Wrocław - iPlus, Blueconnect czy Free Orange??

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
szymski
Początkujący użytkownik forum

Wrocław - iPlus, Blueconnect czy Free Orange??

Post autor: szymski »

Witam

Szukałem na forum ale nic konkretnego nie znalazłem, może parę informacji ale dość nieaktualnych, z przed kilku miecięcy, a sytuacja się zmienia... chyba :)

Moje pytanie jest dość konkretne, zamierzam niedługo skorzystać z jednej oferty naszych operatorów i nie mogę się w sumie zdecydować.
Mam zamiar kupić kartę do lapka HSDPA i planuję ten wyższy abonament.
Pracować będę na tym głównie w domu czyli Wrocław, centrum, może nie ścisłe, ale centrum :) ul. Hubska.
Czy ktoś mógłby mi pomóc, jak sprawa wygląda, która usługa jest niezawodna, no i co polecicie??
Może ktoś ma doświadczenia z podobnej sytuacji??

dzieki
pozdrawiam
Awatar użytkownika
asiek120
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: Wrocław - iPlus, Blueconnect czy Free Orange??

Post autor: asiek120 »

Ja na twoim miejscu skorzystał bym z usługi operatora, który ma największy limit transferu. Zwróć uwagę, na mapach zasięgu czy jesteś w UMTS czy GPRS/EDGE. Ale na tyle co znam Wrocław to każda sieć ma w tym miejscu UMTS.

A tak ciut odbiegając od tematu to powiem Ci, że miałem BC i zrezygnowałem na korzyść iPlus. Korzysci jakie widze, to nie zrywa mi połączeń z netem, W ERA zdarzało się i to dość często niezależnie czy łączyłem się z netem przez MERLIN U740 czy przez HTC Wizard/MDA Vario
szymski

No i co, nikt mi nie pomoże...? :(
Lapka już mam, na operatora jeszcze się nie zdecydowałem...
Może teraz ktoś się wypowie na nurtujący mnie problem... :lol:
Dodam, że teraz jestem na etapie zakupu modemu, a będzie to jakaś ExpressCard....

pomożecie?? :lol:
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

Ja tam zawsze polecam takiego operatora, który najlepiej działa w miejscu w którym zazwyczaj korzystasz z dostępu do internetu.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Ufo atakuje »

BliSki pisze:Ja tam zawsze polecam takiego operatora, który najlepiej działa w miejscu w którym zazwyczaj korzystasz z dostępu do internetu.
Dokładnie. Poza tym chyba nie czytałeś naszego FAQ. Usługę należy sprawdzić empirycznie przed podpisaniem takiej umowy. Jest na to kilka sposobów.
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

szymski pisze: jestem na etapie zakupu modemu, a będzie to jakaś ExpressCard....
No to zbytnio dużego wyboru nie będziesz miał ale weź tego lapka ze sobą jak pójdziesz po modem.Niech zainstalują i pokażą że działa.Pośmigaj trochę i zdecyduj się na konkretny model.Nie daj zbyć byle pretekstem.Ty kupujesz i ma działać jak należy.
szymski

Ufo atakuje pisze:
BliSki pisze:Ja tam zawsze polecam takiego operatora, który najlepiej działa w miejscu w którym zazwyczaj korzystasz z dostępu do internetu.
Dokładnie. Poza tym chyba nie czytałeś naszego FAQ. Usługę należy sprawdzić empirycznie przed podpisaniem takiej umowy. Jest na to kilka sposobów.
Właśnie tak sie składa, że akurat w tym momencie mam okazję testować blueconnect co prawda w lapku kumpla i zastanawia mnie taka rzecz..., kilka godzin temu łącząc się w modemie mrugała niebieska dioda (z tego co wyczytałem 3G/HSDPA) a teraz łącząc sie po paru godzinach z dokładnie tego samego miejsca mruga już tylko czerwona (chyba EDGE)...
czy to normalne...?
od czego to może zależeć?
modem: GlobeTrotter 3G+
Awatar użytkownika
Jaco

szymski pisze:od czego to może zależeć?
Od obciążenia sieci.Modem przełącza się na mniej obciążony nadajnik w tym wypadku obsługujący GPRS/EDGE.
szymski

