Sieć domowa z TV

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
marcel996
Początkujący użytkownik forum

Sieć domowa z TV

Post autor: marcel996 »

Witam,
Moja sieć wygląda następująco:
Internet -> router (I) Asus RT-N10U -> poł. wifi (różni klienci m.in. laptop z DLNA media serwer) -> router (II) Linksys WRT54G2 z DD-WRT -> poł. LAN -> TV (Sony Bravia)
Router I rozdziela internet, a router II działa jako <Client>. Internet udało mi się zestawić by był wszędzie. Tyle, że TV nie "widzi" DLNA media serwera.
Ustawienia: Router I: Ruter II:
Ruter IP: 192.168.1.1 192.168.2.1
DHCP: włączone włączone
Jak zrobić by TV widział media serwer?
Co z DHCP?
Ta sama czy różne podsieci?
Może coś modyfikować w innych ustawieniach?
W sieci sprzeczne odpowiedzi na podobne tematy.
Liczę na pomoc i z góry dziękuję!
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Sieć domowa z TV

Post autor: key »

Jestes w dwoch podsieciach. Drugi router skonfiguruj jako AP - wylacz DHCP, daj mu IP 192.168.1.2, polacz z pierwszym routerem poprzez port LAN lub jako WiFI client.
Nie pomagam na PW.
marcel996

Połączenie routera I z II przez LAN odpada, wiec zostaje WIFI... ale czy jak zmienię tryb <Client> na <AP> to będę mógł podłączyć TV?
bdkacz
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: bdkacz »

A do czego wg Ciebie służy tryb client ?

Tryb client odbiera sygnał po wi-fi i wrzuca go w port(y) LAN,do którego to portu jest podłączony TV.

Kolega key każe Ci ustawić tego Linksysa w tryb client (połączyć go po wi-fi z tym Asusem),a w TV skonfigurować wówczas IP z puli jaką rozdaje Asus (lub DHCP jeśli jest odpalone na Asusie).

Ps. z mojego doświadczenia mogę powiedzieć,że 802.11g (a tylko takie ma linksys) do streamingu filmów się nie nadaje (co najwyżej YT a i to też nie w HD) - za mała przepustowość, od razu pomyśl o czymś z 802.11n np Asus RT-N12 :)
Ostatnio zmieniony 2012-10-17, 05:51 przez bdkacz, łącznie zmieniany 1 raz.
marcel996

Ja zrozumiałem, że ruterowi II zmieniam IP na 192.168.1.2 i wyłączam DHCP, a TV pewnie "dostanie" wtedy IP z rutera I.
Niestety połączenia nadal nie ma (TV nadal nie widzi serwera). A nawet po zmianie nie było internetu w TV i nie dawało się wejść "do routera". Wróciłem do poprzednich ustawień routera klienta (wg info na stronie dd-wrt).
Tyle, że właśnie to są różne podsieci i DLNA media serwera telewizor nie widzi.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

marcel996, twoim problemem jest NAT na Linksysie/DD-WRT. Znajdź jak go wyłączyć i będzie ok (serwer DHCP też trzeba będzie na nim wyłączyć, ale to drugi krok).
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

DD-WRT ustaw w tryb Client Bridge (Routed)-o ile takowy posiada (korzystam z wersji komercyjnej w której jest taki tryb), serwer DHCP Forwarder (czyli w tym przypadku podajesz adres Asusa), kolejną przydatną funkcją jest włączenie usługi Universal Plug and Play (UPnP) na obu urządzeniach o ile mają wbudowane w firmware takie funkcjonalności. Wskazane również wyłączenie zapór sieciowych w obu urządzeniach. Jeżeli nadal występowały by problemy to można sprawdzić czy aby nie jest to problem z serwerem DLNA (spróbować użyć innego). Co do przepustowości wifi-w G w czystym eterze bez problemu poradzi sobie z transmisją jakości DVD , HD to bardziej szerokie zagadnienie (różne rozdzielczości i zapotrzebowanie na pasmo) ale jeżeli mamy "ciasno" w eterze na 2.4GHz to pełna n-ka nas nie uratuje i będą problemy nie tylko przy treściach w HD. W takim przypadku jedynie sieć wifi "an" lub DLAN. ;)
jareq
marcel996

Jo_gurt: W zakładce NAT/QoS rutera z DD-WRT (Demo DD-WRT) jest sporo opcji. Zauważyłem, że jak włączę UPnP i dodam adres rutera II do DMZ to serwer jest widzialny ale gdy jestem podpięty LAN do rutera II. Co tam jeszcze trzeba zrobić by bez przez WIFI był widoczny (czyli przy połączeniu WIFI z ruterem I?

jarek999: Tego jeszcze nie próbowałem, a teraz jestem w pracy, więc dopiero wieczorem (bo może mecz się odbędzie :) ) Możesz podpowiedzieć jak skonfigurować ruter II w trybie Client Bridge?

Dzięki!
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

marcel996 pisze:Jo_gurt: W zakładce NAT/QoS rutera z DD-WRT (Demo DD-WRT) jest sporo opcji. Zauważyłem, że jak włączę UPnP i dodam adres rutera II do DMZ to serwer jest widzialny ale gdy jestem podpięty LAN do rutera II. Co tam jeszcze trzeba zrobić by bez przez WIFI był widoczny (czyli przy połączeniu WIFI z ruterem I?
Nie ma co kombinować z NATem w ten sposób - lepiej ustawić jak się da Client Bridge, co właśnie wyłączy NATa.
Wireless -> Basic Settings -> Wireless Mode na Client Bridge.
marcel996

oki... a w tym trybie jakieś inne ustawienia trzeba zmienić (np. DHCP, adresy IP)
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

marcel996 pisze: inne ustawienia trzeba zmienić (np. DHCP, adresy IP)
Nie testowałem tego trybu pracy ale o ile działa podobnie jak przy innych firmware to ustawienie to powinno się ograniczać głównie do ustawienia połączenia bezprzewodowego (ssid, nr kanału...), ewentualnie podania adresu serwera DHCP, DNS.
jareq
marcel996

Ustawiłem tryb <Client Bridge> według tej instrukcji Client Bridge
Dodatkowo włączyłem UPnP na obu routerach
Problem uważam za rozwiązany...
Dziękuję Jo_gurt i jarek999!
ODPOWIEDZ