Internet CDMA orange freedom pro lub sferia, wybór sprzętu.
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Internet CDMA orange freedom pro lub sferia, wybór sprzętu.
Witam, mam problem z internetem z powodu złej lokalizacji. Aktualnie korzystam z internetu 2g orange, ale mam słaby zasięg ogólnie, do tego prędkość 2g. Chciałbym przesiąść się na internet cdma, potrzebuję porad w jaki sposób osiągnąć najlepszy rezultat. Nadajniki CDMA mam w miejscowościach Olszyna woj. lubuskie (Sferia), oraz Tuplice woj. lubuskie (Orange). Natomiast ja mieszkam w miejscowości Chwaliszowice, odległość myślę ok. 10km w linii prostej, można sprawdzić na mapie BTSów. Wczoraj była u mnie koleżanka z ruterem Axestell mv410 z antenami jakie są przy nim i w domu jest sygnał ok 2-3 kreski, internet coś tam działa, ale słabo, kiedy umieściłem ruter przy kominie sygnał wzrósł do 3-4 kresek w programie od axestella. Moje pytanie, czy po instalacji dużej anteny będzie możliwość korzystania z internetu? W grę wchodzi wysoki maszt i jakaś porządna antena, jestem na to przygotowany. Dla ścisłości koleżanka mieszka 1km dalej ode mnie względem nadajnika w linii prostej (czaple woj. lubuskie), ma antenę i twierdzi, że ma pełny sygnał i internet działa sprawnie. Ogólnie jeszcze chciałbym zapytać u którego operatora byłby lepszy pod względem warunków umowy, prędkości limitów itd. Sferia czy Orange? Liczę się z kosztami porządnej anteny, proszę o doradzenie jaki konkretnie dobry sprzęt wybrać do tego zagadnienia, dzięki za odpowiedzi.
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Re: Internet CDMA orange freedom pro lub sferia, wybór sprzętu.
Korzystam akurat z obu operatorów. Polecałbym zacząć zabawę od Orange. Można na początek wykupić najtańszą wersję około 15 zł netto. Limit symboliczny bo 1 MB, ale daje możliwość dowolnego korzystania nocą w Szczęśliwych Godzinach. I do tego modem ADU-500A.
Jedna niezwykle ważna rzecz. Jeśli to możliwe należy domagać się karty SIM/RUIM z możliwością wyłączenia PIN-u.
Modem można dość tanio kupić na Allegro.
Ale widzę też sens jednoczesnego wzięcia Sferii. Też w wersji najtańszej. Tak na początek. Sferia niestety nie oferuje (chyba się nic nie zmieniło) nocnej taniej zabawy.
Modem AnyDaty ADU-520C lub lepszy ADU-530C.
Zaletą takiego zestawu jest możliwość korzystania z obu modemów na jednym routerze Asusa przez przełączanie modemów. Oprogramowanie obsługuje bez wprowadzania zmian w konfiguracji oba modemy. Ja korzystam z przełącznika USB sterowanego zegarem.
Jest to bardzo ekonomiczne rozwiązanie.
Oba łącza mam w podobnych do Twoich odległościach i parametry obu są podobne. Teren płaski. Orange nieco szybciej działa. Sferia ok. 1 Mbps, Orange do 2 Mbps. Oczywiście każdy modem ma swą antenę.
Jest też jednak jeszcze inna ewentualność szybsze CDMA rev B Orange na modemie ADU895-A. O ile Twoja najbliższa stacja BTS obsługuje ten system.
Niestety nie mam doświadczenia z tym modemem i nie wiem czy jest on równie dobrze obsługiwany przez router Asusa jak starsze modemy.
Ideałem byłby jednak LTE:-). Nie masz innych operatorów w zasięgu?
Jedna niezwykle ważna rzecz. Jeśli to możliwe należy domagać się karty SIM/RUIM z możliwością wyłączenia PIN-u.
Modem można dość tanio kupić na Allegro.
Ale widzę też sens jednoczesnego wzięcia Sferii. Też w wersji najtańszej. Tak na początek. Sferia niestety nie oferuje (chyba się nic nie zmieniło) nocnej taniej zabawy.
Modem AnyDaty ADU-520C lub lepszy ADU-530C.
