Słaby zasięg wewn. domu. Wybór anteny.

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Makaveli1309
Początkujący użytkownik forum

Słaby zasięg wewn. domu. Wybór anteny.

Post autor: Makaveli1309 »

Witam.

Korzystam z internetu mobilnego Play. Mój problem chyba jest dość dziwny z uwagi na to, że do nadajnika mam jedynie 1000m, a w domu uzyskuje zasięg na poziomie 1-2 kresek. Po wyjściu z laptopem na zewnątrz łapię full czyli 5 kresek. Problemem prawdopodobnie są grube ściany domu. Na pożyczonej antence (dokładnie takiej http://allegro.pl/antena-zewnetrzna-9db ... 74369.html ) zawieszonej pod rynną pionowo w dół lub postawionej na niej osiągam 5 kresek i działanie łącza jest można powiedzieć bez zarzutu, chociaż czasami spada do 4 kresek i zauważalny jest spadek prędkości.

Zastanawiam się czy antena kierunkowa nie była by lepszym rozwiązaniem ponieważ inny nadajnik jest w odległości 2.5km ode mnie więc wg mnie w 99% łączę się z tym pierwszym. Idąc dalej prosiłbym Was o polecenie sensownego modelu anteny bo cena 51zł za 9dBi to chyba sporo patrząc na konkurencję. Chociaż z drugiej strony być może nie potrzebny mi większy zysk skoro mam tak blisko do nadajnika? Poza tym ciekaw jestem czy jest sens szukać anteny z dłuższym kablem ok. 8m co umożliwiłoby mi wystawienie anteny na róg domu dzięki czemu nic nie stałoby na przeszkodzie w linii prostej do nadajnika.

Liczę na pomoc i Pozdrawiam gorąco!
Awatar użytkownika
pogodabartek
Stary wyga bezprzewodowy

Re: Słaby zasięg wewn. domu. Wybór anteny.

Post autor: pogodabartek »

Kup sobie zwykła antenę z Cybertecha na UMTS2100 i jak najsłabszą.

http://www.cybertech.com.pl/p59,antena- ... fme-z.html

Jest to lepsza antena niż te magnesowe na parapet i masz pewność, że Ci zadziała poprawnie.
franek84

Słaby zasięg Playa wewnątrz domu

Post autor: franek84 »

Witam podłącze się do tematu (trochę z innej beczki), mam problem z telefonami w sieci Play.

Na zewnątrz budynku jest dobry zasięg - natomiast w domu to katastrofa.

Nadmienię iż w tym samym miejscu T-Mobile ma doskonały zasięg.

Czy można coś z tym zrobić ?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

franek84 pisze:Czy można coś z tym zrobić ?
Zmienić operatora na T-Mobile albo poczekać bo chodzą plotki że Play będzie miał roaming przez T-Mobile w niedalekiej przyszłości.
Nie pomagam na PW!
skoczek194

Post autor: skoczek194 »

Witam, mam problem u znajomej. Komputer na parapecie z wpiętym modemem ZTE MF 669, ma problem z utrzymaniem stabilnego połączenia (jedna kreska, raz 3G, raz EDGE i tak na zmianę) w chwili podpięcia modemu na kablu USB i ustawieniu go w pionie przy oknie modem łapie HSPA+ (tylko jedna kreska, i czasem przeskakuje na 3G). BTS znajduje się za lasem w odległości ok 2-3km. jaka w takiej sytuacji będzie lepsza antena, coś na magnes wystawiane za okno czy coś jak wyżej w poście?
Nie miałem jeszcze okazji użytkowania takich anten, a myślałem o takiej przenośnej ze względu na możliwość zabrania jej ze sobą w inne miejsce domu. Czy lepiej wybrać panelową z tym, że chciałbym jakieś 10m kabla.
wojtek s.
Darek.74
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Darek.74 »

skoczek194 pisze:Witam, mam problem u znajomej.
http://www.cybertech.com.pl/p76,antena- ... fme-z.html

Chyba że stacja 900 to:
http://www.cybertech.com.pl/p90,antena- ... fme-z.html
Jaka to sieć?
ODPOWIEDZ