Internet T-Mobile
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Internet T-Mobile
Witam, proszę o pomoc gdyż w kwestii zawiłości internetu mobilnego jestem na prawdę zielony.
Na wstępie opiszę co mi dolega.
Planuję podpisać umowę na internet mobilny - wybór padł na T-mobile z racji tego, że będę miał zniżkę.
Mieszkam w domu, gdzie zasięg telefonu komórkowego jest tylko w kilku miejscach.
Chciałbym posiadać w domu WIFI żeby można było korzystać z dwóch komputerów i telewizora, który będzie docelowo podłączony przez kabel.
Pytanie moje jest następujące, który modem wybrać i dlaczego?
Jaki router kupić żeby wszystko ze sobą współgrało i jaką antenę do niego dobrać bo na pewno będzie trzeba to zrobić.
Bardzo proszę o pomoc, pozdrawiam.
Na wstępie opiszę co mi dolega.
Planuję podpisać umowę na internet mobilny - wybór padł na T-mobile z racji tego, że będę miał zniżkę.
Mieszkam w domu, gdzie zasięg telefonu komórkowego jest tylko w kilku miejscach.
Chciałbym posiadać w domu WIFI żeby można było korzystać z dwóch komputerów i telewizora, który będzie docelowo podłączony przez kabel.
Pytanie moje jest następujące, który modem wybrać i dlaczego?
Jaki router kupić żeby wszystko ze sobą współgrało i jaką antenę do niego dobrać bo na pewno będzie trzeba to zrobić.
Bardzo proszę o pomoc, pozdrawiam.
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Internet T-Mobile
Złe rozumowanie, bierz internet u tego operatora który ma u Ciebie dobry zasięg.plejaz pisze:że będę miał zniżkę.
Mieszkam w domu, gdzie zasięg telefonu komórkowego jest tylko w kilku miejscach
Nie pomagam na PW!
-
- Guru bezprzewodowy
Piszesz o zasięgu telefonu , a nie internetu w T-Mobile.Jeśli chcesz podpisać umowę z tą siecią to najpierw sprawdź zasięg. W Warszawie nie powinno być z tym problemu.Dopiero wówczas możesz myśleć o wyborze modemu(ZTE MF-195 , E353 lub E3131) i ewentualnie anteny i konektora do niej jeśli będzie to konieczne. W T-mobile korzystasz z UMTS2100 i na tę częstotliwość musisz kupić antenę.Co do routera to sprawdzone są TP-Linki: MR3420 i MR3220,które dobrze współpracują z modemami HUAWEI.Sam korzystam z T-Mobile i jestem zadowolony.Rozumiem ,że masz telefon w tej sieci i liczysz na zniżkę 10 zł.W to miejsce możesz aktywować usługę"blueconnect noc" za 9,08 i w godz: 00:00-09:00 korzystać z neta bez limitu.Polecam , sam korzystam i prędkości są zadowalające.
-
Mój błąd źle napisałem.
Miałem na myśli, że obecnie mam internet w telefonie komórkowym i łapie mi tylko prędkość EDGE.
Może się okazać , że zakup routera poprawi prędkość internetu i nie będzie trzeba montować dodatkowych anten?
Jeśli chodzi o sam montaż anteny to bez problemu mogę ją wrzucić na dach, tylko teraz czy te marki routerów, które podałeś bez problemu podłączy się do nich antenę do okólną czy ja mylę pojęcia i trzeba zastosować inna antenę?
Bo ten router http://www.chip.pl/testy/akcesoria/rout ... -tl-mr3420
posiada wejście USB, ale rozumiem, że tam wpinam mój MODEM, a gdzie wtedy antenę ? Wykręcam te dwie antenki i stosuję jedną z przedłużaczem ? Bo trochę się pogubiłem.
Miałem na myśli, że obecnie mam internet w telefonie komórkowym i łapie mi tylko prędkość EDGE.
Może się okazać , że zakup routera poprawi prędkość internetu i nie będzie trzeba montować dodatkowych anten?
Jeśli chodzi o sam montaż anteny to bez problemu mogę ją wrzucić na dach, tylko teraz czy te marki routerów, które podałeś bez problemu podłączy się do nich antenę do okólną czy ja mylę pojęcia i trzeba zastosować inna antenę?
Bo ten router http://www.chip.pl/testy/akcesoria/rout ... -tl-mr3420
posiada wejście USB, ale rozumiem, że tam wpinam mój MODEM, a gdzie wtedy antenę ? Wykręcam te dwie antenki i stosuję jedną z przedłużaczem ? Bo trochę się pogubiłem.
-
- Guru bezprzewodowy
Router nie wpływa na zwiększenie prędkość internetu,jest z reguły odwrotnie .Tutaj zasadniczą rolę odgrywa w zasięgu jakiej technologii się znajdujesz od określonego nadawcy.W twoim przypadku ważne żebyś miał zasięg 3G(UMTS) od T-Mobile.Do poprawy zasięgu służą anteny zewnętrzne,najlepiej kierunkowe.W przypadku T-Mobile musi to być antena na2100MHz.Polecane są dwie z CYBERTECHA:panelowa i YAGI ATK16/2 GHz.Antenę łączymy z modemem za pomocą konektora, do modemów HUAWEI pasuje ze złączem CRC9 a do ZTE ze złączem TS9.Modem wkładasz do gniazda USB routera TP-LINK.Antenę kierunkową (nie kupuj do okólnej) musisz nakierować dokładnie w stronę BTS-a z którego nadaje T-Mobile w twojej okolicy(znajdziesz na http://mapa.btsearch.pl/).Pozostaje ci jedynie skonfigurować MR3420 ,co nie jest trudne, pod T-Mobile ,skonfigurować WiFi .Komputery jeśli posiadają karty WiFI będą się łączyć z routerem bezprzewodowo a tv możesz połączyć pod jeden z czterech portów LAN.Ja mam sieć zbudowaną na MR3220 do tego modem E353 z T-MOBILE,z anteny nie korzystam gdyż mam300m do masztu.Pod router podłączyłem po LAN:LG BD660,dekoder MINI HD 2000 z CP, dekoder "N",serwer plików NAS ZYXEL- NSA220.PO Wi -Fi : dwa laptopy ,LG 47 LM660, AP client do drugiego dekodera"N" i drukarkę HP.Router sam przydziela adresy po DHCP i wszystko śmiga. Napisz jaki TV chcesz podłączyć do sieci,jeśli będzie miał DLNA to będziesz mógł po postawieniu serwera na jednym z kompów wyświetlać na tv pliki multimedialne z tych kompów.
-
Docelowo z tego internetu będą korzystać 2 laptopy i telewizor z obsługą dlna wyposażony w złącze ethernet. Dzięki wielkie za pomoc!