Zaletą takiego zestawu jest możliwość korzystania z obu modemów na jednym routerze Asusa przez przełączanie modemów. Oprogramowanie obsługuje bez wprowadzania zmian w konfiguracji oba modemy. Ja korzystam z przełącznika USB sterowanego zegarem.
Jest to bardzo ekonomiczne rozwiązanie.
Oba łącza mam w podobnych do Twoich odległościach i parametry obu są podobne. Teren płaski. Orange nieco szybciej działa. Sferia ok. 1 Mbps, Orange do 2 Mbps. Oczywiście każdy modem ma swą antenę.
Jest też jednak jeszcze inna ewentualność szybsze CDMA rev B Orange na modemie ADU895-A. O ile Twoja najbliższa stacja BTS obsługuje ten system.
Niestety nie mam doświadczenia z tym modemem i nie wiem czy jest on równie dobrze obsługiwany przez router Asusa jak starsze modemy.
Ideałem byłby jednak LTE:-). Nie masz innych operatorów w zasięgu?
-
Nadajnik Orange ma CDMA 450MHZ ID:5648, Nadajnik Sferii ma CDMA 850Mhz ID:96,
do najbliższego LTE mam około 30km. Jakie anteny radzisz kupić kolego?
do najbliższego LTE mam około 30km. Jakie anteny radzisz kupić kolego?
-
Jestem najbardziej przekonany do anten Dipola.djmdp pisze:Jakie anteny radzisz kupić
Dla Orange ok. 450 MHz antena ATK 10, zaś dla Sferii ok. 850 MHz ATK 20. Jeśli do modemów to kable zarobione końcówkami FME tak by łatwo przejść konektorkiem do AnyDaty. Konektorki do kupienia najprościej i tanio na Allegro.
-
A czy router axesstel MV610 nie byłby lepszy? Wtedy antena ATK10 też z FME złączką?
-
Na to pytanie musi odpowiedzieć ktoś używajacy taki sprzęt. Poprzednie routery Axesstela nie miały najlepszej opini.djmdp pisze:A czy router axesstel MV610 nie byłby lepszy?
Z doświadczenia mojego klienta, Asus znacznie lepiej się sprawdzał z modemem ADU-500A niż router Axesstela z wbudowanym modemem. Pod Koppelem Asusy sprawdzają się idealnie w CDMA. Mimo, że nie jest to już najnowsze oprogramowanie, a i seria WL500 Asusów pod, które soft robił Koppel też jest już nieco stara. Pod alternatywnym softem są ciągle dobrym sprzętem.
Asusy nie są już jedynymi dobrymi routerami do modemów CDMA. Ja jednak nie jestem na bieżąco w nowych sprzętach.
Kabel antenowy mógłby być zakończony tak jak antenki na routerze. Pewnie tak samo jak na poprzednich modelach Axesstela. Ale tego nie wiem, więc też nie odpowiem.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Tak mv610 ma złącza TNC tak samo jak modele 400, za to 500 miały inne złącza.al-czerniawski pisze:Pewnie tak samo jak na poprzednich modelach Axesstela. Ale tego nie wiem, więc też nie odpowiem.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
hmm koledzy byłem wczoraj w salonie Orange i miałem pomysł żeby obecną kartę z orange free zastosować w tym routerze cdma, ale dowiedziałem się, że nawet jeśli mam SIM/R-UIM to karta orange free nie ma numeru CDMA w formacie CDMXXXXXXX, usługa cdma na niej nie jest aktywna i pani z obsługi stwierdziła, że nie ma możliwości podłączenia tej usługi w ten sposób. Czyli wychodzi na to, że gnojki (przepraszam za wyrażenie) z orange chcą ciągnąć podwójny abonament i jak tu się nie wk.....
Macie jakiś pomysł na formalne obejście problemu? Tak czy siak dzisiaj będę miał antenę ATK10 i freedom pro na próbę z tym MV610.
[ Dodano: 2012-10-31, 09:23 ]
dowiedziałem się ciekawych rzeczy od konkretnej w końcu osoby w orange, ludzie porażka kogo oni zatrudniają, Na usłudze orange free należy uruchomić usługę CDMA, którą to Pan już mi uruchomił, będzie dostępna od 19 listopada, Nakreśliłem mu sprawę modemu MV610 i stwierdził że nie będzie ten internet działał na nim, zalecił mi AnyData ADU770WA modem, na tym powiedział, że na pewno będzie działać. Wcześniej jednak dowiedziałem się, że nadajnik docelowy obsługuję rev. B CDMA, ten ADU770WA obsługuje tylko rev. A, więc nie wiem w który teraz modem uderzyć i z którym moja karta będzie pracować.

