UMTS - 8km do nadajnika. Jest szansa?

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
MarkusDDD
Początkujący użytkownik forum

UMTS - 8km do nadajnika. Jest szansa?

Post autor: MarkusDDD »

Witam

Jak w temacie, mam 8km w linii prostej do nadajnika UMTS. Czyt jest jakakolwiek szansa na złapanie zasięgu przy użyciu anteny kierunkowej?
Oraz czy nie będzie problemu z wymuszeniem UMTS'a?
Jaki jest teoretyczny zasięg w km nadajników UMTS?

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Re: UMTS - 8km do nadajnika. Jest szansa?

Post autor: Jaco »

To dość spora odległość.Nie wiem czy jakakolwiek antena na UMTS zdoła ściągnąć sygnał aby był stabilny.Zapraszam do zapoznania się z tym wątkiem: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=38343#38343
Awatar użytkownika
tchtomasz
Użytkownik forum

Post autor: tchtomasz »

tzw. czas zwłoki może ci na to nie pozwolić. Może nie utrzymać synchronizacji.
W główniej mierze zależy to również czy masz nadajnik UMTS w LOSie (bezpośrednia widoczność między stacją bazową a terminalem) czy NLOS (widoczność antena stacji bazowej nie ma bezpośredniej widoczności z twoim odbiornikiem).
Poza tym w UMTSie jest sterowanie mocą i nie wiem czy tak łatwo oszukać system mimo, że będziesz nadawał z b. dużo mocą, stacja bazowa może nie robić tego w drugą stronę. Dąży się do zachowania jak najniższego C/I w sieci więc jak dla mnie raczej nie będzie to działać.
Poza tym na antene z odpowiednim zyskiem (w tym przypadku koniecznie kierunkową) wykosztowałbyś się odpowiednio :)
nightwatch
Początkujący użytkownik forum

Post autor: nightwatch »

Witam, zawsze się znajdzie ktoś kto powie że nie ma prawa działać - ale na Twoim miejscu bym spróbował (może wypożycz antenę zanim kupisz). Ja mam do nadajnika ok 7-8 km i działa mi UMTS, używam anteny kierunkowej ATK-16 11 dB, w sieci Ery. Antena kosztowała 170 PLN więc nie był to jakiś ogromny wydatek.
ODPOWIEDZ