Połączenie punkt-punkt i 20mb/s

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
t_rutana
Początkujący użytkownik forum

Połączenie punkt-punkt i 20mb/s

Post autor: t_rutana »

Witam!
Chcę wykonać połączenie punkt-punkt 2,4GHz, które miałoby przepustowość minimum 20mb/s. Mam problem taki jak chyba każdy z nas, czyli kasa.
Szczegóły:
-odległość 100m
-przeszkody: okna po każdej stronie (2szyby + 1cm przestrzeni - typowy plastik)
Na chwilę obecną da się zestawić połączenie na dwóch antenach patykowych (testy na pożyczonym sprzęcie), ale jest ono zbyt stratne. Mam tylko jeden swój router: TL-WR801ND.
Mój pomysł na to jest taki:
TL-WR743ND + antena panel Netus 10 lub 13dbi (jako strona nadawcza), a z drugiej strony obecny TL-WR801ND na standardowych antenkach w trybie client (jako strona odbiorcza).
Ze względu na brak możliwości wiercenia w ścianach wystawienie anten poza budynki nie wchodzi w grę.
Moje pytania są następujące:
1. Gdzie najlepiej ulokować antenę panelową? Przy samej szybie czy w pewnej odległości od niej?
2. Gdzie najlepiej ulokować TL-WR801ND (ma 2x4dBi dookólne)?
3. Czy zaproponowany przeze mnie TL-WR743ND to dobry pomysł do realizacji tego zadania? Co innego polecilibyście do 100zł?
4. Kupić panel 10 czy 13dBi? Różnica to tylko 8zł.
Dodam jeszcze, że okna są ułożone równolegle do siebie, ale to po stronie nadawczej jest wyżej o jakieś 8m od tego po stronie odbiorczej (ukształtowanie terenu).
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: Połączenie punkt-punkt i 20mb/s

Post autor: krystianb »

-przeszkody: okna po każdej stronie (2szyby + 1cm przestrzeni - typowy plastik)
I tu jest pies pogrzebany, na szybach od środka prawdopodobnie jest warstwa metaliczna.
Bez wyjścia na zewnątrz stabilnego linku nie uzyskasz.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

t_rutana, zrób pomiary przy otwartych oknach. Do tego możesz anteny lekko nachylić, żeby były równolegle do siebie (różnica poziomów).
Dystans mały. Trochę te panele jak armata na muchę.
Jeśli byłaby możliwości choć sam kabel jakoś puścić na wewnątrz to same anteny można zamocować na przyssawki do przenoszenia okien.
t_rutana

Nie ma najmniejszych szans żeby wyjść na zewnątrz kablem, dlatego właśnie Was pytam jaką "armatę" zastosować żeby przebić się przez te szyby.
Akurat dzisiaj nastąpiła mała zmiana w sprzęcie. Za router podpięty pod 20mb/s robi TL-WR340G, a w budynku który ma odbierać nie ma żadnego.
Ale w takiej konfiguracji zrobiłem testy na lapku. Podsumowując:
-nadaje tl-wr340g
-otwarte oba okna: InSSIDer pokazuje -60...-61dBm
-otwarte tylko okno przy routerze: -70...-71dBm
-zamknięte okna: -77...-79dBm
Karta WiFi to Atheros AR9485WB-EG.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

t_rutana pisze:Nie ma najmniejszych szans żeby wyjść na zewnątrz kablem
2 razy nanostation i płaski kabel tylko nie za długi. Ewentualnie można nawet zwykłą skrętkę rozkręcić tak, żeby tylko pary zostały przy przejściu przez zamknięte okno. Na szybach uchwyty do przenoszenia szyb. Okno nietknięte i porządny link.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
t_rutana

2 razy nanostation to prawie 400zł. Za dużo. Wiem, że chcecie, aby połączenie było idealne, ale dla moich potrzeb nie musi takie być. Chcę to zrobić jak najlepiej wykorzystując na ten cel max 150, no może 200zł.
ODPOWIEDZ