Huawei E156G + heyah - nie działa

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
bigmen
Początkujący użytkownik forum

Huawei E156G + heyah - nie działa

Post autor: bigmen »

Witam,

Kupiłem niedawno używany modemik E156G i od kilku dni nie moge na nim uruchomić internetu.

Sprawa wygląda tak, zaraz po otrzymaniu modemu usunąłem z niego simlocka (DC-Unlocker pokazuje że nie ma simlocka), włożyłem karte heyah z paroma PLN na koncie (na innym modemie ta karta śmiga). Niestety ale mobile partner jak i top_netinfo nie może nawiązać połączenia. Sam modem jest widoczny, odczytuje informacje na jego temat, mało tego - program mobile partner pobrał nawet SMSy. Niestety ale połączenia z internetem nie udaje mi się za nic nawiązać.

W top_netinfo mam błąd: Błąd dial-up 678. There is no answer...

Kod: Zaznacz cały

OK

OK

AT+CGDCONT=1,"IP","heyah.pl"

OK

Wymuszanie technologii lub jej preferencji.
Zastanawiam się czy ten modem nie jest po prostu w jakiś sposób uszkodzony...

Proszę o pomoc.
Awatar użytkownika
Pijo
Stary wyga bezprzewodowy

Re: Huawei E156G + heyah - nie działa

Post autor: Pijo »

Spróbuj jako apn ustawić internet.
bigmen
Początkujący użytkownik forum

Re: Huawei E156G + heyah - nie działa

Post autor: bigmen »

Niestety ten sam błąd :/

[ Dodano: 2012-10-28, 22:17 ]
Dodam tylko że na modemie cały czas miga zielona dioda - 2 mignięcia co kilka sekund.

Podobnie modem nie chciał się połączyć po podpięciu go do routera z OpenWRT - inny modem Huawei działał bez problemu. Problem z zasięgiem bym odrzucił, ponieważ teraz testuje go w centrum miasta i nadal jest to samo.

Ten modem ma wejście na zewnętrzną antenę. Może ta wbudowana jest walnięta i pomoże dołączenie zewnętrznej? Tylko szkoda wydawać kasę jeśli by też nie miało pomóc.
ODPOWIEDZ