Co wybrać - na pewno nie Play
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Co wybrać - na pewno nie Play
Niech mi ktoś wytłumaczy jak to jest, że ten sam internet w Playu, w tym samym miejscu, z tym samym modemem działa okropnie w porównaniu do tego jak działał 2 lata temu? W 2010 roku - znośne transfery i internet na poziomie. Rok 2012 - modem Playa używany w tym samym miejscu tylko na innej maszynie, ledwo dorównuje brzęczącym modemom TP z poprzedniego wieku. Mało tego, kupiłem nowy starter Play i wsadziłem do nowego modemu - ZTE MF669 i jest to samo! Wg. jakże zacnego programu Top_netinfo, rekord transferu na dzień dzisiejszy to 107kb/s (mimo odblokowanych 4mb/s przez sms które mają w ofercie), a średnia transferu utrzymuje się na poziomie 5-25kb/s! Co robić w tej sytuacji? Dzwonić do biura obsługi? Pomogą mi? Czy pozostaje już zmiana operatora? A może nie warto i z innymi będzie to samo?
EDIT: PS. czemu oprogramowanie Play kłamie? Ich śmieszny programik wmawia mi transfery rzędu 500kb/s gdy widzę, że jeden jotpeg wczytuje się pół minuty, a TNI pokazuje całkiem inne dane (o wiele niższe).
EDIT: PS. czemu oprogramowanie Play kłamie? Ich śmieszny programik wmawia mi transfery rzędu 500kb/s gdy widzę, że jeden jotpeg wczytuje się pół minuty, a TNI pokazuje całkiem inne dane (o wiele niższe).
- kris_kjk
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Re: Co wybrać - na pewno nie Play
Dwa lata temu z internetu Play na tym BTS-ie mogło korzystać mniej osób, stąd transfer był dobry, z chwilą zwiększania się liczby osób korzystających z BTS Play transfer spadł.Parzysty pisze:Niech mi ktoś wytłumaczy jak to jest, że ten sam internet w Playu, w tym samym miejscu, z tym samym modemem działa okropnie w porównaniu do tego jak działał 2 lata temu?
Można zadzwonić, napisać e-mail itd., ale jeśli problem z transferem występuje od dłuższego czasu (nie jakaś przejściowa awaria), to o ile nie mamy umowy, najlepszym/najszybszym rozwiązaniem jest zmiana operatora.Parzysty pisze:Co robić w tej sytuacji? Dzwonić do biura obsługi? Pomogą mi? Czy pozostaje już zmiana operatora? A może nie warto i z innymi będzie to samo?
Hmm ... program Play Online pokazuje transfer w kbps (nie w kB/s), wiec 500 kbps to 62,5 kB/s. Proponuję do testów pobrać jakiś większy plik korzystając raz z Play Onlina, a raz z TNI (po ponownym połączeniu się przy jego pomocy). Nie używałem Play Online i TNI porównując ich wskazania, na co-dzień używam routera, więc prawie nie korzystam z powyższych (tylko sporadycznie).Parzysty pisze:EDIT: PS. czemu oprogramowanie Play kłamie? Ich śmieszny programik wmawia mi transfery rzędu 500kb/s gdy widzę, że jeden jotpeg wczytuje się pół minuty, a TNI pokazuje całkiem inne dane (o wiele niższe).
Kod: Zaznacz cały
Odpowiadając na tytuł tematu - Co wybrać - na pewno nie Play
Co do ewentualnego wyboru nowego operatora i testowania warto skorzystać ze stron: http://wiki.bez-kabli.pl/index.php?titl ... we_prepaid i http://wiki.bez-kabli.pl/index.php?title=APN
[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2012-10-15, 07:17 ]
kbps=kb/s natomiast kB/s=kbps/8 żeby nie było wątpliwości kB/s poprawiłem jednostki.
Ostatnio zmieniony 2012-10-15, 06:15 przez kris_kjk, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik forum
Mam to samo i to w paru lokalizacjach, a teraz jeszcze jak rozdają po kilka kart (za 4zł) do jednego abonamentu to dobiją ten internet zupełnie. Mimo dobrego zasięgu prędkość często bywa śmieszna - lepiej chodzi darmowe Aero. No cóż, złożyłem wypowiedzenie i sam zastanawiam się co brać....Parzysty pisze:Niech mi ktoś wytłumaczy jak to jest, że ten sam internet w Playu, w tym samym miejscu, z tym samym modemem działa okropnie w porównaniu do tego jak działał 2 lata temu? W 2010 roku - znośne transfery i internet na poziomie. Rok 2012 - modem Playa używany w tym samym miejscu tylko na innej maszynie, ledwo dorównuje brzęczącym modemom TP z poprzedniego wieku.
-
- Stary wyga bezprzewodowy
W moim wypadku programik playa z modemu 3131 wskazuje 2x większa wartość niż faktycznakris_kjk pisze:Hmm ... program Play Online pokazuje transfer w kbps (nie w kB/s), wiec 500 kbps to 62,5 kB/s.

Przypuszczam, ze to były zapędy programistów przed wdrożeniem 6G

W moich okolicach prędkość ściągania jest ok, zazwyczaj przy górnej granicy, niestety pingi są marne i w HSPA+ oscyluja powyżej 100ms np. w lol'u czuć lagi, gdzie inni maja max 70ms i można pograć praktycznie w każda grę online. Kiedyś było znacznie lepiej, ale czego się spodziewać jak maja dwie stacje bazowe a inni maja wszystkiego pełno od cdma po lte.
-
- ### BAN ###
Niestety bardzo często występuje problem z zasięgiem,to racja i dobry modem również nie pomoże. Jestem zdanie że wcześniej po prostu wystarczy wziąć na próbę i przekonać się jak działa przed podpisaniem umowy.