Jaco pisze:
szymski pisze:od czego to może zależeć?
Od obciążenia sieci.Modem przełącza się na mniej obciążony nadajnik w tym wypadku obsługujący GPRS/EDGE.
Czyli co..., nie ma reguły, w przyszłości mogę mieć "czerwone" bądź "niebieskie" połączenie, wszystko zależy od obciażenia sieci?
Awatar użytkownika
Fanta
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Fanta »

szymski pisze:nie ma reguły
Niestety nie.
szymski pisze:w przyszłości mogę mieć "czerwone" bądź "niebieskie" połączenie, wszystko zależy od obciażenia sieci?
Tzn. możesz mieć raz EDGE, a raz 3G i nic na to nie poradzisz chyba że byś korzystał z telefonu 3G w którym jest NetMonitor i miał zablokowany nadajnik obsługujący 3G.
[center]!! Zaczynaj od: FAQ -> Szukaj tematów-> GOOGLE
Regulamin i Netykieta[/center]
Awatar użytkownika
Jaco

Tak.Pomimo że będziesz w zasięgu UMTS/HSDPA według mapy a obciążenie nadajnika nie pozwoli ci na skorzystanie z tej usługi i przełączy się na GPRS/EDGE. Są komendy wymuszające tylko UMTS ale z chwilą obciążenia nadajnika może po prostu cię rozłączyć.
szymski

Fanta pisze:Niestety nie.
to z testem innych operatorów będzie to samo..., trafię na moment, że będzie wszystko ładnie pięknie, a następne trzy dni kiszka... ;)
i jak tu wybrać...? :)
Awatar użytkownika
Jaco

szymski pisze: a następne trzy dni kiszka... ;)
Nie przesadzaj, aż tak to nie jest źle.
szymski pisze:i jak tu wybrać...? :)
Wybór należy do ciebie.Tak jak napisał BliSki.
Awatar użytkownika
Fanta
Mistrz bezprzewodowy

Wiesz ogólnie to jest sytuacja losowa, nie wiesz jak może być, proponował bym jeśli masz możliwość podłączyć jakiś telefon z 3G i kupić startery wszystkich opów i posprawdzać jak każdy z nich się u Ciebie sprawuje. Ja tak zrobiłem i wybrałem najlepiej...
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: mar_kow »

...Jeśli mam doradzać: Era jest dobra w testowych prędkościach 7,2 Mb/s i HSUPA ale jeśli chodzi o zasięg nie robi furory... No i te 0,5 GB nie zachęca do podpisywania umowy na 2 lata... PlusGSM (to jest moje skromne zdanie...) może też nie jest rewelacyjny ale przynajmniej za 60 zł brutto można dwa razy więcej danych przesłać... No i jest jeszcze simdata która ma co prawda odpowiednik w Orange ale cena ta sama - 3 gr za 100 kB danych... A jeśli chodzi o pracę w warunkach stacjonarnych to poszukałbym tańszego i nie limitowanego dostępu do internetu... Jeśli chodzi o Wrocław to nie powinno być problemu... Sam mam w domu dwa niezależne łącza po 1.5 Mb/s za 40 zeta a "simki" używam tylko na wyjazdach...
szymski

Fanta pisze:Wiesz ogólnie to jest sytuacja losowa, nie wiesz jak może być, proponował bym jeśli masz możliwość podłączyć jakiś telefon z 3G i kupić startery wszystkich opów i posprawdzać jak każdy z nich się u Ciebie sprawuje. Ja tak zrobiłem i wybrałem najlepiej...
Może to i dobry pomysł..., ma co prawda samsunga z500v który pracuje w UMTSie i simdata też sie znajdzie :) nie łączyłem się jeszcze przez niego, ale chyba spróbuję... nie wiem tylko jak będzie z oprogramowaniem bo na stronie Samsunga jest tylko soft pod Xp, a ja potrzebuje pod vistę, nie wiem jak z kompatybilnością...
A druga rzecz to to, że nie mogę dostać startera Orange, byłe w kilku salonach i usłyszałem, że jeszcze nie dostali, a w magazynie brak... :lol:
mar_kow pisze:Era jest dobra w testowych prędkościach 7,2 Mb/s i HSUPA...
a w tej chwili era i plus proponuja 1,8 Mb/s, a orange 3,6 Mb/s czy cos się zmieniło?
mar_kow pisze:No i te 0,5 GB nie zachęca do podpisywania umowy na 2 lata...
Ja te nie lubię wiązania się na tak długo więc myślałem żeby sie szarnąć i modem poprostu kupić na allegro, a potem cos wybrać na czas nieokreślony, co najwyżej na rok...
Ostatnio zmieniony 2007-07-12, 22:08 przez szymski, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Fanta
Mistrz bezprzewodowy

szymski pisze:w tej chwili era i plus proponuja 1,8 Mb/s, a orange 3,6 Mb/s czy cos się zmieniło?
Oj zmieniło się, zajrzyj do działu Nowe technologie i standardy tam chłopaki na bieżąco relacjonują zmiany prędkości w poszczególnych sieciach.
ODPOWIEDZ