[ Dodano: 2012-10-31, 09:23 ]
dowiedziałem się ciekawych rzeczy od konkretnej w końcu osoby w orange, ludzie porażka kogo oni zatrudniają, Na usłudze orange free należy uruchomić usługę CDMA, którą to Pan już mi uruchomił, będzie dostępna od 19 listopada, Nakreśliłem mu sprawę modemu MV610 i stwierdził że nie będzie ten internet działał na nim, zalecił mi AnyData ADU770WA modem, na tym powiedział, że na pewno będzie działać. Wcześniej jednak dowiedziałem się, że nadajnik docelowy obsługuję rev. B CDMA, ten ADU770WA obsługuje tylko rev. A, więc nie wiem w który teraz modem uderzyć i z którym moja karta będzie pracować.
-
Zrezygnować ze starej umowy i wystąpić o nową. Ewentualne w odwrotnej kolejności. Jeśli nawet stara umowa była obciążona promocją to regulaminowa opłata za przedwczesne odstąpienie od niej powinna być naliczana proporcjonalnie do stażu.djmdp pisze:Macie jakiś pomysł na formalne obejście problemu?
Wtedy jest szansa na wybór taryfy i modemu wg swoich wymagań.
Opisywane przygody z routerami Axesstela zdecydowanie przemawiają za wyborem modemu ADU895-A jeśli chce się koniecznie korzystać z rev. B. Jeszcze raz podkreślę: żądać karty SIM/RUIM posiadającej możliwość wyłączenia PIN-u. Bo z trwałym PIN-em mogą być kłopoty z doborem kompatybilnego routera. Ja nie miałem jednak okazji wypróbowywania tego modemu.
- Orange Ekspert
- Pracownik operatora
W nowych ofertach Orange Free możesz korzystać zarówno z technologii 2G/3G jak i CDMA (nie dotyczy oferty Orange Free na kartę). Ważne, aby mieć odpowiednie urządzenie no i oczywiście kartę SIM. W przypadku Axesstela obsługuje on tylko technologię CDMA (Rev A, Rev B). Nie będziesz mógł z niego korzystać z internetu w technologii 2G/3G. ADU 770 obsługuje wszystkie te technologie (CDMA tylko Rev A). Z modem dualnych, które obsługuję 2G/3G oraz CDMA Rev A i Rev B możesz kupić np. modem AnyData ADU 890.
Pozdrawiam
Tomek
Orange Ekspert
Pozdrawiam
Tomek
Orange Ekspert
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Mam pytanie do Pana Orange Ekspert, czy można zdjąć żądanie kodu PIN z kart sim/r-uim w dowolnym punkcie Orange?
- wojteks
- *** Administrator ***
Najczęściej nie można w ogóle go zdjąć.fulo pisze:czy można zdjąć żądanie kodu PIN z kart sim/r-uim w dowolnym punkcie Orange?
Nie pomagam na PW!
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
O w mordę to się wkopałem. Denerwuje mnie fakt że przy każdym włączeniu rutera muszę włączać komputer by wpisać PIN.
- Orange Ekspert
- Pracownik operatora
Niestety w przypadku kart dualnych zdjęcie PINu nie będzie możliwe.fulo pisze:Mam pytanie do Pana Orange Ekspert, czy można zdjąć żądanie kodu PIN z kart sim/r-uim w dowolnym punkcie Orange?
Pozdrawiam
Tomek
Orange Ekspert
-
- Mistrz bezprzewodowy
Orange Ekspert, jesteście w stanie zrobić dualne karty ze zdejmowalnym PIN-em? Z pierwszych kart dualnych dało się zdjąć PIN. PIN jest utrudnieniem dla użytkowników ruterów i Linuksa.
- Orange Ekspert
- Pracownik operatora
W nowych kartach SIM w większości przypadków nie ma takiej możliwości. A najbliższym czasie raczej się to nie zmieni. Związane jest to z technologią wykonania kart oraz jej profilem, który nie pozwala na to. Twoje sugestie przekażę do odpowiednich osób.