LTE Lagi,Lagi,Lagi...
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
LTE Lagi,Lagi,Lagi...
Witam,
Jestem posiadaczem LTE Plus od prawie roku, internet działa super, ale przez ostatni miesiąc wieczorami mam ping >100 ms oraz gubię około 5% pakietów in/out. Czy jest to wgl dopuszczalne w tej technologii (mam na myśli lagi oraz pakiety) ?
Pozdrawiam,
KrzychotniK
Jestem posiadaczem LTE Plus od prawie roku, internet działa super, ale przez ostatni miesiąc wieczorami mam ping >100 ms oraz gubię około 5% pakietów in/out. Czy jest to wgl dopuszczalne w tej technologii (mam na myśli lagi oraz pakiety) ?
Pozdrawiam,
KrzychotniK
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: LTE Lagi,Lagi,Lagi...
Przecież to dostęp mobilny więc tak małe straty i tak wysoki ping nie powinny być niczym nienormalnym. Radio nie jest doskonałym medium transmisyjnym.krzychotnik pisze:Czy jest to wgl dopuszczalne w tej technologii
Nie pomagam na PW!
-
- Stały użytkownik forum
Mam to samo. Grywam nocami w MW3, wyraźnie chwilę po północy jakość połączenia się pogarsza. Ssaki uruchamiają swoje ssawki i nic z tym nie zrobisz. Od operatora dostaniesz odpowiedź jak kolega wyżej napisał.krzychotnik pisze:Witam,
Pozdrawiam,
KrzychotniK
-
- Mistrz bezprzewodowy
Z własnego doświadczenia wiem że czasami doskonalszym od "byle jakiego kabla" (sieci GSM potrafią działać dobrze-oczywiście w ramach swojego standardu specyfikacji). Mam dostęp do LTE (z którego korzystam od święta właśnie z ww powodów), często wieczorami siedząc na komputerze (mam zawsze uruchomione narzędzie sieciowe i pinguję hosta w sieci), równolegle połączenie telefoniczne VoIP na tel. IP i na sieci HSPA Polkomtela straty pakietów są na poziomie 0,0%(nie ważne która to jest godzina np. 0-1) a jak podłączę E398 z LTE to jest tak jak napisał krzychotnik wyżej. Nie wiem czy jest to problem sprzętu czy konfiguracji sieci? To że sieć ma o różnych godzinach inne obłożenie mnie nie przekonuje (przy większym obciążeniu jest wyższy o ok. 30% ping i już, nie ma sytuacji analogicznej z gubieniem pakietów), myślę że może być to problem sprzętowy-gdyż w nowych przetargach team Z.Solorza Huawei wziął w odstawkę na dostawy sprzętu dla sieci.wojteks pisze: Radio nie jest doskonałym medium transmisyjnym.

jareq
-
- Początkujący użytkownik forum
Nie sadzie aby to byla wina sprzetu, u mnie do godziny 17-18 ping do anglii wynosi 50-60 milisekund.
Od mniej wiecej 19 do 22-23 rosnie do 160-180 i gubi pakiety by o polnocy wrocic do tych 50.
Wiec niech stawiaja nowe maszty albo kontroluja liczbe uzytkownikow podlaczonych do jednej stacji bazowej.
Tak to jest jak sie wciska LTE w cenie telewizji tylko po to aby ludzie wzieli, niedlugo to do platkow sniadaniowych bedzie internet w gratisie.
Od mniej wiecej 19 do 22-23 rosnie do 160-180 i gubi pakiety by o polnocy wrocic do tych 50.
Wiec niech stawiaja nowe maszty albo kontroluja liczbe uzytkownikow podlaczonych do jednej stacji bazowej.
Tak to jest jak sie wciska LTE w cenie telewizji tylko po to aby ludzie wzieli, niedlugo to do platkow sniadaniowych bedzie internet w gratisie.
- wojteks
- *** Administrator ***
Niby jak, to usługa mobilna.hohoho pisze:albo kontroluja liczbe uzytkownikow podlaczonych do jednej stacji bazowej
Ostatnio zmieniony 2012-10-18, 21:46 przez wojteks, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie pomagam na PW!
-
Tak usluga mobilona ale zapewne wiekszosc osob i tak korzysta z tego netu w swoim miejscu zamieszkania.
Sprzedajacy powinien miec wglad do liczby aktytwacji sprzedanych w danym obszarze i jezeli bts powoli by sie zapychal, to moglby odmowic sprzedazy.
Druga sprawa to wciskanie tego z telewizja.
Nawet jesli ktos ma normalnego neta po kablu a dostal Lte razem z tv, to i tak bedzie z tego korzystal i zapychal siec "bo trzeba wykorzystac, bo limit przepadnie".
