Karta D-link DWA-140 WI-FI do TV SAMSUNG PS50B850

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Tequila
Użytkownik forum

Karta D-link DWA-140 WI-FI do TV SAMSUNG PS50B850

Post autor: Tequila »

Witajcie, mam następujące pytanie: na Allegro gość sprzedaje karty DWA-140 jako rzekomo przeprogramowane do TV Samsunga. Chce za nie 95zł. Taką kartę można kupić nawet poniżej 50zł. Na czym może polegać przeprogramowanie takiej karty i czy faktycznie jest ona przeprogramowana czy to tylko tzw "chwyt marketingowy". Karta z aukcji ma być ponoć wykrywana przez TV jako Samsung WIS09ABGN. Na forach czytałem, że jednym ta karta działa, innym nie. Mówię oczywiście o nieprzeprogramowanej. Link do aukcji.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: Karta D-link DWA-140 WI-FI do TV SAMSUNG PS50B850

Post autor: krystianb »

Tequila pisze:Na czym może polegać przeprogramowanie takiej karty i czy faktycznie jest ona przeprogramowana czy to tylko tzw "chwyt marketingowy".
Być może faktycznie zmienia identyfikatory sprzętu, choć te karty nie są identyczne, oryginał działa także na 5GHz wifi, więc raczej nie mają tego samego chipsetu. Jako, że dziś nawet telewizory są na pingwinie, to pewnie z przynajmniej z niektórymi zadziałają.

O jakości tych przeróbek świadczy zapis innego sprzedającego przerobione karty edimaxa:
* jeśli karta nie zadziała w Państwa TV istnieje możliwość odesłania na swój koszt (nie zwracam kosztów przesyłek).
Co jest niezgodne z polskim prawem, gdyż taki towar jest niezgodny z umową i to sprzedający musi pokryć wszystkie koszta, wynikające z zakupu, czyli nawet koszt przesyłki "powrotnej".

Przechodząc do rzeczy, jeśli TV ma gniazdo ethernet i nie przeszkadza Ci dodatkowy zasilacz, to kup accespointa.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

Samsung pracuje z kartami na RT2870. Oczekuje wlasnych VID/PID=04E8/2018. Majac soft developerski do RT2870, zmieniasz zawartosc EEPROMU na karcie - gotowe.

5GHz moze byc n.p. tylko sprawa designu anteny - nie chce mi sie szukac appnote do RT2870.
Nie pomagam na PW.
Tequila
Użytkownik forum

Post autor: Tequila »

OK, dziękuję za wyjaśnienia. Jeśli chodzi o 5GHz, to jeśli nie mam takiego routera, to nie ma to dla mnie znaczenia? Na tym filmiku widać jak koleś podłącza tą kartę do TV i mu działa: Link
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

Tu masz opis jak przeprogramowac karte:
http://woikr.com/home-entertainment/usi ... nternet-tv
Nie pomagam na PW.
ODPOWIEDZ