antenki do routera

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
roseus
Początkujący użytkownik forum

antenki do routera

Post autor: roseus »

Może mi ktoś wytłumaczyć czemu sprzedaje się antenki do routera, skoro to wg mnie pic na wodę.

Chciałem sobie zwiększyć moc wysyłanego sygnału - mam firmowe 2 antenki 3 dBi. Myślałem żejak zkupie o większej mocy to i sygnał będzie mocniejszy, kupiłem więc 2x antenki pentagramu 12dBi - sygnał słaby jak nasza piłkarska reprezentacja, kupiłemwięc 2x 5dbi Tp-linka sygnał wyraźnie słabszy niż firmowe 3 dBi.... o co chodzi z tymi antenkami po co one?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: antenki do routera

Post autor: key »

Po to zeby zmienic ksztalt "oswietlonej" przestrzeni.

Wyobraz sobie ze masz balon. 0 dBi - okraglutki. Im wiecej dBi tym bardziej plaski balon - czyli odleglosc od srodka w w jednym kierunku wieksza, w innym mniejsza.
Nie pomagam na PW.
roseus
Początkujący użytkownik forum

Post autor: roseus »

Z mojej żonglerki antenkami - wynika jasno, że najkorzystniej na potrzeby domku piętrowego wychodzi jak najmniejsze dbi - w moim przypadku 3, więc to co piszesz ma sens
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

roseus pisze: więc to co piszesz ma sens
To nie sens to fizyka, można powiedzieć, że prawo zachowania energii, antena o większym zysku tylko odpowiednio energię kieruje, antena o zysku 0 dBi emituje ją równomiernie we wszystkie strony.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

roseus pisze:więc to co piszesz ma sens
Dzieki. Przekaze mojemu profesorowi od HF. Szkoda ze Maxwell juz nie zyje, mogl bys mu napisac list z gratulacjami. :rotfl: :rotfl:
Nie pomagam na PW.
ODPOWIEDZ