A tak btw to orientuje sie ktos jaka jest optymalna liczba abonentow podlaczonych do jednego BTSa w technologii LTE?
Sprzedajacy powinien miec wglad do liczby aktytwacji sprzedanych w danym obszarze i jezeli bts powoli by sie zapychal, to moglby odmowic sprzedazy.
Druga sprawa to wciskanie tego z telewizja.
Nawet jesli ktos ma normalnego neta po kablu a dostal Lte razem z tv, to i tak bedzie z tego korzystal i zapychal siec "bo trzeba wykorzystac, bo limit przepadnie".
A tak btw to orientuje sie ktos jaka jest optymalna liczba abonentow podlaczonych do jednego BTSa w technologii LTE?
-
- Mistrz bezprzewodowy
Niestety tak to wygląda. Może jak będzie więcej świadomych użytkowników i będą domagać się swoich praw to nastąpi jakaś zmiana. Może ten internet z nazwy i zastosowania w latach minionych był głównie mobilnym ale dziś tak już nie jest. Gdyż mobilny internet tak naprawdę zmienił oblicze po pojawieniu się smartfonów i ofert głosowych z dużymi pakietami danych (dziś mam w abonamencie telefonicznym oprócz 400 minut na rozmowy 1GB danych na internet i to jest mobilność).hohoho pisze: Tak to jest jak sie wciska LTE w cenie telewizji tylko po to aby ludzie wzieli, niedlugo to do platkow sniadaniowych bedzie internet w gratisie.

jareq
-
Robiac teraz test na pingtest.net zauwazylem cos takiego;
Bialystok - ping 130 (normalnie 25)
Poznan - ping 37
Milton Keynes - ping 130 - (normalnie 50-60)
Milan - ping 80
Jak odpale BF3 na PS3 to tez pokazuje mi do europejskich serwerow 4 kreski gdzie normalnie mam 5.
I teraz mam pytanie od czego to moze zalezec ze zawsze w godzinach 19-22 ping do Bialegostoku i Milton rozsnie a inne serwery zachowoja sie normalnie?
Bialystok - ping 130 (normalnie 25)
Poznan - ping 37
Milton Keynes - ping 130 - (normalnie 50-60)
Milan - ping 80
Jak odpale BF3 na PS3 to tez pokazuje mi do europejskich serwerow 4 kreski gdzie normalnie mam 5.
I teraz mam pytanie od czego to moze zalezec ze zawsze w godzinach 19-22 ping do Bialegostoku i Milton rozsnie a inne serwery zachowoja sie normalnie?
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Jedyną znaną mi techniczną możliwością zachowania "optymalnego" działania internetu radiowo-mobilnego jest blokada sektora dla nowych połączeń, po osiągnięciu ich "optymalnej" liczby. Na prawdę chcielibyście tego?
- kris_kjk
Popieram, a nawet więcejhohoho pisze:Sprzedajacy powinien miec wglad do liczby aktytwacji sprzedanych w danym obszarze i jezeli bts powoli by sie zapychal, to moglby odmowic sprzedazy.

Kod: Zaznacz cały
Państwa połączenie głosowe nie może zostać zrealizowane, wyczerpany został limit użytkowników BTS-a, prosimy udać się do miejsca zamieszkania, aby wykonać połączenie.
Centra większych miast = Neostrady, Fibery, Światłowody, Kablówka z netem (UPC, Vectry, itd.), LTE, 3,5G, CDMA, WIMAX i wszystko z 2G,
... ale to mało trzeba być "trendy" i zrezygnować z tego co jest, bo LTE w reklamach jest "NAJ" i koniecznie trzeba wysyłać z różnych miejsc co najmniej kilkanaście foto z komórki z aparatem 8 megapixelowym na Facebook, NK itd.
Wiele osób do dziś ma jedynie GPRS/EDGE, a WIMAX, CDMA to dla wielu szczyt marzeń, o 3G itd., nawet nie wspominam (na szczęście szybko zaczyna się to zmieniać na lepsze).
Z jednej strony narzekanie na "wciskanie nam płatków śniadaniowych z internetem", a z drugiej strony wolimy mieć TV z dostępem do internetu, BD, dekoder SAT, lodówkę, pralkę (wszystko z netem). A to właśnie wg. mnie wciskanie internetu do wszystkiego wymusiło możliwość zakupu tanich starterów, pozwoliło na powstanie nowych BTS-ów z LTE, na połączenie się operatorów satelitarnych z komórkowymi, Polsat-Plus, N-Orange, Orange-Orange, C+ z PLAY, to dzięki walce o klienta operatorów mamy coraz tańszy internet mobilny, coraz większe limity, transfery, a mając komórkę w jednej sieci już prawie nie ma dla nas znaczenia jaki BTS stoi obok, bo jest roaming.
