Oferty internetu radiowego - co wybrać, jak działa
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
Oferty internetu radiowego - co wybrać, jak działa
Witam, nie mam możliwości podłączenia kabla w mojej miejscowości, jaką jest Grabina, koło płocka. Tak więc szukam internetu z małym pingiem i dość dużym (1mb) uploadem. Kombinowałem z aero2, lecz nadajnik jest przeciążony i co chwile zrywa połączenie, więc podarowałem sobie. Ostatnio dostałem 2 oferty internetu radiowego (wifi) od firmy "petrotel" 4mb/s i od firmy "Hyperion" 6mb/s obie oferty są w tej samej cenie, czyli 50 zł. Jak myślicie czy internet radiowy będzie działał porównywalnie z kablem? Stabilność, ping... oraz którą firmę mi polecacie/odradzacie?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Oferty internetu radiowego - co wybrać, jak działa
Dobrze zrobiony - jak najbardziej. Niestety konkretnie tych firm nie znam, więc nie powiem czy jest dobrze zrobiony.uberas pisze: Jak myślicie czy internet radiowy będzie działał porównywalnie z kablem? Stabilność, ping...
-
- Mistrz bezprzewodowy
Musisz sprawdzić na miejscu i spytać o opinie użytkowników. Najważniejsza kwestia to pasmo w którym będzie działać-jak w "5GHz" to ok, jak w 2.4GHz to możesz sobie darować.uberas pisze: Ostatnio dostałem 2 oferty internetu radiowego (wifi) od firmy "petrotel" 4mb/s i od firmy "Hyperion" 6mb/s obie oferty są w tej samej cenie, czyli 50 zł. Jak myślicie czy internet radiowy będzie działał porównywalnie z kablem? Stabilność, ping... oraz którą firmę mi polecacie/odradzacie?

jareq
-
- Stały użytkownik forum
Jarek niekoniecznie darować sobie pasmo 2,4GHz, ja mam internet radiowy właśnie na takim paśmie i nie narzekam.
-
- Stały użytkownik forum
U mnie ktoś tam ma ten petrotel 2 mb, ale nie znam go osobiście więc nie wiem. Raczej 2.4 ghz jest pasmo.
@Karakaryna możesz dać speedtesta? + pytanko: czy zależnie od pory dnia zmienia się prędkość lub ping?
@Karakaryna możesz dać speedtesta? + pytanko: czy zależnie od pory dnia zmienia się prędkość lub ping?
-
- Stały użytkownik forum
Oto speedtest:
http://speedtest.net/result/2183380670.png
Tak to wygląda w dzień, a tak w nocy:
http://speedtest.net/result/2242618501.png
Ping i prędkość są na takim samym poziomie o każdej porze, niezależnie od tego czy jest wieczór czy ranek. Jedyne co zauważyłem to że ostatnimi czasy wzrósł u mnie ping. Kształtuje się na poziomie 25-40ms. Sądzę że jest to spowodowane tym że liście na drzewach zasłaniają antenie bezpośrednio nadajnik. Zimą było lepiej. 20-25ms. Ale nie przeszkadza mi to zbytnio.
http://speedtest.net/result/2183380670.png
Tak to wygląda w dzień, a tak w nocy:
http://speedtest.net/result/2242618501.png
Ping i prędkość są na takim samym poziomie o każdej porze, niezależnie od tego czy jest wieczór czy ranek. Jedyne co zauważyłem to że ostatnimi czasy wzrósł u mnie ping. Kształtuje się na poziomie 25-40ms. Sądzę że jest to spowodowane tym że liście na drzewach zasłaniają antenie bezpośrednio nadajnik. Zimą było lepiej. 20-25ms. Ale nie przeszkadza mi to zbytnio.

-
- Stały użytkownik forum
A jaką prędkość kupujesz?
-
- Stały użytkownik forum
Na umowie mam 2Mb/s w dzień i 4Mb/s w nocy oraz upload 256kb/s lecz dostawca wiosną postanowił zwiększyć prędkość do 3Mb/s i 6Mb/ odpowiednio w dzień i w nocy pozostawiając upload na niezmiennym poziomie.
-
- Stały użytkownik forum
No to ci powiem nieźle, a co dopiero na 5ghz by było?
-
- Stały użytkownik forum
Na 5GHz było by podobnie, tylko pasmo mniej zatłoczone, więc jeśli masz w pobliżu dużo aktywnych sieci wifi na 2,4GHz to warto zainwestować w 5GHz dla lepszej stabilności.
-
- Stały użytkownik forum
W zasadzie wiem tylko o 2 radiówkach w pobliżu, nawet nie wiem na jakiej częstotliwości..
-
- Mistrz bezprzewodowy
Kolega uberas postawił spore wymagania dla tego internetu i można powiedzieć że jeżeli tak działa na 2.4 to jest wyjątek od reguły którą jest fakt że w konfrontacji z ISP sprzedającymi usługę w tym paśmie to sieci GSM HSPA... wypadają lepiej. Co do wyników speedów od takich małych dostawców to czytam je z przymrużeniem oka (gdyż większość z nich używa Mikrotika na którym można uprawiać różne czary z pasmem...). Również korzystam z internetu radiowego i to od ładnych kilku lat (wcześniej na 2,4 a teraz od ok. 4lat w 5GHz) i jak chcę sprawdzić realne możliwości łącza to pobieram-wysyłam duże pliki z serwerów.Karakaryna pisze: niekoniecznie darować sobie pasmo 2,4GHz, ja mam internet radiowy właśnie na takim paśmie i nie narzekam.

jareq
-
- Stały użytkownik forum
Czyli co, nie da się uzyskać podanych prze zemnie parametrów na radiówce 2.4ghz?
-
- Mistrz bezprzewodowy
Da się-przy czystym eterze i solidnym ISP. Niestety bez sprawdzenia w realu się tego nie dowiesz.uberas pisze: nie da się uzyskać podanych prze zemnie parametrów na radiówce 2.4ghz?

jareq