Router w dużym domu

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
witus83
Początkujący użytkownik forum

Router w dużym domu

Post autor: witus83 »

Witajcie,

Chciałbym kupić router do dość dużego domu (2 piętra, router na parterze). Zastanawiam się nad modelem TP LINKA TL-WR1043ND i do tego anteny z większym zyskiem. Nie zależy mi na bajerach a jedynie na dobrym transferze i mocnym zasięgu. Alternatywą mógłby być Linksys E2000 ale wbudowana antena przywodzi na myśl słaby zasięg, a przecież to główne kryterium.

Korzystając z Waszego doświadczenia co możecie polecić?
Dzięki za wszelkie opinie.

Pozdrawiam
Wituś
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Router w dużym domu

Post autor: wojteks »

witus83 pisze: i do tego anteny z większym zyskiem.
To na piętrze nie będzie wcale zasięgu.
Nie pomagam na PW!
witus83

Więc co w takiej sytuacji radzisz??
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

witus83 pisze:Więc co w takiej sytuacji radzisz??
Kupić np. wspomniany router i sprawdzić zasięgi, jak gdzieś nie będzie to kabel ethernet i dodatkowy AP.
Nie pomagam na PW!
witus83

Jak dobrze rozumiem lepsza antena niewiele w tej sytuacji pomoże? Może w takim razie polecisz inny router, który w tej sytuacji lepiej sobie poradzi?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

witus83 pisze: lepsza antena niewiele w tej sytuacji pomoże?
Moc się znikąd nie bierze, antena o innej charakterystyce zmieni tylko geometrię zasięgu i powiedzmy na tym samym poziomie domu będzie lepiej a na górze/dole już wcale nie będzie zasięgu.
Jeżeli umieścisz router w geometrycznym środku domu to może zasięg bedzie wszędzie ale np. smartfony mogą mieć problem z sygnałem w odleglejszych częściach domu.
witus83 pisze:Może w takim razie polecisz inny router
Nie ma takich, generalnie wszystko działa podobnie i jaki byś nie kupił z jednego w dużym domu zasięgu nie zrobisz.
Nie pomagam na PW!
Gienek123

Post autor: Gienek123 »

Ja u siebie mam D-LINK 2640B jako router i D-LINK DAP-1160 (nazwy pisałem z pamięci ponieważ nie ma mnie w domu, jeżeli się pomyliłem pewnie ktoś mnie poprawi albo zrobię to sam jak sprawdzę). Router stoi na pierwszym piętrze gdzie zasięg jest bardzo dobry, na parterze zasięg jest dobry (na tyle, że swobodnie można korzystać z internetu na każdym urządzeniu - siła zasięgu w większości to 4/5). Na 2 piętrze zasięg jest słabszy niż na parterze ale można z niego korzystać. Dodatkowo 40 metrów od domu jest domek dla gości parter+mieszkalne poddasze, tam właśnie stoi acces point i w drugim domku internet śmiga bardzo dobrze we wszystkich pomieszczeniach.
Z tym, że nie wiem co znaczy "duży dom". W moim przypadku domek dla gości to powierzchnia około 130m², a dom w którym stoi router ma ponad 200. Dodam, że zarówno router jak i acces point postawiłem przy oknach tak żeby się "widziały".

PS. do routera mam podłączoną mocniejszą antenę (zwykły bat tylko kilka razy większy niż oryginalny). Niestety nie wiem co do za model - dostałem go od znajomego.

Ja testowałem metodą prób i błędów, tzn brałem ze sklepu router i acces point danej marki i jesli nie spełniał oczekiwań po prostu go oddawałem. Wytestowałem linksysa i tp-linka oba nie pokryły zasięgiem nawet jednego domu ale ich numerów nie pamiętam. Co do bezantenowych routerów wszyscy na tym forum mają pewnie większe pojęcie niż ja i wytłumaczą Ci do dokładniej, ale używam linksysa bez anteny w mieszkaniu w bloku i tam w pokoju obok nie ma już pełnego zasięgu więc w domu na pewno sobie nie poradzi.
witus83

Jak rozumiem router i AP gadają po wifi? Zastanawiam się nad takim rozwiązaniem właśnie...
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

witus83 pisze:Jak rozumiem router i AP gadają po wifi?
Nie, kablem. Inaczej to nie działa za dobrze.
Gienek123

Post autor: Gienek123 »

U mnie akurat router i AP po wifi. Jo_gurt ma oczywiście rację, że po kablu będzie to działać dużo lepiej ale u mnie kable z pewnych przyczyn nie wchodziły w grę.
ODPOWIEDZ