OFP - Gry online

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
sokratesb
Użytkownik forum

OFP - Gry online

Post autor: sokratesb »

Witam! Szukałem, szukałem niczego nie znalazłem więc nowy temat zakładam.
A pytanie jest banalne:
Czy na moim OFP - 1,5Mb/s możliwe było by granie w gry typu Call of Duty Modern Warfare 1/2/3? Pytanie ważne, bo nie wiem czy jak kupię to się nie okaże, że wyrzuciłem kasę na grę w błoto.
No i drugie pytanie: Jak bardzo będzie zżerała transfer taka gra? Wiadomo - Limit 6GB, a i w normalnym użytkowaniu ostatni tydzień, albo półtora i tak jest już po limicie i muli... :/
Chodzi mi o to, czy się nagle nie okaże, że jak będę grał z 1,5h na dzień to się nie okaże, że po tygodniu jest po transferze... :dobani:
Jak był taki temat to sorry. :)
lechu1777
Obserwowany

Re: OFP - Gry online

Post autor: lechu1777 »

Zależy od linku i gry. Np. w CS'a raczej nie pograsz, tam potrzeba pingów <50ms, czy w CoD tyle trzeba nie wiem. W lola da się grać, pingi koło 110-130ms, tam takie są grywalne. Generalnie zależy od tego jaki masz link oraz czy masz revA czy rev B, sporą różnicę w pingach widziałem na screenach np. na tym forum. gry zabierają różne ilości MB, zalezy od gry oraz serwera czasami.
sokratesb
Użytkownik forum

Generalnie jak na jak na OFP nie jest źle - pinki 70-90ms. Jak grałem w CoD'a na pingach powyżej 100ms, to co chwila ginąłem, ale to akurat nie musi być wina pingów, tylko mnie. :D
Tak czy siak, dzięki. Chodziło mi głównie o to, czy gra się nie będzie lagowała.
Kacperoo
Stały użytkownik forum

Post autor: Kacperoo »

We wszelkie gry mogę sobie pozwolić na OFP Rev. B tylko wieczorami 23+ albo porankiem, w dzień licho, BTS'y przeciążone. Jakiś czas temu śmigałem w CoD'a 1 i 2 dwa na pingach 100-130. Dało się grać. Aktualnie śmigam w Diablo 3 (ping ~150 - utrzymuje się mniej więcej cały dzień ale bywają skoki), oraz Battlefield4Free (tylko nocą, ping 100-150). I zdarzy się że potrafi zerwać połączenie podczas grania ale bywa to bardzo rzadko.
lechu1777
Obserwowany

To powiem Ci, że masz pecha tzn. sieć masz zawaloną, nie masz na to wpływu. Ja mam na rev A lepsze osiągnięcia oraz grać mogę cały dzień i pingi 120-130 nie przekraczają, a wieczorami 105-110 stabilnie się trzyma. Może za duże tłumienie jak nawet zerwać potrafi?

Co do tematu to właśnie dlatego masz okres próbbny dla takiego łącza, weź i się przekonaj.
sokratesb
Użytkownik forum

A jak z zżeraniem transferu? Szybko leci?
lechu1777
Obserwowany

Tak jak pisałem, to zależy od gry. Myślę, że przeciętnie godzina gry nie przekroczy 80-100MB. Trzeba by po prostu uruchomić konkretny tytuł, włączyć zliczanie transferu i zobaczyć. Jak nie zapomnę to wieczorem w coś zagram godzine i sprawdzę. Czasem pogrywam w LOLa i CS 1.6 / Source. Na tych grach tylko mogę sprawdzić, więcej nie posiadam.
sokratesb
Użytkownik forum

Ok, dzięki.
lechu1777
Obserwowany

Lola sprawdziłem i bierze bardzo mało, 2h gry 53MB w obydwie strony.
CS dzisiaj nie dam rady sprawdzić. Może jutro ;)
sokratesb
Użytkownik forum

Spooko, mimo wszystko dzięki. ;)
sokratesb
Użytkownik forum

Witam ponownie.
Zbadałem sobie dzisiaj ping i wychodzi mi średnio, że mam 93,7ms.
Czy da mi to jakieś szans przy grze w CoD MW2?
Przy grze multi duże znaczenie ma chyba stabilność łącza. (?)
Co to dokładnie oznacza i jak to sprawdzić?

PS Zarąbiście duży ping ma facebook. :hyhy:
MoruSPL
Stały użytkownik forum

Post autor: MoruSPL »

Na pingu 50 ms (via cmd do onet.pl) bez lagów gram na konsoli w Killzone 3 Multiplayer
sokratesb
Użytkownik forum

Dzisiaj grałem w CoD'a MW2 i zżera mi średnio... 4kb/s!! :D
Nie sądziłem, że aż rak mało może zżerać. prawie mógłbym grać na wykorzystanym transferze!! :hyhy:
ODPOWIEDZ