Mam kłopot z modemem Huawey e3131 z Play'a

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
lkamino
Początkujący użytkownik forum

Mam kłopot z modemem Huawey e3131 z Play'a

Post autor: lkamino »

Od miesiąca jestem użytkownikiem modemu z kartą Aero2.

Pierwszy problem to irytujące uruchamianie się modemu przy starcie systemu.
Zaczęło się ze dwa tygodnie temu bez wyraźnej przyczyny. Nawet przeinstalowałem system ale i to nie pomogło.
Dopiero kiedy wyłączyłem go którymś razem przez zakończenie procesu w menadżerze zadań problem ustąpił.
Niestety, po ponownym przeinstalowaniu kompa powrócił.

https://dl.dropbox.com/u/79067948/r%C3% ... C5%82u.jpg
https://dl.dropbox.com/u/79067948/r%C3% ... 2u%201.jpg
https://dl.dropbox.com/u/79067948/r%C3% ... 2u%202.jpg
https://dl.dropbox.com/u/79067948/r%C3% ... 2u%203.jpg

Dodam, że wyłączanie wszystkich procesów w "Uruchamianiu" też nie pomogło.

Drugi problem, dla którego powtórnie przeinstalowywałem system, to działanie portów USB.
Kiedy modem jest podłączony do USB (połączony z netem lub nie) nie działają inne urządzenia podłączone do innych portów.
Po podłączeniu pendriva komp go wykrywa > znaleziono ... , sprzęt jest zainst. i gotowy ... ,
A po 2 sekundach wyskakuje dymek z komunikatem, że nie rozpoznano urządzenia USB.
Po ponownym podłączeniu pendriva do tego lub innego portu jest tylko komunikat nie rozpoznano ... .
Podobnie jest z kamerą internetową i aparatem fotograficznym podłączonym za pom. kabla USB.
Dzieje się tak od kilku dni i nie przypominam sobie żebym robił na kompie coś niezwyczajnego, co mogło to spowodować.

Jak odłączę modem od kompa problem znika a wszystkie urządzenia podłączone do USB działają poprawnie.

Jak widać, nie mam specjalnego powodu do zadowolenia z działania tego modemu.
Zanim przyszła mi karta Aero2, przez miesiąc korzystałem z modemu e173 z kartą pożyczonego od kolegi
i nie miałem żadnego z nim, najmniejszego kłopotu. Sądzę więc, że to może nie jest wina kompa.

Sys. XP Pro SP3

Może ktoś zetknął się z takimi ciężkimi przypadkami i potrafi mi pomóc?
Bardzo proszę.

Dopisek.)
Mieszkam 8 km od stacji bazowej i najczęściej mam jedną bidniutką kreseczkę na wskaźniku poziomu sygnału.
Modem z anteną własnej roboty stoi w oknie na poddaszu i "widzi" stację bazową. Na parterze w pokoju to można zapomnieć.
Tylko przez 6 dni, przed dwoma tygodniami, puszczali full sygnał ze stacji i z samego modemu na parterze było 5 kreseczek sygnału.
http://mapa.btsearch.pl/gps/ll/50.20012 ... 73438/z/13
Mieszkam koło stacji bazowej T-Mobile.

pozdrawiam
Janeo

Re: Mam kłopot z modemem Huawey e3131 z Play'a

Post autor: Janeo »

Jeśli startujesz system a modem jest wetknięty, to normalne, że aplikacja Play Online samoczynnie startuje. Żeby się tego pozbyć: C:\Program Files\PLAY ONLINE\AutoRun -> Uninstallautorun.exe
Co do drugiego problemu, proponuję zdeinstalować Play online i ponownie zainstalować.

PS: stacja bazowa T-Mobile nie obsługuje Aero2
Awatar użytkownika
lkamino

Post autor: lkamino »

Pierwszy problem z głowy. :)

Wygląda jednak na to, że modem jest uszkodzony.
Dlatego komp nie rozpoznaje innych urządzeń podłączanych do USB kiedy jest podłączony modem.

