rozbudowa sieci w celu poprawy jakości internetu

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
kasper64
Początkujący użytkownik forum

rozbudowa sieci w celu poprawy jakości internetu

Post autor: kasper64 »

Pierwszy raz na forum więc witam wszystkich.
Obecnie korzystam z internetu przez e5830 z T-mobile ale coś pozmieniali i zmniejszyła się siła sygnału. Z wcześniejszego 3G teraz jest 2G i połączenie EDGA. Jestem laikiem jeżeli chodzi o budowę bardziej zaawansowanej sieci niż modem podpięty pod komputer.
Muszę coś z tym zrobić. Sprawdzałem że e5 nad dachem pokazuje 3G i kilka kresek ale sam ruter w e5 jest raczej małego zasięgu więc potrzebny będzie ruter i zewnętrzna antena
Pytanie co wybrać. Czy pod e5830 można podpiąć antenę mimo że nie ma on złącza antenowego. Jeżeli tak jaką antenę wybrać (tuba, panel, itd.), Czy e5830 można podpiąć pod ruter wi-fi mimo że sam jest on ruterem. Jeżeli tak to jaki ruter wybrać (dom jednorodzinny – sygnał musi przechodzić przez ściany i strop, docelowe urządzenia laptop, komórki, stacjonarny komp, TV).
W grę wchodzi również inny modem np. e3131 np. z Play bez blokady karty SIM jeżeli kupowałbym ten to czy w wersji z Hilink czy bez
kasper64
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: rozbudowa sieci w celu poprawy jakości internetu

Post autor: krystianb »

kasper64 pisze:Obecnie korzystam z internetu przez e5830 z T-mobile ale coś pozmieniali i zmniejszyła się siła sygnału. Z wcześniejszego 3G teraz jest 2G i połączenie EDGA.
Najlepiej zacząć od wymuszenia 3g, może wystarczy. Jak modem nic nie złapie to trzeba na zewnątrz sprawdzić, być może uległ awarii, tak jest taka możliwość, że tylko 3g padło w modemie.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
kasper64

na dworze , umnie przy dachu łapie 3G - pokazuje na wyświetlaczu, w Warszawie też łapie 3G, wymuszenie tylko 3G jest zablokowane. dzięki za zainteresowanie.
kasper64
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Ja zrozumiałem, że potem sprawdzałeś na e5, a Ty cały czas o tym samym urządzeniu piszesz.
Niestety bez gniazda antenowego nic porządnego się na 2.1GHz nie wykombinuje.

Co do modemu to e3131 najlepiej bez hi-link. Co do routerów to z zasady wszystkie maja ograniczenie do 100mW różnice raczej minimalne, oczywiście pomiędzy routerami stacjonarnymi, bo zabawki pokroju e5 zwykle są słabsze.
Jeśli jednym routerem nie ogarniesz całego domu to zostaje dołożyć AP na piętrze bez zasięgu podpięty kablem do routera.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
kasper64

Wczoraj kupiłem e3131 w Pley (bez blokady i bez HiLink - wg info sprzedawcy i na opakowaniu też żadnej informacji nie ma). W Play online na kartę modem zgłasza się HSPA+ ale prętkość średnia łądowania to ok. 0,5 Mb/s - czasami 1,5 Mb/s (może dlatego że prędkość jest ograniczana do do max 1 Mb/s za limit do 4Mb/s trzeba dopłacić). Z kartą blueconnect nadal EDGA. Działałem tylko na programie Play-a, uruchamiałem również TNI ale nie widział modemu z kartą BC - nie miałem czasu nad tym posiedzieć.
Decyzja więc zapadła potrzebuję anteny kierunkowej i rutera do modemu e3131, czy będzie to T-mobile czy Play to już się okaże. Jaki sprzęt wybrać? Lokalizacja BTS T-mobile 900 m UMTS 2100, Play 1,3 km i 1,8 km UMTS 2100
Tak zasięg sprawdzałem cały czas na tym samym e5830
kasper64
Awatar użytkownika
pogodabartek
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: pogodabartek »

Zacznij czytać poprzednie posty,a nie czekaj na gotowe, ze ktoś Ci tu poda na forum.

Antena na UMTS 2100

http://cybertech.com.pl/p87,antena-hspa ... fme-z.html

Plus odpowiedni konektor pod modem, ale to podaj sprzedawcy.
kasper64

Ok poczytałem i myślę że antena jak wyżej i Tl mr3420 załatwią sprawę.
Programem Pley-a udało się wymusić pracę modemu e5830 w 3G i na razi w miarę ok. przeciętny transfer to ok 0,6 Mb/s.
kasper64
ODPOWIEDZ