Problem z uploadem przez WiFi

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
offroad.service
Początkujący użytkownik forum

Problem z uploadem przez WiFi

Post autor: offroad.service »

Witam wszystkich forumowiczów.

Mój problem dotyczy prędkości na łączu symetrycznym 15/15 Mib przez wifi.

Konfiguracja:
Acer Aspire 5253
Windows 7 HomePremium
Atheros AR5B97 Wireless Network Adapter
Atheros AR8151 PCI-E Gigabit Ethernet Controler
aP Pentagram Cerberus Wi-Fi 802.11n Broadband Router

Łącze symetryczne Art-Com 15/15

Problem polega na tym, że na kablu osągam wymagany transfer dla dl oraz ul...natomiast przez wifi dl waha się w granicach 7-15 Mib a ul 1,5-5 Mib. Wcześniej miałem łącze symetryczne 6/6 i wszystko po wifi działało ładnie, aż do ubiegłego tygodnia kiedy zmieniłem taryfę na 15.
Sprawdzałem na drugim laptopie Dell Inspiron na chipsecie WiFi Intel'a i tam wszystko w porządku, podobnie jak na smartfonie 15/15 - czyli kwestia konfiguracji routera odpada.
Dosłownie przed chwilą sprawdzałem na dystrybucji Live Ubuntu i jest tak samo - za słaby upload.
Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu - nie wiem już jak to ogarnąc.

PS
Nadmienię jeszcze, że wczoraj postawiłem nowego win7 - żeby wykluczyć kwestię spowalniania przez syf w systemie - miał już ok 6 miesięcy.

Poniżej daję screen z speedtest.net. Pierwszy po kablu:

Obrazek

teraz po wifi:

Obrazek

na wifi zaczął download od 10 i spadał, upload się trzymał mniej-więcej na tym samym poziomie.
deggial
Początkujący użytkownik forum

Re: Problem z uploadem przez WiFi

Post autor: deggial »

Pokombinuj ze sterownikami karty sieciowej WiFi ze strony producenta laptopa, miałem podobny problem na chipsecie AR5B91 pomogło zainstalowanie archaicznych sterowników (ASUS).
ODPOWIEDZ