[NEWS] Plany budowy sieci HSPA+ i LTE spólek ZSZ

Nowości... więcej na https://www.opp.today/pl/

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Pijo
Stary wyga bezprzewodowy

[NEWS] Plany budowy sieci HSPA+ i LTE spólek ZSZ

Post autor: Pijo »

NFI MIDAS, czyli Aero2, Mobyland i CenterNet, zdradził dziś wybrane dane dotyczące sieci komórkowej HSPA+ i LTE, którą buduje i zarządza. MIDAS podał, że miesięczne zużycie danych bardzo szybko rośnie i obecnie osiąga już 800 tys. GB. Na sieć składa się 1300 stacji bazowych, a do końca roku ma ich być 2 tys. Obecnie zasięg technologii HSPA+ to 83.1% populacji, a zasięg LTE to 29.1% populacji.
http://gsmonline.pl/portal/images/2012/nfi_midas_4.jpg
Źródło: gsmonline.pl

http://gsmonline.pl/portal/images/2012/nfi_midas_5.jpg

http://gsmonline.pl/portal/images/2012/nfi_midas_6.jpg

http://gsmonline.pl/portal/images/2012/nfi_midas_7.jpg

http://gsmonline.pl/portal/images/2012/nfi_midas_8.jpg

źródło: gsmonline.pl

-----------------------------------------------------
Według Wojciecha Pytla, prezesa zarządu NFI Midas, plan przygotowany przy okazji przejmowania Polkomtela został podzielony na trzy fazy. Pierwsza zakłada wybudowanie 700 stacji bazowych (dostawcą jest Huawei), z czego – jak powiedział Pytel – obecnie działa 690. Faza pierwsza kosztowała Midasa w tym roku 200 mln zł, a w sumie więcej, bo spółka nabyła jeszcze udziały w firmie Aero 2 wraz z jej infrastrukturą.

Faza druga obejmuje budowę kolejnych 3400 stacji (które dostarczą NSN i Ericsson) przy współpracy z Polkomtelem (spółki Midasa wykorzystają 1300 stacji sieci Plus) i potrwa do połowy 2014 r.

- Szacujemy, że łączny CAPEX i OPEX [nakłady kapitałowe na inwestycje i koszty operacyjne – red.] związane z tą faza wyniosą 450 mln zł – poinformował prezes Pytel.

Według niego, spółki Midasa złożyły już wnioski o pozwolenia radiowe dla wszystkich stacji, jakie ulokowane zostaną w drugiej fazie inwestycji. Analitycy szacują, że z tego powodu koszty operacyjne grupy wzrosną o około 8 mln zł.

Trzecia faza roll-outu sieci, to już tylko opcja. – To, czy się na nią zdecydujemy zależeć będzie od liczby klientów i stopnia wykorzystania przez nich transmisji danych. Spodziewamy się, że wybudowalibyśmy w ramach tej fazy około 700 nowo wybudowanych stacji – mówił Pytel. Wraz z kosztami optymalizacji sieci, faza III pochłonęłaby 350-400 mln zł.

Łącznie planowana liczba stacji bazowych ma wynieść więc 4800 sztuk, a koszty budowy i operacyjne sieci około 1 mld zł. To mniej niż pierwotnie zakładano o około 300 mln zł.
źródło:rpkom.pl

Zmiana obrazków na linki.
Ostatnio zmieniony 2012-12-27, 20:41 przez Pijo, łącznie zmieniany 2 razy.
adixm
Mistrz bezprzewodowy

Re: [NEWS] Plany budowy sieci HSPA+ i LTE spólek ZSZ

Post autor: adixm »

Juz widze że 3,5 km ode mnie maja plany postawić stację bazowa LTE, czy jest możliwość z takiej odległości ściagnąć sygnał?
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

Juz widze że 3,5 km ode mnie maja plany postawić stację bazowa LTE, czy jest możliwość z takiej odległości ściagnąć sygnał?
Jeśli ukształtowanie terenu pozwoli...
smrodek11
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: smrodek11 »

Do najbliższej stacji będę mieć teraz "tylko" 16 km, 5 km mniej niż do poprzedniej, najbliższej stacji :cfaniak:
Awatar użytkownika
Pijo
Stary wyga bezprzewodowy

Ruszył upgrade w podlaskim.

