Da rade złapać LTE??jak myślicie
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Da rade złapać LTE??jak myślicie
witam
modem huawei e398 już w drodze))
na ten czas <font color="#FF00FF"><b>»»korzystam««</b></font> z hspa+ sped 6 mega w nocy przy dobrych wiatrach)
duży pietrowy budynek antena cybertecha 15dbi
w Garwolinie jest LTE (odległość ode mnie to 8km gdzieś do nadajnika )
postanowiłem spróbować złapac lte.
na dnich bede miał modem.Jak myślicie czy to gra warta świeczki??
pozdrawiam
modem huawei e398 już w drodze))
na ten czas <font color="#FF00FF"><b>»»korzystam««</b></font> z hspa+ sped 6 mega w nocy przy dobrych wiatrach)
duży pietrowy budynek antena cybertecha 15dbi
w Garwolinie jest LTE (odległość ode mnie to 8km gdzieś do nadajnika )
postanowiłem spróbować złapac lte.
na dnich bede miał modem.Jak myślicie czy to gra warta świeczki??
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez kukiv3, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Re: Da rade złapać LTE??jak myślicie
Z dobrą antenką można spróbować, czym wyżej tym lepiej, ale to też od terenu zależy, czytałem gdzieś że koleś łapał lte z 15km z antenką cybertecha, pokusiło mnie i w sobotę byłem w garwolinie i wziąłem na testy modem zte, pytałem się też o huaweia ale powiedziano mi że się strasznie grzeje i nie warto go brać. A co do zte to trafiłem na jakiś felerny egzemplarz bo nawet 2g mi nie łapie, jutro spróbuję go wymienić.
-
modem właśnie przyszedł i szok z antenki na parapecie przy 3 kreskach zasiegu lte 30 mega speed szok 

-
- Stary wyga bezprzewodowy
Gratuluje. Podaj swoją lokalizacje i jakie masz ewentualnie przeszkody terenowe np.las wzniesienia itp.Wrzuć jakieś wyniki ze speedtest.net. Określenie twojej lokalizacji pozwoli innym ocenić szanse na LTE z podobnych odległości(sam za jakiś czas-jak uruchomią LTE w odległości blisko 9km będę próbował). Dodatkowo spróbuj ustawić antenę na dachu. Na jaką częstotliwość masz tą antenę (1800 czy może 2100 skoro wcześniej używałeś HSPA)?
darekka
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Wymienili mi modem i wszystko gra. Co prawda lte bez antenki nie łapie (takowej nie posiadam) ale hspa+ przy 2 kreskach zasięgu łapie z prędkością ok 10 Mb/s, jak dla mnie do szok w porównaniu do 1 Mb/s w nordisku. Dodam że testy przeprowadziłem na stychu na wysokości ok 12m. Odległość od btsa lte i umts900 jest taka sama ok 10km ponieważ znajdują się na jednym maszcie, w pobliżu tych btsów jest też umts2100 plusa ale wątpie żebym akurat z niego korzystał. Chyba będę zmuszony kupić jakiś dobry panel np. cybertecha do lte i zrobić testy. Tylko nie wiem czy nie będzie problemów ze złapaniem lte, teren niby płaski ale w większości zalesiony.
-
moja lokalizacja to Ruda Talubska 5 km gdzieś od Garwolina .Lasu dużego nie ma zaś parę drzew jest i zabudowania )),wzniesień brak
Ping od 18 do 25 ms rewelacja podobno na LTE taki powinien być!
tak jak pisałem wyżej antenka stoi na parapecie na wysokości 2 pięter) są obecnie 3 kreski zasiegu. Mam również antenkę na kominie ,jest to panel cybertech 15dbi działa na częstotliwości 1900-2100 mhz. Dziś ja podłączyłem pod modem i pokazuje też 3 kreski z 2 (myślałem ze <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> nie wzmocni sygnału )mam jeszcze router 3g edimaxa 6200n chciałem go wykożystać pod lte ale wyczytałem ze do 18megA PUŚCI WIECEJ NIE..zatem bede musiał sobie kupić 2 ruter żeby rozsiać wi -fi po chałupie.
jak <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> jest rewelacja udało mi sie 40 ponad mega złapac screnn
http://speedtest.net/result/2273875694.png
Ping od 18 do 25 ms rewelacja podobno na LTE taki powinien być!
tak jak pisałem wyżej antenka stoi na parapecie na wysokości 2 pięter) są obecnie 3 kreski zasiegu. Mam również antenkę na kominie ,jest to panel cybertech 15dbi działa na częstotliwości 1900-2100 mhz. Dziś ja podłączyłem pod modem i pokazuje też 3 kreski z 2 (myślałem ze <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> nie wzmocni sygnału )mam jeszcze router 3g edimaxa 6200n chciałem go wykożystać pod lte ale wyczytałem ze do 18megA PUŚCI WIECEJ NIE..zatem bede musiał sobie kupić 2 ruter żeby rozsiać wi -fi po chałupie.

jak <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> jest rewelacja udało mi sie 40 ponad mega złapac screnn
http://speedtest.net/result/2273875694.png