Gorący i "zamierający" modem SW 307

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
(s)LD-ek
Użytkownik forum

Gorący i "zamierający" modem SW 307

Post autor: (s)LD-ek »

Hej !

Dawno Was nie odwiedzałem, ale powracam z kolejnym problemem.

Moja Sierra 307 przy intensywniejszym korzystaniu z Aero2 ( pobranie około 30-40 MB) staje się dość gorąca ( zasięg ok 79-83 dBi), i jej zapach przy wąchaniu przy porcie USB jest bardzo podobny do zapachu lutowania lutownicą transformatorową / cyną z kalafonią. Dość nagminnie zaczyna w niej zamierać połączenie, czasami nawet przy połączeniu tylko wysyła dane a nie jest w stanie żadnych pobrać.

Myślę, że dość jasno nakreśliłem problem. Dodam jedynie, że został zakupiony ponad rok temu w Komputroniku, a swojego czasu kilku użytkowników miało z tej dystrybucji z nim problemy :(

Z góry dzięki za podpowiedź :)
Pozdrawiam :)
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Re: Gorący i "zamierający" modem SW 307

Post autor: jarek999 »

Jeżeli używałeś tego modemu z MR-3420 bez aktywnego HUB-a to sam również wpłynąłeś na jego żywotność. Więcej informacji uzyskasz od fanów Sierry których tutaj dostatek. ;)
jareq
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

jarek999 pisze:Jeżeli używałeś tego modemu z MR-3420 bez aktywnego HUB-a to sam również wpłynąłeś na jego żywotność.
Uzywam takiej konfiguracji bez huba od prawie półtora roku i wszystko działa idealnie. A sam modem mam ponad dwa lata.
(s)LD-ek
Użytkownik forum

Szczerze modem działał samodzielnie, najczęściej w notebook'u Dell'a, albo Samsungu NC10 w tandemie z kartą Aero2. Do MR3420 był zaledwie podłączony raz na kilka godzin. Teraz akurat piszę z tego modemu i działa ok, ale strasznie niepokoi mnie jego zapach. Będę wieczorem jeszcze go męczył :)
Darek.74
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Darek.74 »

Dość nagminnie zaczyna w niej zamierać połączenie, czasami nawet przy połączeniu tylko wysyła dane a nie jest w stanie żadnych pobrać.
Problem sieci który nasila się wieczorem na stacjach aero, i całodobowo cyklicznie parę-(naście) razy dziennie na stacjach plusa. Mam 2 takie sierry, temperatury im nie straszne. Bardzo dobre modemy, potrzebny tylko solidny operator, Play w Warszawie działa na nich super.
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Sundance_kid pisze: Uzywam takiej konfiguracji bez huba od prawie półtora roku i wszystko działa idealnie. A sam modem mam ponad dwa lata.
Zawsze staram się podawać zastosowanie uniwersalne tzn. takie że raz modem jest używany do pracy ciągłej, dwa ma różne parametry sygnału (można używać go nawet 5lat a realnie sprzęt może mieć 1000h pracy, od jakości i poziomu sygnału zależy zapotrzebowanie modemu na energię). :)
jareq
(s)LD-ek
Użytkownik forum

Testuję już trochę na innym komputerze (stacjonarnym), zarówno konfigurację z Aero2 jak i kartą Plusa. Na Aero2 zdarzyło się jedno zacięcie, ale ogólnie jest lepiej. Na karcie Plusa już zawieszeń nie ma. Pozostała tylko kwestia tego zapachu, która na laptopie Dell'a jeszcze bardziej się nasila.

Podejrzewam kwestię trochę za słabej wydajności portu USB :(
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

(s)LD-ek pisze: Podejrzewam kwestię trochę za słabej wydajności portu USB :(
Przyłączam się do tych podejrzeń (np. E398 działa mi sprawniej na routerze z wydajnym zasilaniem-WR 703N od podłączenia bezpośredniego do kilkuletniego Macbook-a). :)
jareq
ODPOWIEDZ