Dziś przeskanowałem eter na ATK-20 i wypluło mi dwie nowe nowe stacje Aero 2, w tym z jednej mam przyzwoity zasięg:

https://dl.dropbox.com/u/9521484/aero2.JPG

https://dl.dropbox.com/u/9521484/cidaero2.JPG

https://dl.dropbox.com/u/9521484/tniaero2.JPG

Po Play, Aero2 to drugi operator, który zapewnia zasięg 3G u mnie na wsi :ok:

http://www.speedtest.net/result/2394144936.png

Zmiana grafik na linki.
Ostatnio zmieniony 2012-12-27, 20:42 przez Pijo, łącznie zmieniany 2 razy.
zimplusowany
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: zimplusowany »

Jeszcze 3 - 4 lata temu człowiek stawał na głowie żeby ze swojej wsi złapać choć trochę 3G, a dziś... HSPA+, UMTS900, LTE. Stacje odpalają jedna za drugą, u mnie nawet Aero zawitało pod strzechy bez anteny zewnętrznej. Oby się jeszcze lepiej działo w 2013... wszystkim ;)
Awatar użytkownika
Pijo
Stary wyga bezprzewodowy

Dodam jeszcze, że nowo uruchamiane UMTS900 na stacjach Polkomtela w podlaskim mają kolejne CIDy po GSM900 Plusa. Będzie je można łatwo rozpoznać, skąd nadają. :ok:
grekor
Początkujący użytkownik forum

Post autor: grekor »

Pijo, Mam pytanie. Z jakiej lokalizacji używasz NodeB przy usłudze BDI? Z góry dziękuje za odpowiedź.
Awatar użytkownika
Pijo
Stary wyga bezprzewodowy

grekor pisze:Pijo, Mam pytanie. Z jakiej lokalizacji używasz NodeB przy usłudze BDI? Z góry dziękuje za odpowiedź.
Na screenie wyżej byłem połączony ze stacją, której lokalizacji nie znam :). Być może były to Łapy. Korzystałem też ze stacji w Kruszewie -tu mam pewność, że to ta stacja. Ostatecznie antenę przestawiłem na Wysokie Mazowieckie, bo korzystam głownie z Play U900.

Niestety w Wys Maz na razie nie widać ani pozwoleń ani sygnału U900 Aero2.

UMTS900 pojawił się w :

- Kruszewie
- Łapach
- Poświętnem
- Surażu
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Pijo pisze:Dodam jeszcze, że nowo uruchamiane UMTS900 na stacjach Polkomtela w podlaskim mają kolejne CIDy po GSM900 Plusa.
To cieszy :ok:
Tak samo jest w drugim regionie (oczywiście gdy jest na stacji DCS to nadawane są kolejne cidy po DCS).
Awatar użytkownika
Pijo
Stary wyga bezprzewodowy

Patryk pisze:(oczywiście gdy jest na stacji DCS to nadawane są kolejne cidy po DCS
W bazie btsearch.pl nie ma niestety żadnych DCS w Bstoku dodanych, więc nie wiem czy tak to działa, głownie na stacjach GSM900 only i to nie zawsze, np. tu jest inaczej: http://mapa.btsearch.pl/gps/ll/53.29363 ... 99414/z/14

Czy DCS w Plusie ma zawsze kolejne CIDy po GSM900? Jeśli tak, to tu ta zasada nie działa.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Pijo pisze: tu jest inaczej
To jest nowa stacja Aero2 ?
Te z cidami wg starej nomenklatury i RNC 1104 w całym kraju to chyba wszystkie są tzw. listopadówki (z końca listopada 2011, odpalenie ok. 400 lokalizacji na raz, a potem pojedyncze już tylko dochodziły).

[ Dodano: 2013-01-09, 20:00 ]
Pijo pisze:Czy DCS w Plusie ma zawsze kolejne CIDy po GSM900?
Raczej tak, w całym kraju.
GSM (0)123, DCS 456(7).
U mnie tam, gdzie jest stacja only DCS i dokładany jest UMTS900 nadawane są cidy z końcówkami takimi jakby miał GSM900.
Ciekawi mnie jakie docelowe cidy będzie miała ta stacja: http://mapa.btsearch.pl/gps/ll/53.29363 ... 99414/z/14 - tutaj ma być wszystko "na full wypasie", po 4 sektory. W bazie są wpisane przeze mnie stare dane z odpalenia testowego, a do dziś UMTS/GSM900 niestety nie działa. Tylko DCS/UMTS2100.
Awatar użytkownika
Pijo
Stary wyga bezprzewodowy

To jest nowa stacja Aero2 ?
Dotychczas był tam sam Plus G900.

