Ogólna informacja

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Dante404
Początkujący użytkownik forum

Ogólna informacja

Post autor: Dante404 »

Witam,

Przez długi okres byłem posiadaczem internetu w sieci orange z technologią UMT/GSM i modemem CDMA Anydata jednak nie był on satysfakcjonujący,strasznie słaby zasięg,sporo problemów i ogólnie mozolny chłopak.

Teraz kończy mi się wreszcie umówa i zastanawiałem się nad internetem LTE w Cyfrowym Polsacie lub Plusie,jednakże przede wszystkim potrzebuje stabilności (żeby nie spadało do <50kb/s),szybkiego transferu danych no i spory pakiet GB,gdyż będe z niego korzystał do oglądania filmów i grania. Uważacie iż jest to dobry wybór do takich czynności? Oraz czy pakiet 25GB (zdaje się) byłby wystarczający z taką prędkością transferu?

Mieszkam we Wrocławiu,ul.Borowska 238. nie jest to odludzie więc ogólnie nie powinno (teoretycznie...) być problemów z zasięgiem i dostępem. Byłoby fajnie znaleźć również taki internet bez limitu z cechami wymienionymi powyżej ale zdaje sobie sprawe że z tym już trudniej :roll:

Z góry dziękuje za pomoc,Pozdrawiam. :zdrowko:
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Ogólna informacja

Post autor: wojteks »

Dante404 pisze:jednakże przede wszystkim potrzebuje stabilności (żeby nie spadało do <50kb/s)
To internet mobilny więc spadki prędkości zawsze mogą wystąpić, nawet w LTE.
Dante404 pisze:gdyż będe z niego korzystał do oglądania filmów i grania
Tylko stacjonarny internet po kablu w takim przypadku ma sens.
Nie pomagam na PW!
Dante404

Post autor: Dante404 »

zdaje sobie z tego sprawe,niestety nie mam tutaj takiej możliwości,panowie z tp nie przeciągneli kabla i do tej pory nie mam nawet linii telefonicznej,więc jestem skazany na internet bezprzewodowy i staram się znaleźć w miare przyzwoitą oferte,szału nie musi być..Przyznam że nawet ten złomek anydata zakupiony 2 lata temu od czasu do czasu sobie radził :rotfl:
kordirko
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: kordirko »

Dante404 pisze:Oraz czy pakiet 25GB (zdaje się) byłby wystarczający z taką prędkością transferu?
Ja na kablu zużywam średnio 30 GB / miesiąc - ale tym się nie sugeruj, każdy ma inne potrzeby :D
Aż mi się nie chce wierzyć że w centrum (prawie) Wrocławia nie ma żadnego operatora telefonii, TV kablowej z internetem albo dostawcy netu radiowego ?
U mnie jest dziura < 200 tys. mieszkańców i w bloku internet mogę mieć od Netii, Telekomuny, TV kablowej, oraz jestem w zasięgu co najmniej 2 dostawców internetu radiowego.
Internet moblny to mam tylko na podróże albo jak jest awaria łącza.
Mociumpel

Post autor: Mociumpel »

Strona techniczna:
1. od strony Kliniki na Borowskiej masz dwa nadajniki T-Mobile i Plusa (lokalizacja wg BTS-a Borowska 213 - realnie gdzieś na tym parkingu w głębi koło pralni obok nasypu)
2. od strony osiedla w stronę Kukuczki masz maszt Playa (chyba na któryms z pietrowców kole nasypu.

Wszystko do 500m od Ciebie - każdy modem powinien mieć co najmniej 50-70% mocy sygnału (w praktyce oznacza to b. dobry sygnał HSDPA+)
Spóbuj na poczatek wziąc Playa z modemem np. Huawei 3131 (sa bez simlocka i dodatkowo możesz po "próbie" zwrócić bez opłat poza aktywacją chyba).
Mając modem bez simlocka bedziesz w stanie sprawdzić "jakość" transferu - użyj np. topnetinfo aby uzyskac informację jakie poziomy sygnałów uzyskujesz w każdej z sieci.
Karty innych operatorów PLUS, T-MOBILE pożycz od znajomych i wykorzystaj w modemie jako "tester" - kilkaset kilobajtów danych testu nie powinno obciążyć kieszeni.
Jeśli masz dostęp do telefonu z 3G to w trochę zgrubny ale poprawny sposób umieszczając telefon w miejscu prawdopodbnego usytuowania anteny modemu (albo przy kompie w gnieździe USB albo jak sie uprzesz z dokupem anteny koło okna gdzieś) i sprawdź "ilość kresek" - dwie to minimum a 4 to juz 60-70% sygnału co oznacza b. dobre parametry pracy modemu z nadajnikiem.

I teraz kwestia ofertowa:
Jak juz ustalisz (co wymaga jak widac troche zachodu - to po to aby nie wydawać kasiory na operatora, który "nie będzie w zasięgu" - ale to prosty sposób na to abyś miał banana z uzywania internetu zamiast płaczu, że nie działa) który z operatorów-nadajników nadaje najmocniej wybierz z oferty najbardziej Ci pasujące rozwiązanie.

Sam używam prywatnie T-Mobila 7GB za 29 zł i z Huawei osiagam w Twoich okolicach (modem wpiety w stacjonarke w USB) transfery na poziomie 6 MBit (w ciągu dnia) do 12MBit (późnym wieczorem) z pingiem na poziomie 40-120msec i siła sygnału 50-60%.
ODPOWIEDZ