Problem z prędkością internetu (Pentagram WiFi)

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
zonic
Początkujący użytkownik forum

Problem z prędkością internetu (Pentagram WiFi)

Post autor: zonic »

Witam,
Podpięli mi dzisiaj internet, zakupiłem DLinka DIR-615. Na laptopie przez kabel rozwija pełną prędkość, czyli 48Mb/24Mb. Podpinam się laptopem do routera przez WiFi, 46Mb/24Mb. I w tym momencie nadchodzi stacjonarny PC, do którego nie mam dojścia przez kabel. Wyciągnąłem więc kartę Pentagrama P6132-08 kupioną rok temu i podpinam. Co się okazuje, sieć rozwija maksymalnie 5Mb downloadu, ale upload pozostaje nadal w dobrej kondycji, 22Mb. Zmieniłem z kanału 6 na 13tkę i z 20Mhz na Auto 20/40. W tym momencie wyciągam lepszą prędkość, ale nadal nie taką jaka by mnie zadowalała, 23,5Mb downloadu na 23Mb uploadu.

Piszę z góry dla leniwych, Pentek obsługuje n-kę, na laptopie na jakimś Atherosie śmiga bez problemu. Tu moje pytanie:
Wina karty sieciowej, ustawień, czy może czegoś innego? Jakieś propozycje na rozwiązanie problemu?

Z góry dzięki.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Problem z prędkością internetu (Pentagram WiFi)

Post autor: wojteks »

zonic pisze:Pentek obsługuje n-kę
N-ki jest 3 rodzaje, nie współpracują z sobą. Jest N Draft, N Draft 2.0 i zatwierdzone N.
Nie pomagam na PW!
zonic

wojteks pisze:N-ki jest 3 rodzaje, nie współpracują z sobą. Jest N Draft, N Draft 2.0 i zatwierdzone N.
Strona Pentagrama podaje, że ich karta WiFi obsługuje do 150Mb, więc zakładam jeżeli router pozwala na przesył do 300Mb to raczej to powinno mieć jakieś odzwierciedlenie w rzeczywistości? Pytam z ciekawości, bo podstawy sieci nie są dla mnie magią, ale nie jestem zaawansowanym w tym temacie.

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2012-10-08, 20:42 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2012-10-08, 19:42 przez zonic, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

zonic pisze:Strona Pentagrama podaje
Sprawdź jakie N obsługuje Pentagram a jakie D-Link i nie chodzi mi o prędkość tylko o to co wcześniej napisałem.
Nie pomagam na PW!
zonic

wojteks pisze:Sprawdź jakie N obsługuje Pentagram a jakie D-Link i nie chodzi mi o prędkość tylko o to co wcześniej napisałem.
Szczerze powiedziawszy, te informacje co producent udostępnia nie za bardzo pomagają mi w określeniu typu n-ki, podaję linki poniżej, pewnie coś z nich wyczytasz ;)

ROUTER
PENTAGRAM
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

D-Link daje certyfikowane N, Pentagram niby też ale jakoś nie wierzę tym producentom i opisom ich sprzętu.
Nie pomagam na PW!
zonic

A może być to problem związany tylko z niewydolnością Pentka? Bo w Acerze mam wbudowanego Atherosa i w tym samym miejscu co stoi stacjonarny łapie sygnał (j/w pisałem) o prędkości ~46/24. Chyba, że problem tkwi w czymś innym :)
ODPOWIEDZ