W pozwoleniach Aero2 jest grudnia tego roku. U900 odpalone zapewne +- w tym czasie. tomi81 dodawał ją do btsearch.pl.
Patryk pisze:Te z cidami wg starej nomenklatury i RNC 1104 w całym kraju to chyba wszystkie są tzw. listopadówki (z końca listopada 2011, odpalenie ok. 400 lokalizacji na raz, a potem pojedyncze już tylko dochodziły).
W podlaskim RNC 1104 to te odpalane teraz, tj. listopad/grudzień. Wcześniej ilość sajtów Aero2 województwie to +- 10 :)
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Ciekawe :)
U mnie są można rzec trzy rodzaje stacji:

1) stacje własne Aero2 na sprzęcie Huawei - LAC 50002 (u Ciebie 50001, i tak dalej w zależności od regionu), RNC ID 1. Takie same jak wszędzie w kraju. Sieć tych stacji jest nierozwijana z wiadomych względów. Prawie zawsze albo i zawsze są wyposażone w LTE.

2) stacje "listopadówki", CIDy jeszcze typowe dla Aero2, LAC też 5000X, RNC 1104. Na infrastrukturze Polkomtela, z anten GSM900 bez systemu RET.
Te z nich, które są swapowane na nowy sprzęt w związku z kompleksowym rolloutem i dołożeniem LTE otrzymują RNC ID i CIDy "polkomtelowe", LAC też się zmienia. Te które zostają bez LTE mają CIDy bez zmian.

3) nowe stacje odpalane od grudnia 2012 - niezależnie czy mają mieć LTE czy też tylko U900 - CIDy plusowskie, RNC ID też.
tomi81
Stały użytkownik forum

Post autor: tomi81 »

Patryk pisze:Ciekawe :)
U mnie są można rzec trzy rodzaje stacji:

1) stacje własne Aero2 na sprzęcie Huawei - LAC 50002 (u Ciebie 50001, i tak dalej w zależności od regionu), RNC ID 1. Takie same jak wszędzie w kraju. Sieć tych stacji jest nierozwijana z wiadomych względów. Prawie zawsze albo i zawsze są wyposażone w LTE.

2) stacje "listopadówki", CIDy jeszcze typowe dla Aero2, LAC też 5000X, RNC 1104. Na infrastrukturze Polkomtela, z anten GSM900 bez systemu RET.
Te z nich, które są swapowane na nowy sprzęt w związku z kompleksowym rolloutem i dołożeniem LTE otrzymują RNC ID i CIDy "polkomtelowe", LAC też się zmienia. Te które zostają bez LTE mają CIDy bez zmian.

3) nowe stacje odpalane od grudnia 2012 - niezależnie czy mają mieć LTE czy też tylko U900 - CIDy plusowskie, RNC ID też.
W Białymstoku (na podlasiu) jest dokładnie tak samo:

Ad1. Takie stacje są w Białymstoku (Fasty, Słonecznikowa, Kopernika, Słonimska) - RNC 1, LAC 50001;
Ad2. Takie stacje w Białymstoku to Sybiraków (kościół) i Radzymińska (kościół) - obie stacje na sprzęcie NSN, sygnał z anten GSM900 Plusa. RNC od początku to 1104 (i takie samo jest cały czas), LAC też niezmienny - 50001;
Ad3. Tu w zdecydowanej większości jest tak jak pisze Pijo i Ty - CIDy Plusowe, RNC też, jednak dwie stacje, które namierzyłem (też swapowane w grudniu 2012 - Knyszyn i Mońki, Kościelna 57) mają CIDy wg numeracji z punktu 2 (choć wiem, że to nowe, grudniowe odpalenia). Na całym przejechanym terenie (kilkaset km woj podlaskiego) to jedyne takie przypadki. W Mońkach jest ciekawie - obie stacje z pozwoleniami z grudnia, swapowane w grudniu, jedna z numeracją wg punktu 2, druga z numeracją z punktu 3 :)
Awatar użytkownika
Pijo
Stary wyga bezprzewodowy

tomi81 pisze: RNC też, jednak dwie stacje, które namierzyłem (też swapowane w grudniu 2012 - Knyszyn i Mońki, Kościelna 57) mają CIDy wg numeracji z punktu 2 (choć wiem, że to nowe, grudniowe odpalenia).
Jeszcze Łapy : CID 5029 (1,2,3) LAC 50001 RNC 1104
ODPOWIEDZ