Nie twierdziłem, że T-Mobile obsługuje Aero2 !

pozdrawiam
Robin77

Post autor: Robin77 »

Podepne się może do wątku. Otóż też mam pewne problemy z moim E3131 wesja S2. Otóż gdyby mógłby mi ktoś odpowiedzieć:

1) Czy samą aplikacją play można sprawdzić, czy sieć Areo jest dostępna? Jak to zrobić? Bo obecnie motam się między PlayOnline i TNI i już sam nie wiem gdzie jest problem..

2) Jak odinstalować PlayOnline, usunąłe go przez CC clener, jednak katalog w programach pozostał, próbwałem przez pliki w folderze uninstal rożne jakie tam są i nie mogę.. kontrola dostępu. Skasować katalogu nie mogę

3) Co powinienem widzieć w połączeniach sieciowych w panelu sterowania, czy sieć lan czy sieć telefoniczna, bo huawei mi się pojawia się tam w dwóch miejsach

4) Porty. Ja rozumiem, że PlayOnline zajmuje jakiś port, jednak po wyłączeniu i włączeniu TNI ten port jest wolny. Na czym to polega, że włączony musi być jakiś Interference a nie modem, mógłby mi to ktoś wytłumaczyć?

5) Po co jest potrzebne zahaczanie komend AT. Jeżeli sobie ustawię wszystko ok i następnego dnia wieczorem włączę TNI to czy AT jest mi do czegoś potrzebne. Czy jeśli wszystko ustawie, to czy mogę się połączyć bez zahaczonego AT?

Sorry za lamerstwo ale nic juz z tego nie rozumiem
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Robin77 pisze: Czy samą aplikacją play można sprawdzić, czy sieć Areo jest dostępna?
Obecnie już nie ponieważ przedstawia się jako Plus (260-01). Tylko jeżeli masz kartę Aero2 włożoną do modemu i się zaloguje to znaczy że jesteś w zasięgu Aero2.
Robin77 pisze:Jak odinstalować PlayOnline,
Odinstalowanie Play Online spowoduje również odinstalowanie sterowników modemu (te jednak można potem zainstalować ręcznie i znacznie nowsze).
Robin77 pisze:bo huawei mi się pojawia się tam w dwóch miejsach
To normalne, używaj modemu (tryb RAS).
Robin77 pisze:Po co jest potrzebne zahaczanie komend AT.
Żeby można było wydawać komendy AT modemowi i np. było widać poziom sygnału w głównym oknie YNI.
Nie pomagam na PW!
Robin77

Post autor: Robin77 »

Dziękuje za odpowiedzi, pomogły mi

teraz mam już Areo, łączę się przez TNI, Areo mam w trayu i autostarcie, ustawione łączenie jeśli brak sygnału przez 0 sek. działa bardzo ładnie, natomiast dwie noce próbowałem coś pobierać przez torrenta i nie łączył z jakichś powodów
Czy ktoś wie może co może być przyczyną?

nie wznawia mi połączeń, co może być przyczyną?

dziękuje za rady
Awatar użytkownika
jakubd
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: jakubd »

Wznawianie nie działa, bo przedobrzyłeś - wznawianie po 0 sekund braku internetu oznacza prawdopodobnie, że tę opcję wyłączyłeś - brak połączenia wykrywa się przez wykonanie pinga do wybranego serwera i oczekiwanie na odpowiedź. Jeżeli nie nadejdzie po zadanym czasie, to TNI na siłę rozłącza i łączy ponownie.
Opóźnienie zero uniemożliwia wykonanie testu, a więc pewnie wyłącza całkiem tę funkcję.

Ustaw jakąś rozsądną wartość, prawdopodobnie nie mniej, niż 5 sekund (krótszy czas spowoduje dwie rzeczy - obciąży łącze zbyt częstymi testami ping, a do tego przyczynić się może do losowych zerwań połączenia,, gdy ping nie zdąży wrócić.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

jakubd pisze:Ustaw jakąś rozsądną wartość, prawdopodobnie nie mniej, niż 5 sekund (krótszy czas spowoduje dwie rzeczy - obciąży łącze zbyt częstymi testami ping, a do tego przyczynić się może do losowych zerwań połączenia,, gdy ping nie zdąży wrócić.
Eee, windowsowe wznawianie połączenia działa tylko po rozłączeniu. Jeśli połączenie jest a pakiety nie wracają to nic się nie dzieje.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
ODPOWIEDZ