Myślę, ze warto walczyć o poprawę, operatorom też zależy na MAX liczbie abonentów, a my korzystający z "mobilnego internetu" stacjonarnie czy mobilnie tylko na tym zyskujemy, ale nie domagając się z jednej strony mobilności i jednocześnie jej ograniczania terytorialnie do np. miejsca zamieszkania, bo tak cofamy się w rozwoju.jarek999 pisze:Może jak będzie więcej świadomych użytkowników i będą domagać się swoich praw to nastąpi jakaś zmiana.
-
Chyba nie myslisz, ze ludzie braliby LTE i nazekali na nie, jak by mieli dostep do neta po kablu.
Mieszkam okolo 15 km od jak ty to nazwales wiekszego miasta ale swego czasu za polozenie kabla pod neostrade TP zazyczyla sobie kilka tysiecy, tak wiec caly ten wywod o byciu "trendy" mozesz sobie wiesz gdzie wsadzic.
Mieszkam okolo 15 km od jak ty to nazwales wiekszego miasta ale swego czasu za polozenie kabla pod neostrade TP zazyczyla sobie kilka tysiecy, tak wiec caly ten wywod o byciu "trendy" mozesz sobie wiesz gdzie wsadzic.
- wojteks
- *** Administrator ***
Znam przypadki kiedy user brał CDMA w centrum miasta bo było tańsze o 2zł od neostrady a potem narzekał że "słabo działa".hohoho pisze:Chyba nie myslisz, ze ludzie braliby LTE i nazekali na nie, jak by mieli dostep do neta po kablu.
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
Ja znam przynajmniej kilka dziesiąt osób co tak zrobili tańsze o kilka zlotych i brak opłat za linie czy na telefon a jak weszły limity to kombinowali jak wrócić do Neostrady,
Głównym powodem przejścia było to ze net miał niby 3,1Mbit zamiast 1Mbit czy 2 Mbit - szybciej ścagali filmy itp...
A to za sprawą ojca (pracuje Orange) jednego ze z uczniów ze szkoły który chwalił ten internet.
Głównym powodem przejścia było to ze net miał niby 3,1Mbit zamiast 1Mbit czy 2 Mbit - szybciej ścagali filmy itp...
A to za sprawą ojca (pracuje Orange) jednego ze z uczniów ze szkoły który chwalił ten internet.
-
Z tego forum pamiętam człeka, który porzucił byle jaką ofertę Neostrady 10 Mbit a przyszedł tu z problemem, że mu ruter LTE do 20Mbit ogranicza :-D
-
- Mistrz bezprzewodowy
Co do pierwszego wątku-dziś nie raz mamy sytuację w centrach (np. ok. Manufaktury w Łodzi) że sieć odmawia nam dostępu bez podawania jakichkolwiek komunikatów. Ma się to nijak względem korzystania z internetu który jest dostępny za free z Hot-Spot-ów podłączonych do sieci kablowych, to nie w tym problem. Aby ten internet działał bdb pasmo musi być zarządzane (bdb przykładem jest sieć Play, Aero2 dla BDI które w mojej lokalizacji działa lepiej od wolnej od ograniczeń usługi komercyjnej). Kolejną rzeczą jest fakt zatrzymania się w czasie-ten rodzaj dostępu w ofercie abonamentowej coraz częściej jest internetem stacjonarnym! Opcje dostępu mobilnego przejęła oferta na kartę i przede wszystkim oferty głosowe w których dziś są dostępne pakiety rzędu kilku GB miesięcznie. Ten dostęp ma co raz większe wzięcie ze względu na cenę, brak innych opcji dostępu, rozwój technologiczny. Będzie to postępować co raz bardziej tym bardziej że dostęp kablowy ADSL jest zbyt drogi (bez kombinacji od 80zł miesięcznie). Wydatek ten może być nie do przełknięcia dla użytkowników którzy często mają problem z osiągnięciem 1-2Mbps). Niestety pocieszę też użytkowników bezprzewodowych że niektórzy użytkownicy ADSL TP problemy z jakością mają podobne od przedstawionych wyżej (polecam przejrzeć forum).kris_kjk pisze:Myślę, ze warto walczyć o poprawę, operatorom też zależy na MAX liczbie abonentów, a my korzystający z "mobilnego internetu" stacjonarnie czy mobilnie tylko na tym zyskujemy, ale nie domagając się z jednej strony mobilności i jednocześnie jej ograniczania terytorialnie do np. miejsca zamieszkania, bo tak cofamy się w rozwoju.

Ostatnio zmieniony 2012-10-21, 20:19 przez jarek999, łącznie zmieniany 2 razy.
jareq