
- W ramach abonamentu 0,5 GB limitu (średnio...) ale:
- według cennika w PDF każdy MB poza limit to 2 grosze = 100MB wyjdzie za 2,05 zł - też ok.
- SMS 19 groszy, MMS 40 - w sumie standard
- zasięg Plusa, Aero2 (UMTS900, które przenika przez metrowej grubości mury mojej kamienicy ;) U2100 już wysiada, trzeba otworzyć okno ;))
- na razie szczątkowy zasięg LTE, ale to chyba będzie się tylko poprawiać
- jest roaming
- jedyna kwestia - to czy Plus umożliwia przeniesienie numeru z Orange do tej oferty. Muszę odwiedzić salon :)

Oferta Playa przy tym wygląda trochę gorzej. Owszem, zasięg 3G Plusa, Orange, niedługo T-Mobile i własny - zaleta nie do pobicia, żaden inny operator nie ma takiego zasięgu w swojej ofercie.
- umowa na czas nieokreślony (duży plus)
- 29 zł abo za 1 GB transferu - kieeepsko... potem lejek (jaki?) bez możliwości dokupienia transferu?
- 455 darmowych SMS/MMS do wszystkich sieci - czyli SMSy mi wychodzą za darmo, aż tylu nie wysyłam :)
- wygląda na brak LTE - roaming z Plusem dotyczy tylko 3G/2G,
- obawiam się trochę tych roamingów - czy problemy typu zrywanie połączeń lub nieprawidłowa praca sieci nadal występują?

Cholercia, mam teraz zagwozdkę z tym playem :roll:

EDIT:
Zacząłem czytać regulamin tej oferty i już wiem, że nie wezmę Playa:
Transfer danych w ramach pakietu Smartfon 1 GB jest rozliczany co 100 kB, co oznacza, że jednostki są pobierane z pakietu przy każdej rozpoczętej transmisji 100 kB.
Po prostu bezczelność. Jeżeli ktoś ma ustawione np. kilka widgetów, które aktualizują się co godzinę - dwie, każdorazowo pobierając kilka KB danych, to każda taka aktualizacja zeżre 100 KB z limitu, bo będzie liczona jako osobna sesja. Same widgety czy gmail checker zeżrą cały limit.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

ouzoooo pisze: - według cennika w PDF każdy MB poza limit to 2 grosze = 100MB wyjdzie za 2,05 zł - też ok.
Nie doczytałem, ale możliwe. :)
ouzoooo pisze: - SMS 19 groszy, MMS 40 - w sumie standard
To podobna stawka będzie w opcji prepaid.
http://internet.plus.pl/indywidualni/pr ... t-na-karte

Minus prepaida jest, że nie ma LTE. Plus taki, że więcej MB i bez umowy. Również noc bez limitu. Dodatkowo można migrować z dowolnej taryfy prepaid czyli nawet jak nie uda ci się przenieść do oferty internetowej to możesz do Simplusa i potem do internetowej. Nie wiem jak z Aero2 wtedy, ale powinno działać. Trzeba dopytać.
ouzoooo pisze: - 29 zł abo za 1 GB transferu - kieeepsko... potem lejek (jaki?) bez możliwości dokupienia transferu?
Lejek 16 kb/s. Można dokupić 50 MB za 5 zł maksymalnie 5 razy w okresie rozliczeniowym.
ouzoooo pisze: - wygląda na brak LTE - roaming z Plusem dotyczy tylko 3G/2G,
Brak. Również brak Aero2 bo to inna sieć.
ouzoooo pisze: - obawiam się trochę tych roamingów - czy problemy typu zrywanie połączeń lub nieprawidłowa praca sieci nadal występują?
Tzn o co chodzi? Ja mam telefon w Play i jeśli chodzi o zasięg w Warszawie to nie mam problemów. Czasem w parkingach podziemnych przerzuca na Orange/Plusa.
W trasie potrafi zerwać, ale główne szlaki bardzo się poprawiły jeśli chodzi o zasięg macierzysty 3G.
ouzoooo pisze:Po prostu bezczelność. Jeżeli ktoś ma ustawione np. kilka widgetów, które aktualizują się co godzinę - dwie, każdorazowo pobierając kilka KB danych, to każda taka aktualizacja zeżre 100 KB z limitu, bo będzie liczona jako osobna sesja. Same widgety czy gmail checker zeżrą cały limit.
Tak szybko nie zjedzą i najlepiej mieć podtrzymanie transmisji.
Nie wiem dla czego dziwisz się Playowi skoro takie samo rozliczanie jest w Plusie - co 100KB.

No i jeszcze jedna sprawa. Ostatnio obserwuję, że najniższe pingi ma Play na sieci macierzystej. Jeśli chodzi o Plusa to tutaj najgorzej to wypada, zwłaszcza po ostatniej fuzji sieci i roaming wewnętrzny.

[ Dodano: 2012-10-06, 23:17 ]
Jeszcze jedno. Mam AI 29 z 1GB i w panelu usług mam możliwość włączenia innych pakietów. Dokładnie tych:
http://www.play.pl/pl/obsluga-klienta/u ... lefonie-2/
Czyli teoretycznie za 29zł+25zł mamy 2GB z lejkiem. Trzeba jednak o to dopytać dokładniej.
ouzoooo

ja.michal pisze:[..]
Tak szybko nie zjedzą i najlepiej mieć podtrzymanie transmisji.
Nie wiem dla czego dziwisz się Playowi skoro takie samo rozliczanie jest w Plusie - co 100KB.
Celowe podtrzymywanie transmisji w celu ominięcia oszukańczego rozliczania Play AI kojarzy mi się z zawracaniem Wisły kijem. Najbardziej na tym ucierpi bateria tabletu :)
W dyskutowanej ofercie Plusa rozliczanie jest co do 1 KB - w regulaminie jest to jednoznacznie zapisane.

Z analizy zatem generalnie wynika, że najlepszą ofertą będzie Plus :) Jutro się wybiorę do salonu. Dziękuję wszystkim, a zwłaszcza @ja.michal za pomoc i wskazówki :)

<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2012-10-07, 09:29 przez ouzoooo, łącznie zmieniany 1 raz.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

To z zawracaniem kijem Wisły to trochę wyolbrzymianie. ;)

Proszę bardzo. Napisz potem jak to wszystko działa i czy jesteś zadowolony.
marcinek243
Stały użytkownik forum

Post autor: marcinek243 »

Jeszcze jest T-mobile gdzie jest 1gb za 6/9/14 zł lecz umowa na odpowiednio 48/36/24 mies. + huawei e353 lub zte mf 195
Awatar użytkownika
kris_kjk
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: kris_kjk »

T-Mobile - bez modemu - 2GB/m-c - 19,90 zł/m-c - umowa na 12 m-cy (+ ewentualnie "blueconnect noc" 0:00 - 9:00 za 9,08 zł/m-c) - http://www.t-mobile.pl/pl/indywidualni/ ... urzadzenia
ODPOWIEDZ