tablet i modem huawei LTE E398

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
yvette_
Początkujący użytkownik forum

tablet i modem huawei LTE E398

Post autor: yvette_ »

witam, posiadam modem z plusa huawei LTE E398 i chcialabym kupic jakis tablet, jednak nie wiem czy internet z modemu bedzie na nim dzialal, prosze o pomoc.
Awatar użytkownika
pogodabartek
Stary wyga bezprzewodowy

Re: tablet i modem huawei LTE E398

Post autor: pogodabartek »

Jak kupisz tablet to możesz go oddać do 10dni przy zakupie na odległość.

Nie kupisz nie przekonasz się, ale tablet musi mieć USB 2.0 lub 3.0
usagi
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: usagi »

Odpowiedź nie jest taka prosta. Może działać, ale nie musi. To jest zależne od kilku czynników. Po pierwsze dany tablet lub jego stacja dokująca musi posiadać pełnowymiarowe złącze USB ( bo modem dyndający na kabelku - przejściówce raczej odpada w tym wypadku). Ponadto trzeba modem przygotować odpowiednimi komendami AT, a i tak nie mamy pewności, czy zadziała. Jeżeli zależy Ci na Internecie 3G to raczej kup tablet z modemem 3G wbudowanym. Uzdatnianie tego Huaweia to raczej robota dla geeka / entuzjasty. No chyba że lubisz eksperymentować. :) Możesz też kupić tablet z Windows 7 / Vista, wtedy nie będzie żadnego problemu ( pod warunkiem, że będzie pełnowymiarowe złącze USB ). Tego rozwiązania raczej nie polecam, bo Windows nie jest przystosowany do tabletów. Możesz poczekać na tablety z Windows 8, ale od razu uprzedzam, że ceny nie będą przyjemne. :(
Usagi
Awatar użytkownika
pogodabartek
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: pogodabartek »

Każdy o tym wie i myśli nawet dziecko, tylko nie wiedza o tym lenie co nie myślą i nie czytają specyfikacji he he
usagi
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: usagi »

pogodabartek pisze:Każdy o tym wie i myśli nawet dziecko, tylko nie wiedza o tym lenie co nie myślą i nie czytają specyfikacji he he
Uważam, że twoja opinia jest krzywdząca dla niektórych. Nie każdy jest z techniką za pan brat. Ja dopiero od niedawna, po dłuższym zaznajamianiu się z tabletami, dowiedziałem się, na czym polega problem. Nie każdy śledzi strony o komputerach i tabletach i nie widzę nic złego w zadawaniu nawet banalnych pytań ( a to takowym na pewno nie jest ). Każdy człowiek ma prawo poprosić o radę w kwestii wyboru sprzętu odpowiadającego jego potrzebom. Lepiej wcześniej zapytać niż potem żałować zakupu. Poza tym informacje na niektóre tematy trudno jest znaleźć w Internecie i często najlepiej jest, jeżeli jakaś osoba, która interesuje się tematem lub posiada już ( w tym wypadku ) tablet, podzieli się swoją wiedzą. Czasami odpowiedź na jedno konkretne pytanie może być ważniejsza niż najdokładniejsza recenzja sprzętu.
Usagi
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Przycinki i komentarze nie mające związku z tematem proszę kierować między sobą na pw.
skullpaul
Początkujący użytkownik forum

Post autor: skullpaul »

WiFi będzie lepiej dla tabletki, nie usb. Może trzeba znaleźć routera bezprzewodowego dla modemu pierwszy.
ODPOWIEDZ